Τόνι Μπλερ: Σύστησε ανώνυμη εταιρεία στην Ελλάδα

Τόνι Μπλερ: Σύστησε ανώνυμη εταιρεία στην Ελλάδα

Αποτελεί τον βραχίονα του Toni Blair Institute

Του Γιώργου Λαμπίρη*

Πόδι και επίσημα πατάει στην Ελλάδα ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με έδρα τη χώρα μας και συγκεκριμένα την οδό Νεοφύτου Δούκα στο Κολωνάκι. O Τ. Μπλερ διατηρεί στενή σχέση με την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει στο Delphi Economic Forum, με το Toni Blair Institute να αποτελεί programming partner του διεθνούς συνεδρίου. Τον Αύγουστο του 2022 είχε συνάντηση στο Μαξίμου με ευρεία ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση και συνομιλητή του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ταξιδεύει πλέον ανά τον κόσμο παραδίδοντας σεμινάρια και εκφωνώντας ομιλίες, συστήνοντας το 2017 το Tony Blair Institute for Global Change, το οποίο μετασχηματίστηκε στη συνέχεια σε μία ολοκληρωμένη εταιρική οντότητα με τον διακριτικό τίτλο “Τony Blair Incorporated”.

Στην Ελλάδα η σύσταση της TBI Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε. αποτελεί βραχίονα του Tony Blair Institute, το οποίο διατηρεί συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς αναλαμβάνει να υποστηρίξει ηγέτες στη στρατηγική, την πολιτική και τις υπηρεσίες, ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της τεχνολογίας και στους τρεις αυτούς τομείς. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο Μπλερ συμμετέχει σε διεθνούς βεληνεκούς ημερίδες και συνέδρια ως ομιλητής. 

Ο σκοπός σύστασης της εταιρείας στην Ελλάδα

Με βάση το καταστατικό της νεοσύστατης εταιρείας, στους σκοπούς της λειτουργίας της είναι να αγοράζει, να μισθώνει ή με άλλο τρόπο να αποκτά και να διαχειρίζεται οποιαδήποτε ακίνητη ή προσωπική περιουσία και οποιαδήποτε δικαιώματα ή προνόμια οποιουδήποτε είδους επί ή σε σχέση με οποιαδήποτε ακίνητη ή προσωπική περιουσία και να βελτιώνει, διαχειρίζεται, αναπτύσσει, κατασκευάζει, επισκευάζει, πωλεί, μισθώνει, υποθηκεύει, παραδίδει ή διαθέτει ή με άλλο τρόπο διαχειρίζεται το σύνολο ή μέρος τέτοιας περιουσίας. 

Εκτός των άλλων έχει την δυνατότητα να δανείζεται και να συγκεντρώνει χρήματα και να διασφαλίζει την αποπληρωμή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού συγκεντρώνει ή οφείλει με υποθήκη, εμπράγματη επιβάρυνση, εμπράγματο δικαίωμα ή άλλη ασφάλεια επί της περιουσίας ή και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Επίσης έχει τη δυνατότητα να επενδύει και διαχειρίζεται τα κεφάλαια της εταιρείας που δεν απαιτούνται άμεσα για τις εργασίες της σε ή επί τέτοιων επενδύσεων, τίτλων ή περιουσιακών στοιχείων που κρίνει σκόπιμο. Επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του Tony Blair Insitute, το οποίο διατηρεί δραστηριότητα και σε άλλες χώρες, Κάθριν Ρίμερ. Η Ρίμερ συνεργαστεί ως σύμβουλος με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ.

– Το Tony Blair Institute

O Tόνι Μπλερ είναι σήμερα εκτελεστικός πρόεδρος στο Tony Blair Institute for Global Change, το οποίο σύμφωνα με σχετική αναφορά του πολιτικού συντάκτη της UnHerd, Tom Μακτάγκ, απασχολεί σήμερα περί τα 700 άτομα προσωπικό, που εκπροσωπείται από τουλάχιστον 55 διαφορετικές εθνικότητες. 

