Robert Menendez: Να σταματήσει η εισβολή και κατοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Robert Menendez: Να σταματήσει η εισβολή και κατοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μήνυμα Volodymyr Zelenskyy.-TDC: Η εξέλιξη του ρόλου των σκανδιναβικών χωρών στο πλαίσιο ασφάλειας της Ευρώπης

Στις συνθήκες της εισβολής, που άρχισε πέρσι η Ρωσία, η Ουκρανία γιόρτασε σήμερα την 32η επετείου από την Ανεξαρτησία της. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Robert   Menendez, τον οποίο συναντήσαμε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, δήλωσε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας :

“Θα γιορτάσουμε για άλλη μια φορά την πλήρη ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όταν σταματήσουμε την εισβολή και την σημερινή  κατοχή της Ρωσίας σε τμήμα της Ουκρανίας και όταν ο ουκρανικός λαός θα είναι ελεύθερος να καθορίσει το μέλλον  και τη μοίρα του”.

Μήνυμα  πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskyy, σε μήνυμα του ανέφερε  ότι ο μεγάλος λαός της μεγάλης Ουκρανίας, γιορτάζει σήμερα μια μεγάλη ημέρα – Ημέρα Ανεξαρτησίας!  “Σήμερα γιορτάζουμε την 32η επέτειο της ανεξαρτησίας μας – την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια αξία για τον καθένα μας. Και γι’ αυτό παλεύουμε. Και όλοι είναι σημαντικοί σε αυτόν τον αγώνα. Γιατί αυτός είναι ένας αγώνας για κάτι που είναι σημαντικό για όλους. Μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Σε έναν μεγάλο πόλεμο δεν υπάρχουν μικρές πράξεις. Όχι περιττά. Όχι ασήμαντα. Αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, τις πράξεις και τα λόγια”, τονίσε. Και ο Zelenskyy συνέχισε:  “ Σήμερα θέλω να σας αφιερώσω  τα συγχαρητήρια. Σε εσάς που δίνετε στην Ουκρανία την ανεξαρτησία της. Σε σένα, πολεμιστή! Σταθήκατε για να υπερασπιστείτε την Ουκρανία. Ευχαριστώ κάθε στρατιώτη και ναύτη, κάθε λοχία και υπαξιωματικό, κάθε αξιωματικό, κάθε στρατηγό. Σε σένα, τον πατέρα ενός Ουκρανού πολεμιστή, και σε σένα, τη μητέρα ενός Ουκρανού αμυντικού. Σε όλες τις ουκρανικές οικογένειες που μεγάλωσαν τα παιδιά τους να αγαπούν την Ουκρανία και να έχουν το θάρρος να την υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους περιμένουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από την πρώτη γραμμή, σε όλους όσους προσεύχονται γι ‘αυτούς”.  

ΦΩΤΟ: mil.gov.ua

Επίσης , ευχαρίστησε όλους τους Ουκρανούς δασκάλους, που εργάζονται, που κατάφεραν να εργαστούν ακόμη και διαδικτυακά.Που χτίζουν ένα μορφωμένο μέλλον ακόμα κι εκεί που ο εχθρός έχει καταστρέψει τα σχολεία. Και όλοι όσοι κάνουν θαύματα στην πραγματική ζωή. Χιλιάδες Ουκρανοί γιατροί που σώζουν χιλιάδες ζωές. Ουκρανοί γιατροί. Νοσοκόμες. Γιατροί μάχης. Αυτοί που δεν αφήνουν τη ζωή και παλεύουν για αυτήν”, σημείωσε. Σε άλλο σημείο είπε: “σήμερα θέλω να μιλήσω ξεχωριστά για εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να αναφερθούν στις ειδήσεις, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά σε λίγους, αλλά το έργο τους είναι ορατό σε όλους. Τα βλήματα μας. Ουκρανικά πυρομαχικά. Το πυροβολικό μας. Ουκρανικά drones: Leleka, Fury. Ναυτικά drones, Neptune, Corsar, Stugna. Όλα αυτά τα παράγουμε. Οι Ουκρανοί παράγουν όλα αυτά. Και όταν είμαστε περήφανοι, που βυθίσαμε τη ναυαρχίδα του εχθρικού στόλου, το καταδρομικό Moskva, όταν χαιρόμαστε που χτυπάμε τη γέφυρα του Κερτς, ευχαριστούμε επίσης όσους δεν μπορούν να αναφερθούν τώρα, των οποίων τα ονόματα δεν μπορούν να ειπωθούν, αλλά για τους οποίους θα γραφτούν βιβλία και σίγουρα θα γίνουν ταινίες στο μέλλον”.

