Το έγγραφο ΑΚΕΛ προς Χριστοδουλίδη για της σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία

Το έγγραφο ΑΚΕΛ προς Χριστοδουλίδη για της σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία

Δέκα εισηγήσεις υπέβαλε το ΑΚΕΛ στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για θέματα που αφορούν τόσο τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και τις διακοινοτικές σχέσεις.

Οι εισηγήσεις διατυπώνονται σε έγγραφο, το οποίο απέστειλε στις 25 Μαΐου 2023 ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Οι εισηγήσεις αφορούν τα ακόλουθα ζητήματα

  1. Δημόσια υπηρεσία και τουρκική γλώσσα. Το ΑΚΕΛ εισηγείται , μεταξύ άλλων, την ίδρυση Γραφείου Τουρκοκυπριακών υποθέσεων, το οποίο να επιλαμβάνεται των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.
  2. Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής
  3. Οδοφράγματα: Επίσπευση της συζήτησης στο επίπεδο της αρμόδιας Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για διάνοιξη οδοφραγμάτων σε Λευκωσία για πεζούς και οχήματα (Πύλη Πάφου, Πύλη Αμμοχώστου, Μια  Μηλιά), Πυρόι και Κόκκινα.
  4. Εργασιακά
  5. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Τουρκοκυπρίων
  6. Στήριξη δικοινοτικών πρωτοβουλιών
  7. Δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές
  8. Κλίμα συμφιλίωσης και αλληλοκατανόησης.
  9. Παιδεία
  10. Ιθαγένεια της ΚΔ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης , στις 20 Ιουνίου 2023 στη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου  για τα επόμενα βήματα Κυβέρνησης για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε δηλώσει: «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Έχω λάβει κάποιες εισηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον κ. Στεφάνου και μπορώ να σας πω, είναι  η πρώτη φορά που θα λεχθεί δημόσια. Είχα και συνάντηση στο Γραφείο μου με μια ομάδα Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, μετά από δική μου πρωτοβουλία, και συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα τα οποία μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία μονομερώς – μονομερώς, επαναλαμβάνω, γιατί με το σημερινό καθεστώς, με τον κ. Τατάρ είναι δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία – να ανακοινώσουμε και που αφορούν τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Επίσης, στο πλαίσιο της πρότασής μας ερωτήθηκα προηγουμένως από έναν από τους συναδέλφους σας. Δεν αφορά μόνο την Τουρκία, δεν αφορά μόνο τα ευρωτουρκικά.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και ελπίζω μέχρι τον Σεπτέμβριο να μπορούμε να προβούμε σε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις που αφορούν τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, χωρίς να χρειάζεται, επαναλαμβάνω, η οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος. Θα είναι μονομερείς ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

*Παρατίθεται αυτούσιο το έγγραφο με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ

ΕΝΝΕΑ +1 Εισηγήσεις ΑΚΕΛ για Τουρκοκυπρίους by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post