ΠΟΥ: Πανδημία ο κορονοϊός

ΠΟΥ: Πανδημία ο κορονοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναβάθμισε απόψε σε πανδημία τον κορoνοϊό.
Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι καταγράφηκαν περισσότερα από 118 χιλιάδες κρούσματα σε 114 χώρες και 4291 θάνατοι.
Πρόσθεσε ότι τις μέρες και τις εβδομάδες, που θα ακολουθήσουν, αναμένεται οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.


Ο κύριος Γκεμπρεγιέσους έκαμε λόγο για μια κρίση, που επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων του κοροναϊού εντοπίζονται μόνο σε τέσσερις χώρες: την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν.
Στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, μάλιστα, η επιδημία του κοροναϊού έχει αρχίσει να περιορίζεται.
Οδγονταμία χώρες δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα, ενώ 57 χώρες έχουν μόνο δέκα ή λιγότερα κρούσματα.
Οι 11 πιο πληττόμενες χώρες από τον κορονοϊό είναι:
Ηπειρωτική Κίνα: 80.778 κρούσματα, 3,158  θάνατοι
Ιταλία: 10.149 κρούσματα, 631θάνατοι
Ιράν: 8.042 κρούσματα, 291θάνατοι
Νότια Κορέα: 7.755 κρούσματα, 60θάνατοι
Γερμανία: 1.296 κρούσματα, 2θάνατοι
Ιαπωνία: 1.264 κρούσματα, 19 θάνατοι (περιλαμβανομένων 696 κρουσμάτων που συνδέονται με το κρουαζιερόπλοιον Diamond Princess)
Ισπανία: 1.204 κρούσματα, 28 θάνατοι
Γαλλία: 1.116 κρούσματα, 30 θάνατοι
ΗΠΑ: 1.000 κρούσματα, 31 θάνατοι
Βρετανία: 382 κρούσματα, 6 θάνατοι
Ολλανδία: 382 κρούσματα, 4 θάνατοι.

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Στην Ελλάδα σε 99 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Το απόγευμα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε δέκα νέα κρούσματα. Ενενήντα πέντε από τους προσβληθέντες είναι ελληνικής καταγωγής και τέσσερις ξένοι.
Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων είναι σταθερή και η επιτήρηση συνεχίζεται. Είκοσι εννέα εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, ενώ εξήντα-οκτώ άτομα παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για τον κορονοϊό και τα νέα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.


Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες και ατομική ευθύνη, ενώ έστειλε και μήνυμα στην εκκλησία σημειώνοντας ότι οι λειτουργίες της πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης.
“Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα δουν καν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας θα χρειαστούν νοσηλεία.

Βρετανία: 456 τα κρούσματα
Στην Βρετανία επιβεβαιώθηκαν ακόμα 83 νέα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 456 .
Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Υγείας, οι νεκροί από τον ιό παραμένουν έξι.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπό τον Βρετανό Υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος ενημέρωσε την Βουλή των Κοινοτήτων.


Νέα σύσκεψη της επιτροπής αναμένεται αύριο το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται εκκλήσεις για να πάρει πιο αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Share this post