Συνεδριάζει το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας. Στόχος η αποφυγή σύγκρουσης στην Ουκρανία

Συνεδριάζει το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας. Στόχος η αποφυγή σύγκρουσης στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν έχει λόγο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ , Ντμίτρο Κουλέμπα 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα διεξαγάγουν σήμερα – από τις 11:00 ώρα Ελλάδας – συνομιλίες με τη Ρωσία στην έδρα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, με κύριο στόχο την αποτροπή της επαπειλούμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όμως η Μόσχα δεν μοιάζει διατεθειμένη για οποιαδήποτε χειρονομία κατευνασμού.

Πρόκειται , σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, για την πρώτη φορά που θα συνεδριάσει το συμβούλιο NATO-Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 2002, αλλά έχει τεθεί σε χειμερία νάρκη από το 2019. Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν ενημέρωσε χθες Τρίτη τους αντιπροσώπους των 30 κρατών-μελών του NATO για τις συνομιλίες της στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι», πάντως οι Ρώσοι μοιάζουν αποφασισμένοι «να συμμετάσχουν με σοβαρότητα» στη διαδικασία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρεσβευτής ευρωπαϊκής χώρας στον οργανισμό. Η Μόσχα θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούτσκο, ο οποίος βλέπει στη σημερινή συνάντηση «την ώρα της αλήθειας» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-NATO.
EL - Ρωσικός «οδοστρωτήρας»! - Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Με πάνω από 120.000  στρατιώτες, οι Ρώσοι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμοι για επίθεση»

ΦΩΤΟ: el.gr

Στην κορυφή της ατζέντας των νατοϊκών είναι η ανησυχία τους πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως το 2014, όταν προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των συνόρων τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αναμένεται να βάλει στο τραπέζι τις προτάσεις της για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Αξιώνει το NATO να μη συνεχίσει τη διεύρυνσή του προς ανατολάς, να μειώσει τα οπλικά συστήματα και τον αριθμό των στρατιωτών που έχει αναπτύξει γύρω από τη ρωσική επικράτεια, καθώς και να δεσμευτεί ότι η διαδικασία εισδοχής της Ουκρανίας στο Σύμφωνο δεν θα προχωρήσει – κάτι που χαρακτηρίζεται κόκκινη γραμμή από την Ατλαντική Συμμαχία και το Κίεβο.

Μολονότι οι προσδοκίες για τις σημερινές συνομιλίες είναι χαμηλές, το NATO ελπίζει ότι θα επιτρέψουν να αρχίσει διαρκής διάλογος και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε  ότι θα θεωρούσε καλό αποτέλεσμα το να συμφωνηθεί η συνέχιση των επαφών.

Το Συμβούλιο ακολουθεί τις αμερικανορωσικές συνομιλίες τη Δευτέρα, που χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν έφεραν καμία απτή πρόοδο. Την ίδια ημέρα, έγιναν προπαρασκευαστικές επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Συμφώνου και την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι επισείουν την απειλή πως θα επιβάλουν κυρώσεις άνευ προηγουμένου στη Ρωσία εάν προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα επιμένει να αρνείται πως σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιονδήποτε.

 Ντμίτρο Κουλέμπα: “Δεν πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία”

“Η κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα κυνική, καθώς η Ρωσία απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας σε μια εποχή που πάνω από 100.000 δυνάμεις της σημαδεύουν όπλα στα σύνορα της Ουκρανίας, κρατούν όμηρο την Κριμαία και πολεμούν στο Ντονμπάς, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες υπονομεύουν την ασφάλεια στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία, και ο εφοδιασμός με αέριο μετατρέπεται σε μέσο εξωτερικής πολιτικής”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

EL - Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ζητήσαμε αμερικανική βοήθεια για την αντιμετώπιση της  Ρωσίας

ΦΩΤΟ: el.gr

Ο Ουκρανός υπουργός τόνισε : Η Ρωσία δεν έχει λόγο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ούτε η Ουκρανία ούτε οι εταίροι μας θα ξεπεράσουν ποτέ αυτή την κόκκινη γραμμή”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, είπε, συνεργαζόμαστε εντατικότερα με τους εταίρους μας για να εδραιώσουμε τη διπλωματική αρχή “δεν πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία”. Αυτό ακριβώς είναι το σαφές μήνυμα που έλαβαν οι Ρώσοι στη Γενεύη, ανέφερε και δήλωσε:  “Οι ΗΠΑ δεν θα εγκρίνουν καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, για την Ευρώπη χωρίς Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ χωρίς ΝΑΤΟ. Η ενότητα της συλλογικής Δύσης καταστρέφει τις ρωσικές ελπίδες να διευθετηθούν με τους Αμερικανούς, ενώ άλλοι εταίροι παρακάμπτει. Ουκρανία συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση της διεθνούς ενότητας ενόψει των σημερινών απειλών. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής για την εξουδετέρωση της Ρωσίας και μέρος μιας πολύπλοκης δέσμης μέτρων για την αποτροπή της Ρωσίας από περαιτέρω επιθετικότητα”.

Ο κ. Κουλέμπα σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει δεσμευτεί σε ένα θεμελιώδες σημείο: “ανεξάρτητα από το πόσο καιρό οι Ρώσοι διπλωμάτες περιστρέφονται σε κύκλους, το σημείο εκκίνησης προς τη συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή πρέπει να ξεκινήσει με τη Ρωσία να αποκλιμακώνει την κατάσταση ασφάλειας στα σύνορα της Ουκρανίας και να αποχωρεί από το Ντονμπάς και την Κριμαία”.

Τέλος, ανέφερε: “Χαίρομαι που παρατηρώ ότι οι συνεπείς προσπάθειές μας αποδίδουν τα αποτελέσματά τους: αυξάνεται η κατανόηση μεταξύ των εταίρων μας ότι η ευρωατλαντική ασφάλεια είναι αδύνατη, ενώ η Ουκρανία κινδυνεύει”.

Share this post