To ΤΒΙ έχει κατά καιρούς συντάξει μελέτες από το Brexit έως την τεχνητή νοημοσύνη έως την Covid-19. Διατηρεί σημαντικό επίπεδο επιρροής σε βαθμό τέτοιο που υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και οι πρωθυπουργοί – συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας – βρίσκονται σε τακτική επαφή με το Ινστιτούτο. 

Το TBI διατηρεί παρουσία με γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε για το 2021, τα έσοδα σε επίπεδο ομίλου ήταν 35,7 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 79% σε σχέση με το 2020.

– Δωρητές και χρηματοδότες του Tony Blair Institute

Παραδείγματα δωρητών και εταίρων χρηματοδότησης του Tony Blair Institute αποτελούν:

– Tο AALL Management Institute

Το AALL Management Institute προετοιμάζει τους επικεφαλείς φορέων και επιχειρήσεων να πετύχουν σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας, να κινηθούν με αυτοπεποίθηση στις συγκρούσεις και να δημιουργήσουν δέσμευση για στρατηγικούς στόχους και τους εξοπλίζει με πρακτικές διοικητικής ηγεσίας για να επηρεάσουν την κουλτούρα και να εμπνεύσουν την αλλαγή, όπως αναφέρει στη σελίδα του το εν λόγω Ινστιτούτο

Ο Όμιλος Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (AfDB)

Aποστολή του ομίλου AfDB είναι να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους Αφρικανούς και στην κινητοποίηση πόρων για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ηπείρου.

– To Kέντρο Έρευνας Αφρικανικού Πληθυσμού και Υγείας (APHRC)
– H συμμαχία για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική (AGRA)
– Η Altai Consulting

– Το Ίδρυμα Anne Wojcicki

Η Anne Wojcicki είναι Αμερικανίδα επιχειρηματίας που συνίδρυσε και υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προσωπικής γονιδιωματικής 23andMe. Ίδρυσε την εταιρεία το 2006 με τη Linda Avey και τον Paul Cusenza για να παρέχει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στις γενετικές τους πληροφορίες. Είναι συνιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Breakthrough Prize. H Wojcicki παντρεύτηκε τον συνιδρυτή της Google Sergey Brin το 2007 και χώρισε οκτώ χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία της ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια δολάρια.

– Ίδρυμα Bill & Melinda Gates

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates (BMGF), αποτελεί συγχώνευση του Ιδρύματος William H. Gates και του Gates Learning Foundation. Είναι ένα αμερικανικό ιδιωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε από τους Bill Gates και Melinda French Gates. Με έδρα το Σιάτλ της Ουάσιγκτον, ξεκίνησε το 2000 και από το 2020 αναφέρεται ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στα 43α γενέθλιά του, ο Μπιλ Γκέιτς δώρισε στο ίδρυμα 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Οι πρωταρχικοί δηλωμένοι στόχοι του ιδρύματος είναι η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, η μείωση της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο και η επέκταση των εκπαιδευτικών ευκαιριών και της πρόσβασης στην τεχνολογία της πληροφορίας στις ΗΠΑ. Βασικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτό είναι οι Bill Gates, Melinda French Gates και Warren Buffett.

– Το Blavatnik Family Foundation

Ο Sir Leonard Valentinovich Blavatnik[a] (γεννημένος στις 14 Ιουνίου 1957) είναι Αμερικανο-Βρετανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος γεννημένος στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο του 2022, το Forbes κατέγραψε την περιουσία του στα 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον κάπου μεταξύ του 20ου και του 33ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Το 2017, ο Blavatnik έλαβε τον τίτλο του Sir για τις υπηρεσίες στη φιλανθρωπία. Ξεκίνησε να χτίζει την περιουσία του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης με την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αλουμινίου και πετρελαίου. Κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του Warner Music Group και έχει μερίδια σε αρκετά δημόσια διαπραγματεύσιμα περιουσιακά στοιχεία μέσω της ιδιωτικής εταιρείας του στις ΗΠΑ, Access Industries Holdings.

