Προπετής ο Μόσχας Κύριλλος : Ο Θεός τιμώρησε τον Βαρθολομαίο

Προπετής ο Μόσχας Κύριλλος : Ο Θεός τιμώρησε τον Βαρθολομαίο

Ο Ρώσος Πατριάρχης ισχυρίστηκε ότι “η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι τιμωρία από τον Θεό στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την δημιουργία σχίσματος στην Ουκρανία”.

Σήμερα, ημέρα κατά την οποία στην Ρωσία και στην Ουκρανία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, επέλεξε ο  Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για να εξαπολύσει ύβρεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε τηλεοπτική συνέντευξη σε κεντρικό κανάλι της Ρωσίας, το Россия-1, ο Κύριλλος ως κριτής και τιμητής πάντων ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι τιμωρία από τον Θεό στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο” εξαιτίας της παραχώρησης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

 “Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έβαλε τους σχισματικούς του Κιέβου στο ιερό του Κιέβου, στη Σοφία του Κιέβου (σ.σ. εννοεί την Αγία Σοφία Κιέβου), και έχασε την Σοφία της Κωνσταντινούπολης – μετατράπηκε σε τζαμί. Πήρες την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθοδόξους ανθρώπους, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και έχασες τη δική σου προσωπική Σοφία … Θεωρώ ότι περισσότερο προφανή συνέπεια, εκπορευόμενη από τη Θεία Βούληση, δύσκολο να φανταστεί κανείς. Και οι συνέπειες ήρθαν χωρίς καθυστέρηση,  γιατί το αμάρτημα ήταν πολύ μεγάλο”, πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος . 

Ο Πατριάρχης Μόσχας έκανε λόγο για ” έγκλημα” και όχι ” σφάλμα” για την πράξη της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι “θα προσεύχεται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη”,  καθώς, είπε,  η “κρίση” θα πρέπει να ξεπεραστεί “από κοινού”. Πρέπει, είπε ,  να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον. “Τουλάχιστον όσον αφορά στις ιδιωτικές προσευχές, καθώς είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια Λειτουργιών, καθώς δεν μνημονεύουμε  τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στα δίπτυχα. Αλλά θα πρέπει να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον και αυτό προκειμένου αυτή η κρίση στην Ορθοδοξία, που έχει επιβληθεί απ’ έξω, να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα” πρόσθεσε  ο Πατριάρχης Μόσχας.

</div

 

 

Παρατίθεται το  κείμενο της  συνέντευξης  του Πατριάρχη Κυρίλλου , ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του πολιτικού αρθρογράφου του VGTRK, οικοδεσπότη του προγράμματος “Vesti” A.O. Kondrashov.

Μόσχας Κύριλλος by ARISTEIDIS VIKETOS

ΦΩΤΟ: Θ. Λειτουργία Χριστουγέννων στο Ναό του Σωτήρος της Μόσχας ( Πατριαρχείο Μόσχας)

Share this post