“Σμύρνη μου αγαπημένη”: μίνι σειρά στην ΕΡΤ η ταινία της Μιμής Ντενίση

“Σμύρνη μου αγαπημένη”: μίνι σειρά στην ΕΡΤ η ταινία της Μιμής Ντενίση

 

Nikos’ Blog

Την διεκδίκησαν και άλλοι, αλλά τελικά η δημόσια τηλεόραση κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής της κινηματογραφικής ταινίας, αλλά και της μίνι σειράς με περισσότερες σκηνές.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες μου μετά την προβολή της στην ΕΡΤ1 η μίνι σειρά θα μπει και στο «μπουκέτο» του ERTFLIX για να μπορούν οι τηλεθεατές της δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας να την παρακολουθήσουν, όποτε επιθυμούν. Ωστόσο, εκτός από τη μίνι σειρά η ΕΡΤ απέκτησε και τα δικαιώματα πρώτης προβολής σε ελεύθερη τηλεόραση και της ταινίας με σκοπό να την προβάλλει όμως, μετά τον Ιούνιο του 2023.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιλογή της ΕΡΤ να διεκδικήσει και να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής δεν είναι τυχαία, αφού φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και η «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσουμε την ιστορία, αλλά και να τιμήσουμε τους πρόσφυγες του τότε… και του τώρα, αφού οι τραγωδίες ενός ξεριζωμένου λαού δεν έχουν εποχές, χρώματα, θρησκείες…!

Η «Σμύρνη μου αγαπημένη» τονίζει με εύστοχο τρόπο πως τραγωδίες όπως της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, που παραμένουν προκλητικά αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά, ώστε τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο να παραμείνουν στο σκοτάδι… και να ξεχαστούν. Η ταινία όμως, θυμίζει… και υπενθυμίζει… !

Σμύρνη μου αγαπημένη: Το εντυπωσιακό trailer της ταινίας

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 βγήκε στην Ελλάδα  στις κινηματογραφικές αίθουσες και η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η σκηνοθεσία είναι του Γρηγόρη Καραντινάκη και στο σενάριο που υπογράφει η Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman η ιστορία ξεκινά με τη Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, που σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι  Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Γιάννης Βογιατζής, Κρατερός Κατσούλης, Burak Hakki, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Nathan Thomas, Γιάννης Εγγλέζος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Ντίνα Μιχαηλίδου, Daphne Alexander, Νέδη Αντωνιάδου, Daniel Crossley, Duncan Skinner,  Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση,  Fotina Papatheodorou, ενώ special guest stars στην ταινία θα είναι οι: Vanessa Redgrave, Susan Hampshire και Rupert Graves.

 

*Δείτε το trailer της  ταινίας, που δημοσιοποίησε η εταιρεία παραγωγής Tanweer Productions.  

ΠΗΓΗ:  newsit.gr

*********************************

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» έχει έλθει και στην Κύπρο και προβάλλεται στους κινηματογράφους Priopremiercinemas και K Cineplex.

Share this post