– Η Digital Impact Alliance
– Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ανεκτικότητα και τη Συμφιλίωση (ECTR)
– Κυβερνητικοί εταίροι που συμβάλλονται απευθείας με το TBI
– Το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD)

– Το Ίδρυμα Kirsh

Iδρυτής του είναι ο Nathan “Natie” Kirsh (γεννημένος στις 6 Ιανουαρίου 1932), Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τη Σουαζία. Είναι επικεφαλής του ομίλου Kirsh, ο οποίος κατέχει το πλειοψηφικό της Jetro Holdings, ιδιοκτήτης των Restaurant Depot και Jetro Cash & Carry. Ο Όμιλος κατέχει επίσης μετοχές και επενδύσεις στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το Forbes υπολόγισε την περιουσία του σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2022. Ήταν επίσης καταχωρημένος στη λίστα πλουσίων ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2018 σύμφωνα με τους Sunday Times και ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Βασίλειο του Εσουατίνι (πρώην Ζουαζιλάνδη) σύμφωνα με το Forbes.

– Το Ίδρυμα Larry Ellison

Το ίδρυμα υποστηρίζει τη βασική βιοϊατρική έρευνα για τη γήρανση που σχετίζεται με την κατανόηση των διαδικασιών ανάπτυξης της διάρκειας ζωής και των ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με την ηλικία. Το ίδρυμα υποστηρίζει την έρευνα που μπορεί να μην χρηματοδοτείται από παραδοσιακές πηγές ή που συχνά υποχρηματοδοτείται στις Η.Π.Α.

Ο Lawrence Joseph Ellison (γεννημένος στις 17 Αυγούστου 1944) είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής. Είναι ο συνιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος, chief technology officer (CTO) και πρώην διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας υπολογιστών Oracle Corporation. Tον Ιούνιο του 2023, περιλαμβανόταν στον κατάλογο δισεκατομμυριούχων του Bloomberg ως ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία 135 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Έλισον είναι επίσης γνωστός για το μερίδιο ιδιοκτησίας του 98% στο Λανάι, το έκτο μεγαλύτερο νησί στο Αρχιπέλαγος της Χαβάης.

– Η Nathan Associates

H Nathan προσφέρει λύσεις για κυβερνητικούς και εμπορικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ο Nathan προσφέρει δημιουργικές, βιώσιμες και υπερασπίσιμες αναλυτικές και οικονομικές λύσεις για κυβερνητικούς και εμπορικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.Είναι μέλος του Cadmus Group, το οποίο βοηθά κυβερνητικούς, μη κερδοσκοπικούς και εταιρικούς πελάτες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

– Ο Οργανισμός Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID)

– Το Victor Pinchuk Foundation

Ο Victor Mykhailovych Pinchuk είναι Ουκρανός επιχειρηματίας και ολιγάρχης. Τον Ιανουάριο του 2016, το Forbes τον κατέταξε στην 1.250η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο ιδρυτής της EastOne Group LLC, μιας διεθνούς εταιρείας επενδύσεων, χρηματοδότησης έργων και χρηματοοικονομικών συμβουλών με έδρα το Λονδίνο, και του Interpipe Group, ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς σωλήνων, τροχών και χάλυβα της Ουκρανίας. Ο Pinchuk είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών και ενός δημοφιλούς ταμπλόιντ, του Fakty i Kommentarii. Υπήρξε μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου για δύο συνεχόμενες θητείες από το 1998 έως το 2006.

Πηγή: capital.gr

**********************************************

* Διαβάστε και στον σύνδεσμο

Τα μυστικά της Τόνι Μπλερ Α.Ε. | Protagon.gr

Share this post