Και ο πρόεδρος  Zelenskyy κατέληξε:”όταν ένας άνθρωπος λέει: “Δόξα στην Ουκρανία!”, όλος ο κόσμος απαντά: “Δόξα στους Ήρωες!”

 

Στο Transatlantic Dialogue Center δημοσιεύτηκε σήμερα   της Viktoriia Vitsenko*,   

το οποίο αναφέρεται  στην εξέλιξη του ρόλου των σκανδιναβικών χωρών στο πλαίσιο ασφάλειας της Ευρώπης.  Η αρθρογράφος θέτει το ερώτημα ”  η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε  μια ισχυρή ώθηση για τις χώρες της  Βόρειας Ευρώπης να εμβαθύνουν  σημαντικά τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας;”. 

 Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν τελικά χαράξει τις μοναδικές τους θέσεις στο πλαίσιο της εκτεταμένης αρχιτεκτονικής ασφάλειας  της Ευρώπης.Αυτή η παρατήρηση ισχύει κάπως και για τη Δανία, ιδίως υπό το πρίσμα της  αυξανόμενης επιθυμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διακυβεύσει μια πιο σημαντική αξίωση στους τομείς της ασφάλειας και στρατιωτική δράσης. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, οι περιπτώσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχουν υπογραμμίσει την υπέρτατη σημασία της  συμμετοχής στη συμμαχία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας για τα έθνη με μέτρια επιρροή. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει  ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διατήρησης μιας ουδέτερης στάσης. Κατά συνέπεια, έχει προκύψει πρωτοφανής ενότητα μεταξύ των πέντε σκανδιναβικών εθνών, ξεπερνώντας  προηγούμενες αποκλίσεις, που είχαν χαρακτηρίσει τις σχέσεις τους”, σημειώνει η Viktoriia Vitsenko.

Διαβάστε το άρθρο στην αγγλική γλώσσα

Ο ρόλος των σκανδιναβικών χωρών στο πλαίσιο ασφάλειας της Ευρώπης by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Key Takeaways

Varied Importance of Nordic Cooperation: While Sweden and Finland prioritize the Northern Dimension in their security policies, Norway and Iceland are more restrained, and Denmark considers it a lesser priority.

Evolution of NORDEFCO and Regional Agreements: Post-2014, after Russia’s aggression in Ukraine, NORDEFCO has seen a revival with increased collaboration and joint projects. Significant agreements were signed among the Nordic countries to enhance military cooperation and strategic planning in peacetime and times of crisis or war, reflecting foresight in strengthening regional protection.

Russia’s Constant Influence and Threat: Russia has always been a significant concern for the security of the Nordic countries, especially Finland, Sweden, and Norway. The geographical and historical context, along with the geopolitical tensions in the Arctic and the struggle for resources, has kept Russia’s presence as a central focus of defense policies in the region.

Transformation of Security Policy in the Face of the War in Ukraine: Significant initiatives were taken to make the region sustainable and integrated by 2030, with an emphasis on NATO and EU cooperation. The region’s approach to security has shifted in response to increasing tensions and a need for stronger alliances.

Security Implications of NATO Membership for Finland and Sweden: Their inclusion strengthens NATO’s strategic position and impacts regional defense, especially concerning key locations like Sweden’s Gotland Island.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post