Πέντε σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες από το Κίεβο σε έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου

Πέντε σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες από το Κίεβο σε έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου

Φυγαδεύτηκαν στο Παρίσι για να διασωθούν από τους ρώσους εισβολείς

Τον Οκτώβριο του 2022, το Μουσείο Τέχνης του Κιέβου είχε υποστεί ζημιές από ρωσικό πύραυλο που έπεσε σε κοντινή απόσταση.

Πέντε σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες που φυγαδεύτηκαν από το Κίεβο περιλαμβάνονται σε συλλογή που εκτίθεται από σήμερα  στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Οι εικόνες αποτελούν μέρος μιας συλλογής 16 έργων τέχνης από το Μουσείο Τέχνης Μπογντάν & Βαρβάρα Χανένκο τα οποία φυγαδεύτηκαν τον περασμένο Μάιο από το Κίεβο, μεσούσης της ρωσικής εισβολής. Μεταφέρθηκαν στη Γαλλία μέσω Πολωνίας και Γερμανίας. (Επάνω:  «Άγιος Σέργιος και Άγιος Βάκχος» (VI-VII αιώνας). Προέρχεται από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά (Αίγυπτος) και φυλάσσεται στο Κίεβο, στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών Bohdan και Varvara-Khanenko. ΜΟΥΣΕΙΟ KHANENKO. ΦΩΤΟ:@MuseeLouvre) 

Τέσσερις αγιογραφίες προέρχονται από τη μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο όρος Σινά της Αιγύπτου, και χρονολογούνται μεταξύ 6ου και 7ου αιώνα μ.Χ.

Η πέμπτη ( επάνω) είναι μικροψηφιδωτό, που απεικονίζει τον Άγιο Νικόλαο. Προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και χρονολογείται μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα. (ΦΩΤΟ: @MuseeLouvre) 

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τκατσένκο κατήγγειλε τους ρώσους εισβολείς για κλοπές έργων τέχνης και καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες έργα τέχνης είχαν βρει καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή από διάφορα σημεία της ουκρανικής επικράτειας.

Share this post