Τα ανάκτορα της Φιλίππας

Τα ανάκτορα της Φιλίππας

Οι σκιές για την «ανακαίνιση» του Προεδρικού και τα ήξεις-αφήξεις του Προέδρου

Η ερώτηση του Αριστείδη Βικέτου ήταν ξεκάθαρη. «Τι ανακαινίσεις γίνονται; Πόσα θα στοιχίσουν; Τα έξοδα αυτά θα τα καλύψετε εσείς από τον μισθό σας, όπως τα είχαν καλύψει όλοι οι προκάτοχοί σας; Και επειδή επαγγέλλεστε τη διαφάνεια, θα ήταν καλό όπως μας δώσατε σήμερα τα διάφορα έγγραφα (…) και τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το υπερώο, για να καταλάβουμε ακριβώς τι εργασίες γίνονται.»

Η απάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν ξεκάθαρη. «Οι βασικές ανακαινίσεις που γίνονται στην κατοικία στο Προεδρικό αφορούν την ενεργειακή αναβάθμισή του και εξασφαλίστηκαν μέσα από πρόγραμμα το οποίο υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. (…) Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω το οποιοδήποτε σχέδιο. Και ξέρετε και κάτι, αν θέλετε πριν να φύγετε από το Προεδρικό, μπορείτε να το επισκεφθείτε, να δείτε από μόνος σας.»

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Ο Πρόεδρος απάντησε ξεκάθαρα στην απορία του Βικέτου: η περιβόητη ανακαίνιση στο Προεδρικό γίνεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είπε ότι θα δώσει αυθωρεί και παραχρήμα τα σχέδια στη δημοσιότητα και κάλεσε τους δημοσιογράφους να επιθεωρήσουν επιτόπια τα έργα. Τι πιο φυσιολογικό; 

Η προεδρική «άδεια» όμως κράτησε όσο το τηλεοπτικό σόου για τις 100 μέρες της κυβέρνησης. Τερματίστηκε μόλις έκλεισαν οι κάμερες. Οι δημοσιογράφοι βρήκαν κλειστές πόρτες στον δεύτερο όροφο όπου γίνονται οι εργασίες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια παρέμειναν στα συρτάρια της προεδρικής κατοικίας. Γιατί τόση μυστικοπάθεια για ένα έργο που αφορά δημόσιο χρήμα; 

Είναι μήπως θέμα ασφάλειας; Ή πολύ απλά στον δεύτερο όροφο γίνεται «ριζική ανακαίνιση» και ξοδεύονται χρήματα για να ικανοποιηθούν προσωπικά τερτίπια τω νέων ενοίκων του Προεδρικού; Ισχύουν οι πληροφορίες (εφ. Αλήθεια) ότι η προσφορά κατακυρώθηκε τουλάχιστον 25% πάνω από την εκτιμωμένη αξία του έργου; Ισχύει επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε ακύρωση της προσφοράς από τη νέα κυβέρνηση και προσέφυγε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς; 

Δεν ρωτούμε καν με ποια κριτήρια επιλέγηκε το Προεδρικό Μέγαρο (κτίσμα του 1936) για να τύχει αναβάθμισης από ευρωπαϊκά κονδύλια (κατά 85%) και όχι άλλο δημόσιο κτήριο, όπως έγινε στην Κρήτη με το δημαρχείο Ηρακλείου που κτίστηκε γύρω στο 1628. Ούτε ενδιαφέρει αν θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο η προεδρική οικογένεια και ούτε θα έπεφτε λόγος σε κανένα αν ο κύριος Χριστοδουλίδης πλήρωνε τις επιπλέον εργασίες που αφορούν στη διαμονή του. 

Από τη στιγμή όμως που το έργο είναι δημόσιο, ο κύριος Χριστοδουλίδης οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα. Τι πιο απλό από το να δώσει στη δημοσιότητα τα αρχιτεκτονικά σχέδια, να επιτρέψει επιτόπια επιθεώρηση του χώρου και να εξηγήσει το επιπλέον κόστος; Ξεκάθαρα πράγματα.   

«Ανακαίνιση», μας είπαν ότι γίνεται. Δεν κτίζουν δα και τα ανάκτορα της Φιλίππας για να ξεσηκωθεί ο εξαπατημένος λαουτζίκος. Για αυτό, πολύ απλά κύριε Πρόεδρε και με όλο τον σεβασμό στο θεσμό που εκπροσωπείτε, οφείλετε να κάνετε πράξη όσα δημόσια δεσμευτήκατε. Τα υπόλοιπα είναι μασκαριλίκια.

Υστερόγραφο: Βαρύς ο τίτλος, βαρύτερη όμως η κοροϊδία. Σωστά κύριε Πρόεδρε; 

Άσχετο: Με τη Νίκη 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή.

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. / Πηγή: offsite.com.cy

Share this post