Τις προκλήσεις μετά το Brexit συζήτησαν οι πρόεδροι της Ε.Ε.

Τις προκλήσεις μετά το Brexit συζήτησαν οι πρόεδροι της Ε.Ε.

Για το μέλλον της Ευρώπης στην μετά Brexit εποχή συζήτησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David SASSOLI, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , Charles MICHEL, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ursula VON DER LEYEN. Οι τρεις πρόεδροι συναντήθηκαν στη Γαλλία στην ιστορική κατοικία του Jean Monnet. 

Κοινή εκτίμηση ότι η  αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΕΕ. Οι τρεις πρόεδροι τόνισαν ότι  αποσκοπούν στο να στραφεί το βλέμμα μας στο μέλλον και συγκεκριμένα στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις,  που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προσεχή χρόνια. Τους απασχόλησε επίσης συμμετοχή των πολιτών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των εθνικών κοινοβουλίων στις συζητήσεις και αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Μετά την συνάντηση ο πρόεδρος Sassoli δήλωσε : «Χωρίς κανόνες, θα επικρατήσει το ‘δίκαιο του ισχυρού’ και θα περιθωριοποιηθούν οι πιο αδύναμοι»
Ο Πρόεδρος του ΕΚ Sassoli, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών προέδρων της ΕΕ είπε: «Αναρωτηθείτε, γιατί αυξάνεται η διχόνοια σήμερα; Όταν υπάρχουν κοινοί κανόνες ζούμε καλύτερα και προστατεύουμε τους πιο αδύναμους. Χωρίς κανόνες, οι ισχυροί επιβάλλουν τη θέλησή τους. Ίσως όσοι θέλουν να μας διαιρέσουν φοβούνται την ύπαρξη ενός κόσμου με κανόνες. Αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι η πιο σημαντική πτυχή της ΕΕ βρίσκεται στην απάντηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή την πρόκληση. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο που χρειάζεται κανόνες για να λειτουργήσει. Χωρίς κανόνες, οι πιο αδύναμοι θα περιθωριοποιηθούν και η ΕΕ αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική».

Η Ursula VON DER LEYEN έγραψε στο Twitter: «Μαζί με τον   Charles MICHEL υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (από την ΕΕ) ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μήνυμά της στο Twitter.

*Διαβάστε κοινό άρθρο των τριών προέδρων με τίτλο ‘Μια νέα αυγή για την Ευρώπη’

“Καθώς η νύχτα προσελκύει το απόγευμα (31 Ιανουαρίου), ο ήλιος θα αναλάβει περισσότερα από 45 χρόνια συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς, ως πρόεδροι των τριών κυρίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σήμερα θα είναι αναπόφευκτα μια ημέρα προβληματισμού και μικτών συναισθημάτων – όπως θα είναι για πολλούς ανθρώπους. 
Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που βοήθησαν να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που είναι σήμερα. Εκείνοι που ανησυχούν για το μέλλον τους ή απογοητευμένοι για να δουν την άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά τα βρετανικά μέλη των θεσμικών μας οργάνων που βοήθησαν να διαμορφωθούν πολιτικές που έκαναν καλύτερη ζωή για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Θα σκεφτούμε το Ηνωμένο Βασίλειο και τους ανθρώπους του, τη δημιουργικότητά τους, την εφευρετικότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις, που αποτελούν ζωτικό μέρος της ταπετσαρίας της Ένωσης μας.
Αυτά τα συναισθήματα αντανακλούν την αγάπη μας για το Ηνωμένο Βασίλειο – κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ την ιδιότητα μέλους της Ένωσης μας.

