Βαρθολομαίος : «Να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος και να αρχίσει ο ειλικρινής διάλογος».

Βαρθολομαίος : «Να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος και να αρχίσει ο ειλικρινής διάλογος».

“Η καρκινογόνος σκόνη των βομβαρδισμένων κτιρίων, η καταστροφή των δασών και η αχρήστευσις καλλιεργησίμων αγροτικών εκτάσεων, όλα αυτά μαρτυρούν ότι ο λαός και το οικοσύστημα της Ουκρανίας υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται ανυπολογίστους απωλείας”.- Στο Φανάρι ο Κιέβου Επιφάνιος.

Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κατ’επανάληψη έχει καταδικάσει με έντονο τρόπο την ρωσική εισβολή από την έναρξη της , τον Φεβρουάριο του 2022. 

Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα , 1η Σεπτεμβρίου 2023, στην Θεία Λειτουργία για την αρχή της Ινδίκτου – η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – και την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι.   

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συγχροροστάτησαν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου& πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο οποίος χθες χοροστάτησε στον Εσπερινό, και άλλοι Ιεράρχες. 

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει  αφιερώσει  από το 1989 την 1η Σεπτεμβρίου  και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. 

Στο μήνυμα του, το οποίο ανάγνωσε από την Ωραία Πύλη ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία στο τοπικό οικοσύστημα και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον.

“Εις αυτήν την συνάφειαν ανήκει και η αντιμετώπισις των δεινών, τα οποία προεκάλεσεν η επίθεσις της Ρωσσίας κατά της Ουκρανίας και συνδέονται με φοβεράς οικολογικάς καταστροφάς. Κάθε πολεμική ενέργεια είναι και πόλεμος κατά της κτίσεως, είναι μία σοβαρωτάτη απειλή κατά του φυσικού περιβάλλοντος. Η ρύπανσις της ατμοσφαίρας, των υδάτων και του εδάφους από τους βομβαρδισμούς, ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος, απελευθερώσεως επικινδύνου ακτινοβολίας από τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, η καρκινογόνος σκόνη των βομβαρδισμένων κτιρίων, η καταστροφή των δασών και η αχρήστευσις καλλιεργησίμων αγροτικών εκτάσεων, όλα αυτά μαρτυρούν ότι ο λαός και το οικοσύστημα της Ουκρανίας υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται ανυπολογίστους απωλείας. Επαναλαμβάνομεν γεγονυία τη φωνή: Να τερματισθή αμέσως ο πόλεμος και να αρχίση ο ειλικρινής διάλογος”, τόνισε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του ο Παναγιότατος. 

ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

*Αναλυτικά διαβάστε στους συνδέσμους

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Κάθε πολεμική ενέργεια είναι και πόλεμος κατά της κτίσεως, είναι μία σοβαρωτάτη απειλή κατά του φυσικού περιβάλλοντος” – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή της Ινδίκτου – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

 

Χοροσταστία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας στον Μ. Εσπερινό της Εορτής της Ινδίκτου στην Ι. Μονή Βαλουκλή – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Share this post