Βαρθολομαίος : «Δικαίωμα των Ουκρανών η Αυτοκεφαλία»

Βαρθολομαίος : «Δικαίωμα των Ουκρανών η Αυτοκεφαλία»

«Η Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία Ουκρανίας βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή «θα οδηγήσει τον ουκρανικό λαό και τους εκεί Ορθόδοξους πιστούς στην περαιτέρω ενότητα, που στερήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια».
Ο κ. Βαρθολομαίος μιλούσε , μετά την σημερινή συνάντηση του  με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης του στην Τουρκία, μετέβη στο Φανάρι.

 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Ουκρανός Πρόεδρος, μετά την συνάντηση τους , υπέγραψαν, ενώπιον των συνεργατών τους και των δημοσιογράφων στην αίθουσα του Θρόνου, Διμερή Συμφωνία Συντονισμού και Συνεργασίας. Η συμφωνία αντανακλά την βούληση των κυρίων Βαρθολομαίου και Ποροσένκο να εντείνουν την συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανικής Πολιτείας.

Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «Οι Ουκρανοί ήθελαν και προσεύχονταν για να έχουν μια ενιαία, τοπική, αυτοκέφαλη Εκκλησία». Ο κ. Ποροσένκο χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση της χορήγησης αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας και δήλωσε ότι, μόλις χορηγηθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας, «θα σταματήσουν οι αιρέσεις, οι εντάσεις και θα κυριαρχήσει πάλι η ειρήνη στην Ουκρανία».

 


Το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχτηκε προσκυνητές Ουκρανικής καταγωγής στους ς οποίους επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν αναμιγνύεται στην πολιτική, αλλά αποκλειστικός οδηγός του είναι οι Ιεροί Κανόνες και οι διατάξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Εμείς δεν είμαστε εδώ μόνο για τους Έλληνες. Είμαστε για όλους τους Ορθοδόξους. Όλα τα έθνη, όλοι οι λαοί, όλες οι φυλές έχουν θέση μέσα στην καρδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

https://web.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/444509719411313/?t=528

Πούτιν -Κύριλλος

Ο Ρώσος πρόεδρος , Βλαντιμίρ Πούτιν , αναφερόμενος στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έκανε λόγω για «σοβαρότατες συνέπειες» από την διαίρεση , όπως είπε, των διαιρέσεων ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πράγμα: η πολιτικοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα καταλήγει πάντα να έχει τις πιο σοβαρές συνέπειες, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που την κάνουν», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια φόρουμ στη Μόσχα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της ρωσικής διασποράς.
«Το κοινό καθήκον μας -πρώτα απ’ όλα ενώπιον των ανθρώπων- είναι να διαφυλαχθεί η πνευματική και ιστορική ενότητα» των ορθοδόξων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών , Κύριλλος, δήλωσε ότι «τα σχέδια των πολιτικών για την δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία είναι καταδικασμένα να αποτύχουν».

Ο Πατριάρχης Μόσχας μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίου στο Κρεμλίνο, ανέφερε ότι “εκείνοι, που θέλουν με την μέθοδο του καταναγκασμού να σπάσουν τους πνευματικούς δεσμούς χιλιάδων χρόνων δύο κρατών, μόνο το αντίθετο θα πετύχουν, αφού υποκινούν μίσος, εχθρότητα και διαιρέσεις.”

Επίσης, ο Πατριάρχης Κύριλλος υποστήριξε ότι η ιστορία γνωρίζει πολλές προσπάθειες και τέτοιες επεμβάσεις, “αλλά οι διώκτες της Εκκλησίας έχουν μπει σε ιστορική λήθη, και όλες οι προσπάθειες για την εξάλειψη της χριστιανικής ταυτότητας θα πέσουν στο κενό”.

Κάποιοι σήμερα , είπε, προσπαθούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι των δικτατόρων του παρελθόντος, αλλά δεν έχουν κατά νουν το ιστορικό μάθημα της ήττας”.

Τέλος, ο κ. Κύριλλος τόνισε: “Η Μόσχα θα συνεχίσει να προστατεύει τις απαρασάλευτες κανονικές αρχές. Επομένως, εάν μια Εκκλησία στηρίζει τους σχισματικούς, αθετεί κανόνες, παύει να είναι Ορθόδοξη Εκκλησία”.

ΠΗΓΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post