Έχουμε πάντα βαθιά λύπη για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει, αλλά το έχουμε πάντα πάντα σεβαστό. Η συμφωνία που επιτύχαμε είναι δίκαιη και για τις δύο πλευρές και διασφαλίζει ότι εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν να προστατεύονται τα δικαιώματά τους στον τόπο που ονομάζουν το σπίτι τους.
Ταυτόχρονα, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να οικοδομήσουμε μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ διαρκούς φίλων. Μαζί, τα τρία θεσμικά μας όργανα θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουν την επιτυχία τους. Είμαστε έτοιμοι να είμαστε φιλόδοξοι.
Πόσο στενή θα είναι αυτή η εταιρική σχέση εξαρτάται από τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν. Επειδή κάθε επιλογή έχει συνέπεια. Χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, δεν υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Χωρίς ισότιμους όρους ανταγωνισμού στον τομέα του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κρατικών ενισχύσεων, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση υψηλής ποιότητας στην ενιαία αγορά. Χωρίς να είστε μέλος, δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα οφέλη της ιδιότητας μέλους.
Τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, θα πρέπει να χαλαρώσουμε μερικά από τα θέματα που έχουν προσεγγιστεί προσεκτικά μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για πέντε δεκαετίες. Και όπως το κάνουμε, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να πλέξουμε μαζί έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να είναι μέλος της ΕΕ, θα παραμείνει μέρος της Ευρώπης. Η κοινή γεωγραφία, η ιστορία και οι δεσμοί μας σε τόσους πολλούς τομείς μας δεσμεύουν αναπόφευκτα και μας κάνουν φυσικούς συμμάχους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας με κοινό σκοπό και κοινό συμφέρον. Αλλά θα το κάνουμε με διαφορετικούς τρόπους.
Δεν υποτιμούμε το έργο που βρίσκεται μπροστά μας, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούμε να οικοδομήσουμε μια συνεχή, θετική και ουσιαστική συνεργασία.
Αλλά το αύριο θα σηματοδοτήσει και μια νέα αυγή για την Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε φέρει κοντά μας – ως έθνη, ως θεσμούς και ως άνθρωποι. Μας έχουν υπενθυμίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι περισσότερο από μια αγορά ή οικονομική δύναμη, αλλά αντιπροσωπεύει αξίες που όλοι μοιραζόμαστε και υπερασπιζόμαστε. Πόσο ισχυρότερη είμαστε όταν είμαστε μαζί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα συνεχίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον. Σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού εξουσίας και ταραγμένης γεωπολιτικής, το μέγεθος έχει σημασία. Μόνη χώρα δεν μπορεί να συγκρατήσει την αλλαγή του κλίματος, να βρει τις λύσεις στο ψηφιακό μέλλον ή να έχει μια ισχυρή φωνή στην ολοένα και πιο δυνατή κακοφωνία του κόσμου.
Αλλά από κοινού, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί.
Μπορούμε, επειδή έχουμε τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Μπορούμε επειδή είμαστε ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για 80 χώρες. Μπορούμε επειδή είμαστε μια Ένωση ζωντανών δημοκρατιών. Μπορούμε επειδή οι λαοί μας είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες στην παγκόσμια σκηνή. Μπορούμε επειδή τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αξιοποιήσουν τη σημαντική, συλλογική οικονομική τους δύναμη σε συζητήσεις με συμμάχους και εταίρους – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική, την Κίνα ή την Ινδία.
Όλα αυτά μας δίνουν μια ανανεωμένη αίσθηση κοινού σκοπού. Έχουμε ένα κοινό όραμα για το πού θέλουμε να πάμε και μια δέσμευση να είμαστε φιλόδοξοι στα καθοριστικά ζητήματα της εποχής μας. Όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θέλουμε να είμαστε η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρο έως το 2050, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη διαδικασία. Θέλουμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για την επόμενη γενιά ψηφιακών τεχνολογιών και θέλουμε μια δίκαιη μετάβαση, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που επηρεάζονται περισσότερο από την αλλαγή.
Πιστεύουμε ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να το κάνει αυτό. Αλλά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας: άνθρωποι, έθνη, θεσμοί. Και εμείς, ως πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων, δεσμευόμαστε να παίξουμε το ρόλο μας.
Αυτό το έργο συνεχίζεται μόλις αύριο ανατέλλει ο ήλιος”.

*Με πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Share this post