Πιθανή η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Πιθανή η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Οργή στην Ευρώπη για την αεροπειρατεία Λουκασένκο. –Αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοφανής ενέργεια της Λευκορωσίας να προσγειώσει αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους για να συλλάβει δημοσιογράφο.- Η ρώσικη προπαγάνδα στην Ελλάδα

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας αεροσκάφους της Ryanair, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. Όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα.

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο κ. Μισέλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Λευκορωσία ανέπτυξε χθες Κυριακή καταδιωκτικό για να αναχαιτίσει το Boeing 737. Ο ιστότοπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta ανέφερε ότι ο πρώην διευθυντής του Ρομάν Προτάσεβιτς, που επέβαινε στο αεροσκάφος, συνελήφθη όταν αυτό προσγειώθηκε στο Μινσκ, πληροφορία που επιβεβαίωσε αργότερα η λευκορωσική κρατική τηλεόραση.

Το αεροσκάφος της Ryanair εκτελούσε πτήση από την Ελλάδα στη Λιθουανία, χώρες μέλη της ΕΕ και του NATO. Αργότερα χθες, το αεροσκάφος συνέχισε εντέλει την πτήση του προς το Βίλνιους, όπου προσγειώθηκε.

«Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον επιβάτη που τέθηκε υπό κράτηση και να εγγυηθούν όλα τα δικαιώματά του», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στον κ. Προτάσεβιτς.

Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές», διεμήνυσε από τη δική της πλευρά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το πρωτοφανές περιστατικό προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Για “κρατική τρομοκρατία” από την πλευρά της Λευκορωσίας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Τόσο ο Μοραβιέτσκι, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησαν  να συζητηθεί σήμερα το θέμα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. , τη Δευτέρα.  Σε μία “κοινή και άμεση αντίδραση” των 27 καλεί τους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν. Πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο νέων, πιο αυστηρών κυρώσεων στο καθεστώς της Λευκορωσίας. 

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αποκαλούμενος και “τελευταίος δικτάτορας” της Ευρώπης, κυβερνά τη Λευκορωσία με απολυταρχικό τρόπο από το 1994.  Το καθεστώς κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις, στις οποίες όμως έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι. 

Διαβάστε επίσης:  Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Εκτροπή αεροσκάφους στο Μινσκ: Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου

Η επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, η Βέρα Γιούροβα, έκρινε από την πλευρά της ότι το επεισόδιο «δείχνει ως πού μπορεί να φθάσει μια δικτατορία για να φιμώσει μια επικριτική φωνή», προσθέτοντας πως «οι δημοκρατίες πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο, να υπερασπιστούν τις αξίες τους και να αναλάβουν δράση».

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει, πριν από το συμβάν αυτό, τρεις γύρους κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του κ. Λουκασένκο και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τέταρτο γύρο μέτρων σε βάρος λευκορώσων αξιωματούχων σε αντίδραση στις περυσινές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν, όπως και η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας επίσης τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει τη 10η Μαΐου πως οι 27 ετοίμαζαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ και είχε εκφράσει την ελπίδα πως θα υιοθετούνταν «εντός των προσεχών εβδομάδων». Απαιτείται ομοφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την επιβολή τους.

Παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, που βάζουν στο στόχαστρο τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, ο λευκορώσος πρόεδρος, με την υποστήριξη της Μόσχας, δεν έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη ότι θα επιδιώξει κάποιον συμβιβασμό με το κίνημα

                                                                      Ο καταζητούμενος για τρομοκρατική δράση 26χρονος δημοσιογράφος Προτασέβιτς

Η ρώσικη προπαγάνδα στην Ελλάδα

Χθες ο Λουκασένκο προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση να υποχρεώσει αεροπλάνο που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία να προσγειωθεί τελικά στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρομάν Προτάσεβιτς που επέστρεφε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μπορείτε να μάθετε όλες τις παραμέτρους στο σημερινό Briefstory

Ενώ παγκοσμίως η κίνηση της Λευκορωσίας καταδικάζεται, για το ελληνικό ενημερωτικό σάιτ Sputnik ο Προτάσεβιτς είναι «ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες», το σάιτ του είναι «παράνομο» και «εξτρεμιστικό» που πληρώνεται από την Ουάσιγκτον, η απόφαση της προσγείωσης βαραίνει τον πιλότο (γραμμή της Λευκορωσίας είναι ότι έγινε ψευδής απειλή για βόμβα, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε κάποιος αναγνώρισε τον «επικηρυγμένο τρομοκράτη» και έτσι πήγε η αστυνομία). Παράλληλα, κάτω από το τουίτ του πρωθυπουργού που διαμαρτυρήθηκε για την αεροπειρατεία δρουν τρολ που χαρακτηρίζουν τον Προτάσεβιτες  πράκτορα της CIA. 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/DW/ inside story.gr

 

Share this post