Σχεδόν δύο εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία καπέλο του Μ. Ναπολέοντα

Σχεδόν δύο εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία καπέλο του Μ. Ναπολέοντα

Έναντι ποσού που άγγιξε τα δύο εκατ. ευρώ πουλήθηκε ένα από τα επώνυμα φαρδιά, μαύρα καπέλα που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης όταν κυβέρνησε τη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το δίκερο καπέλο ήταν το πιο σημαντικό αντικείμενο που βγήκε στο σφυρί, σε δημοπρασία αναμνηστικών του Ναπολέοντα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Ειχε τιμή εκκίνησης τα 500.000 ευρώ αλλά σχεδόν τετραπλασίασε το ποσό, φτάνοντας το 1,932 εκατ. και σπάζοντας έτσι το ρεκόρ για ναπολεόντειο καπέλο που ήταν 1,884 εκατ. από μια πώήση το 2014.

Δεν έγινε γνωστό ποιος ή ποιοι  ήταν οι αγοραστές. Το καπέλο που πουλήθηκε είναι στα χρώματα κατατεθέντα του Ναπολέοντα (μαύρο, με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας μπλε-λευκό-κόκκινο ως διακριτικά) και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συλλεκτών «σε όλο τον κόσμο», όπως είπε ο οίκος δημοπρασιών Osenat.

Άλλα αντικείμενα που τέθηκαν προς πώληση από την συλλογή του Γάλλου βιομηχάνου Ζαν λουί Νουαζιέ που πέθανε πέρυσι είναι ένα ασημένιο πιάτο από την άμαξα του Ναπολέοντα μετά την ήττα του στη μάχη του Βατερλώ το 1815, ένα μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, ένα ζευγάρι ασημένια σπιρούνια, μια ασημένια οδοντόβουρτσα, ένα ψαλίδι και ένα νεσεσέρ του γάλλου αυτοκράτορα.

Πηγή: Euronews

Share this post