Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων ζευγαριών οδηγείται στην Βουλή των Ελλήνων

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων ζευγαριών οδηγείται στην Βουλή των Ελλήνων

Αντίθετο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο όμως επισημαίνει: “τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης”.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων το επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας .«Δεν επιβάλλαμε κομματική πειθαρχία, επιλέξαμε το διάλογο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο , που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα και όχι μόνο. Σήμερα υπήρξε τοποθέτηση και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποφάνθηκε ότι  ” η Εκκλησία δεν αποδέχεται άλλο τι από τον γάμο (διαφωνεί με κάθε άλλη μορφή συμβίωσης) και αυτό μόνο όσον αφορά στην ένωση άνδρα και γυναίκας”. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι “τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης”.

Ο Μητσοτάκης

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος για τη διεξαγωγή μιας νηφάλιας συζήτησης, χωρίς ακρότητες, όπως είπε.

Ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί από τους πολλούς και με το βλέμμα στραμμένο στην Εκκλησία (και όχι μόνο), έκανε λόγο για ένα θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις. «Σέβομαι, είπε, απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας», πρόσθεσε όμως  «αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις».

 

Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση που έρχεται δεν αλλάζει όσα ισχύουν για την παρένθετη κύηση στην Ελλάδα. Ακόμα είπε ότι αφορά και την προστασία των παιδιών των ομόφυλων που ήδη υπάρχουν. Υπογράμμισε ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ισχύουν σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους.

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε από την αρχή εκφράσει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο. 

Στην τοποθέτηση του, όπως ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταψηφίσει, αλλά θα απέχει για να διευκολύνει την κυβέρνηση, γεγονός που εκτιμήθηκε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και δεν τίθεται θέμα εξόδου του από την κυβέρνηση. 

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχε με τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του που έγινε σεβαστή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν πάντως, ότι ο κ.Βορίδης «έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο έκανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ μία σειρά υπουργών στήριξε το νομοσχέδιο. Ωστόσο, αναμένεται να φανεί η στάση, που θα τηρήσουν οι υφυπουργοί την ημέρα της ψηφοφορίας στην Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο  το νομοσχέδιο :

* Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

*Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της έννομης τάξης, των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων. Η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο είναι συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας.

* Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικούπλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

*Με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών και σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεντροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης. 

Πηγή: tanea.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, συνελθούσα υπό τήν προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος εις τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς, σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ἰανουαρίου 2024, ὑπενθυμίζει εἰς τό εὐσεβές ποίμνιον τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπί τῇ συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου καί περί τεκνοθεσίας ἐν Ἑλλάδι, τήν δεσμευτικήν Ἀπόφασιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη, Ἰούνιος 2016), ὅτι “ἡ Ἐκκλησία δέν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου” ὡς “τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός”, ἡ ὁποία “συνιστᾷ μίαν μικράν ἐκκλησίαν ἤ μίαν εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας” (κείμενον “Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ”, Ι.10 καί 4). Σημειοῦται συγχρόνως, ὅτι τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ἀντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης».

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Το πλήρες κείμενο του  νομοσχεδίου, με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», δημοσιοποίθηκε και θα βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης μἐχρι την 31η Ιανουαρίου. 

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Διαβάστε και στον σύνδεσμο
 Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» | Υπουργός Επικρατείας (opengov.gr)

 

 

Share this post