“Κόκκινη κάρτα” από την Ιερά Σύνοδο για το «El Diablo»

“Κόκκινη κάρτα” από την Ιερά Σύνοδο για το «El Diablo»

Με παρέμβαση της η Ιερά Συνόδος, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμμετοχή του τραγουδιού,  που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

“Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, μετά τη δημοσιοποίηση του τίτλου και του περιεχομένου του τραγουδιού, το οποίο, δυστυχώς, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και το οποίο θα εκπροσωπήσει την πατρίδα μας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εκφράζει έντονη διαφωνία και απογοήτευση τόσο για τη στάση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ όσο και των άλλων ιθυνόντων, οι οποίοι αντί να συμβάλουν στην προώθηση των δικαίων του λαού μας και στην προβολή των αιτημάτων του για ελευθερία και κατίσχυση των ηθικών αξιών, μέσω οποιουδήποτε προσφερόμενου διεθνούς βήματος προέκριναν την παγκόσμια γελοιοποίησή μας με την παρουσίαση της διακήρυξης ότι παραδίδουμε τον εαυτό μας στο διάβολο και ότι προάγουμε με τον τρόπο αυτό την λατρεία του. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξύμνηση μίας μοιρολατρικής υποταγής και παράδοσης του ανθρώπου στην εξουσία του διαβόλου.

Σε ο,τι αφορά τη μεταφορική ερμηνεία του τραγουδιού που έχει δοθεί από τους υπευθύνους του Ρ.Ι.Κ., επισημαίνομεν ότι αυτή ουδόλως αντικατοπτρίζει το προκλητικό και απαράδεκτο περιεχόμενο των στίχων του, το οποίο δεν παύει να εκπροσωπεί μια θλιβερή υποκουλτούρα, ανάξια του πολιτισμού και των αξιών του λαού μας και αντιστρατεύεται τις Ελληνικές και Ορθόδοξες παραδόσεις του. Υπό οποιαδήποτε οπτική γωνία και με οποιεσδήποτε επεξηγήσεις κι αν δούμε τους στίχους του τραγουδιού, αυτοί δεν στέλλουν τα καταλληλότερα μηνύματα που θα έπρεπε να σταλούν από μία ημικατεχόμενη πατρίδα που αγωνίζεται για απελευθέρωση και αποτροπή της πλήρους υποδούλωσής της.

Με ορατό τον κίνδυνο της προκλητικής βουλιμίας των κατακτητών Τούρκων και προβάλλοντας το μεγαλείο της διακοσιοστής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία, καλούμε τον λαό μας να παραμείνει προσηλωμένος στις εθνικές και θρησκευτικές αξίες του μεγαλειώδους αγώνα του 1821, να κρατήσει ακράδαντη την προσήλωσή του στην πίστη των πατέρων του, δεδομένο το οποίο τον διαφύλαξε μέχρι σήμερα.

Καθημερινά γινόμαστε δέκτες σωρείας αντιδράσεων από χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι εκφράζουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για το εν λόγω τραγούδι, όπως και για τον τρόπο επιλογής του. Καταξιωμένοι μουσικοί του τόπου μας εξέφρασαν ήδη την αντίθεσή τους, γεγονός το οποίο -χωρίς εμείς να το προκαλέσουμε- προσέκρουσε στην ορθόδοξη αυτοσυνειδησία και αξιοπρέπεια του λαού μας, ο οποίος με το αλάθητο κριτήριό του το απέρριψε χωρίς προϋποθέσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση, η οποία διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ και στην οποία αυτό είναι υπόλογο, να μεριμνήσει για την ακύρωση της επιλογής του συγκεκριμένου τραγουδιού και την αντικατάστασή του με άλλο το οποίο να εκφράζει την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τις Παραδόσεις και διεκδικήσεις μας. Ζούμε σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό τόπο στον οποίο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός διά της παρουσίας των αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου και του νέφους των Αγίων και μαρτύρων της πίστης μας καταργεί την εξουσία του διαβόλου και ελευθερώνει τους ανθρώπους από τα δεσμά της φθοράς και του θανάτου. Ας μη γινόμαστε, επιλήσμονες και καταπατητές αυτής της αλήθειας” .

Ο Μόρφου Νεόφυτος

 

Κατά του ΡΙΚ, αλλά και κατά της Ε.Ε.στράφηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος  με την φετινή επιλογή του τραγουδιού  της Κύπρου για το διαγωνισμό της Eurovision. Στο κήρυγμά του ο Ιεράρχης επιτέθηκε κατά της διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης, λέγοντας πως “το τραγούδι της Κύπρου εξυμνεί τον διάβολο” . Ανέφερε ότι <<οι φωστήρες του ΡΙΚ που τους διόρισε η Κυβέρνηση, το επέλεξαν για να εκπροσωπήσει ποιαν; Τη Νήσο των Αγίων. Άκουσον – άκουσον. Και λεν μερικοί να μην δίνω σημασία σε όλα. Στα νομοσχέδια να μη δώσω σημασία, στη φθορά της ιστορίας, να μη δώσουμε σημασία, να κλείσουμε τις εκκλησίες λόγω μιας επιδημίας, να μείνουμε ακοινώνητοι Χριστούγεννα και Πάσχα και κατά τα άλλα που θα είναι και το Πάσχα εμείς να στείλουμε τραγούδι, που να υμνείται ο διάβολος».

Ο κ. Νεόφυτος επιτέθηκε και κατά της Ε.Ε,  την οποία χαρακτήρισε “εωσφορική Ευρώπη”.

Share this post