Βαρθολομαίος: Η σχέσις της Ρωμηοσύνης με την Παναγίαν είναι καρδιακή, σχέσις τέκνων με τη μάνα τους.

Βαρθολομαίος: Η σχέσις της Ρωμηοσύνης με την Παναγίαν είναι καρδιακή, σχέσις τέκνων με τη μάνα τους.

“Η σχέσις της Ρωμηοσύνης με την Παναγίαν είναι σχέσις βαθύτατα εκκλησιαστική, είναι οντολογική, είναι καρδιακή, σχέσις τέκνων με τη μάνα τους”, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά , στην  Τραπεζούντα, του Πόντου. 

“Συ δε, φιλτάτη Ρωμηοσύνη, βάστα γερά το μαφόρι της Παναγιάς μας, και ακολούθα τα βήματά Της εις το Πραιτώριον, εις το μαρτύριον, εις τον Σταυρόν, εις την Αποκαθήλωσιν και τον Τάφον. Πριν καν να ξημερώση η καινή ημέρα, «Αγνή Παρθένε, Χαίρε» θα ακούσης μαζύ της, «ο σος Υιός Ανέστη τριήμερος εκ Τάφου» και συ, και συ γλυκιά μας Ρωμηοσύνη μαζί Του, μαζί με τον Αναστάντα Χριστός!”, τόνισε ο Παναγιώτατος προς το τέλος της ομιλίας του. 

Επίσης , ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε: 

*Μάνα διά τους Ρωμηούς η Θεοτόκος μας, και ο σύνδεσμος αυτός περνά από γενεάς εις γενεάν. Με αυτό το βίωμα ανέθρεψαν όλους ημάς οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας. Με το όνομα της Παναγίας κοινωνούμε τις χαρές και τις λύπες μας, τους κινδύνους και τις ελπίδες μας.

*Όλα αυτά έχουν άμεσον σχέσιν και συνάφειαν με την παρουσίαν της ημών Μετριότητος σήμερον ενταύθα. Εμφανέστατος ο συμβολισμός. Ήλθομεν από την Πόλιν της Θεοτόκου εις το εδώ Παλλάδιόν Της. Από την Βασιλεύουσαν εις το Βασιλομονάστηρον. Από την Κωνσταντινούπολιν εις τα της Ποντικής διοικήσεως εδάφη. Ο Κωνσταντινουπόλεως εις μίαν ευκλεή Κωνσταντινουπολίτιδα ολκάδα. Ο Πατριάρχης εις μίαν των πλέον ιστορικών Πατριαρχικών του Μονών. Και είναι φυσικόν να είμεθα και να επιθυμούμε να είμεθα εδώ αυτοπροσώπως, λειτουργός μίαν τέτοιαν ημέραν, καθώς ημείς είμεθα ο κανονικός Επίσκοπος και αυτού του καθιδρύματος, το οποίον ετιμήθη διά Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής αξίας υπό των αοιδίμων Προκατόχων ημών.

*Ερχόμεθα εις τον Πόντον τον ευάγριον, εις την σεμνήν Αρχόντισσα Καππαδοκίαν, εις την κοσμοπολίτισσαν Μικρασίαν, εις την απλήν, ευλαβή καγαθήν Ανατολικήν Θράκην διά λόγους πίστεως και Γένους. Και είναι η πίστις μας πραεία, ειρηναία, κάρφος ελαίας έχουσα επί του στόματος, καταλλαγής σύμβολον προς τον τετραπέρατον κόσμον, ενώ το Γένος μας, πολλά παθόν και εις κατακλυσμόν πολλάκις ευρεθέν, ως Κιβωτόν έχει αυτήν την των Ορθοδόξων πίστιν, με την οποίαν εταυτίσθη κατά τρόπον απόλυτον και αρραγή. Και λοιπόν, ερχόμεθα διά λόγους πίστεως και Γένους προς εκείνους οι οποίοι μας εδίδαξαν και μας μετέδωκαν αυτά τα άγια των αγίων, ώστε να τους πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» δι΄αυτό το οποίον είμεθα, να ανάψωμε κερί εις την μνήμην των, να ευχηθώμεν διά την ανάπαυσιν των ψυχών των και διά να υποσχεθώμεν ότι εν ταίς καρδίαις ημών η μνήμη των θα είναι διηνεκής και άληστος.

*Στον σύνδεσμο το ανακοινωθέν από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και φωτογραφικό υλικό. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην γενέτειρά του Ίμβρο

 

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, από σήμερα το απόγευμα , 16 Αυγούστου 2023, πραγματοποιεί την καθιερωμένη ολιγοήμερη θερινή επίσκεψή του στην γενέτειρά του, Ίμβρο, όπου έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο και τους συμπατριώτες του, και ιδιαιτέρως τους μαθητές των ομογενειακών σχολείων της νήσου.

Κατά την παραμονή του, ο Παναγιώτατος, μαζί με τους φιλοξενουμένους του Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, τον Εντιμολ. Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Ανέστη Αρνόπουλο με τη σύζυγό του, και τον ευφήμως γνωστό Καθηγητή Ιστορίας Ελλογιμ. κ.İlber Ortaylı, θα επισκεφθεί χωριά της Ίμβρου, Ναούς και εξωκκλήσια της, ενώ θα παραστεί σε διάφορες ομογενειακές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post