Πατριαρχικό Προσκύνημα στο Άγιο Όρος

Πατριαρχικό Προσκύνημα στο Άγιο Όρος

Για έβδομη φορά στα 28 χρόνια της πατριαρχίας Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε Προσκυνηματική επίσκεψη στο περιβόλι της Παναγίας, το Άγιο Όρος , από τις 19 μέχρι και της 22 Οκτωβρίου.
Πρώτος σταθμός ήταν η Μονή Ξενοφώντος , στην οποία λειτούργησε , με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη ανέγερσης του νέου Καθολικού τηςΤο Καθολικό – ο κεντρικός ναός της Μονής- με χωρητικότητα 2000 ατόμων είναι ο μεγαλύτερος στο Άγιο Όρος. Επίσης , εγκαινίασε το νέο ηγουμενείο της Μονής.

 

                   Μονή Ξενοφώντος

Σε ομιλία Του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε την υποκρισία « σύγχρονο φαρισαϊσμό» και τόνισε ότι «αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος, της θεωρίας και της πράξεως». Επίσης, επεσήμανε ότι «Ο άνθρωπος, μονό με ελευθερία και αλήθεια δύναται να ανέλθει στον ουρανό. Μόνον με αυθεντικότητα».Στην Μονή Ξενοφώντος ο κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε το νέο ηγουμενείο της.

Στις Καρυές, την διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, ο Πατριάρχης προσκύνησε την εικόνα «Άξιον Εστί» στο ναό του Πρωτάτου. Απευθυνόμενος στους ηγουμένους των Μονών του Αγίου Όρους και στα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Άγιον Όρος είναι χρόνια τώρα που μπήκε στη δεύτερη χιλιετία της ζωής και της ιστορίας του και γράφει ιστορία. Και έχει πάντοτε τη στοργή της μητρός Εκκλησίας, τη στοργή, την αγάπη μας, το θαυμασμό μας».

 

                    Καρυές      
Στην ομιλία Του ο Πατριάρχης αποκάλυψε ότι προσεχώς η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα προχωρήσει στην αναγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας τεσσάρων κεκοιμημένων αγιορειτών πατέρων : του Δανιήλ του Σμυρναίου, του Ιερώνυμου του Σιμωνοπετρίτη, του Ιωσήφ του Ησυχαστή και του Εφραίμ του Κατουνακιώτη.

Στις Μονές Βατοπαιδίου και Παντοκράτορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε Δοξολογίας, που ψάλθηκε κατά την άφιξη Του.
Στην Μονή Βατοπαιδίου προσκύνησε την Τίμια Ζώνη της Παναγίας και τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Αγίου Γεωργίου του Παλαμά. Η αδελφότητα της Μονής ανακήρυξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πνευματικό κτήτορα της. Ο ηγούμενός Εφραίμ τον περιέβαλε με έναν χρυσό σταυρό και του παρέδωσε περγαμηνή με το κείμενο της ανακήρυξης .
Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι η Μονή «ήταν πάντοτε αρρήκτως συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ενώ μιλώντας σε σύναξη της αδελφότητας αναφέρθηκε στην αρετή της υπακοής και τόνισε: «Μοναχισμός δε νοείται άνευ υπακοής.

Μονή Βατοπαιδίου

Η υπακοή είναι ευλογημένη και μαρτυρική».
Με την συνοδεία του ηγουμένου Εφραίμ ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο σκευοφυλάκιο της Μονής και θαύμασε τα ιερά κειμήλια, που φυλάσσονται σε αυτό.

Όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις του έτσι και σε αυτή ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Αθωνιάδα Σχολή , η οποία είναι εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο. Δείπνησε με μαθητές και καθηγητές και συνομίλησε μαζί τους. “Κάθε φορά, που έρχομαι στο Άγιον Όρος, επισκέπτομαι την Αθωνιάδα για να ευλογήσω τα παιδιά. Έχει μαθητές από διάφορες χώρες και έτσι αποτελεί μικρογραφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», είπε.

                   Αθωνιάδα

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι κάποιες Εκκλησίες
« δεν εκτιμούν την αγάπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς αυτές».
Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι τέσσερις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν συμμετείχαν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, που συγκάλεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κρήτη, αλλά και το ότι κάποιες «δεν δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν» για το θέμα που έχει προκύψει με την Εκκλησία Ουκρανίας .

Η 28η επέτειος
Στις 22 Οκτωβρίου ήταν η επέτειος της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον πρώτο θρόνο της Ορθοδοξίας.
«Προσήλθομεν κατ΄αυτήν την φθινοπωρινήν πρωΐαν καθ΄ην μνημονεύομεν και την συμπλήρωσιν είκοσι και οχτώ ετών από της, ελέω Θεού, αναρρήσεως ημών εις τον Θρόνον της Βασιλίδος των Πόλεων, γεγονός διά το οποίον αίνον και δοξολογίαν αναπέμπομεν εις τον Μόνον Θρόνον του εν Τριάδι Θεού» , είπε ο κ. Βαρθολομαίος , μιλώντας μετά την Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής Παντοκράτορος. Προέτρεψε δε τους μοναχούς να προσεύχονται για «τους ταπεινώς διακονούντας το Ιερόν της Ορθοδοξίας Κέντρον» και διαβεβαίωσε ότι σε αυτό «κρύπτεται επιμελώς μεγαλείον ενός ολοκλήρου Γένους, του Γένους μας, της Ρωμιοσύνης του Όρους και της Οικουμένης».

 

Μονή Παντοκράτορος

Ο κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε ανακαινισθείσα πτέρυγα της Μονής και φύτεψε και στα τρία μοναστήρια από μια ελιά σε ανάμνηση της επίσκεψης του σε αυτά.

Κατά την παραμονή του στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το κονάκι της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, διάφορα Κελιά και τις Σκήτες του Αγίου Ανδρέα και του Προφήτη Ηλία. Στην τελευταία μοιράστηκε με τον Δικαίο της, Ιωακείμ, αναμνήσεις από τα χρόνια, που και οι δύο φοίτησαν στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι, παρά το γεγονός πως εδώ και σαράντα οκτώ χρόνια η σχολή παραμένει κλειστή, δεν χάνεται η ελπίδα της αναμονής του «χαρμόσυνου αγγέλματος» για την επαναλειτουργία της.
Λίγο πριν την αναχώρηση από την Αθωνική Πολιτεία στην σύναξη ηγουμένων και μοναχών στο οίκημα της Ιεράς Επιστασίας ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε:
«Υπάρχετε εις την καρδία ημών και ημείς είμαστε πλησίον σας. Αγιορείται πατέρες, σας αγαπώμεν πολύ. Ο Πατριάρχης σας αγαπά απεριορίστως. Ζητεί να είστε δίπλα του εις τον αγώνα, τον οποίο δίδει, εν αληθεία και Ορθοδόξω μαρτυρία».
Επίσης, προέτρεψε όλους να διδάσκονται από τους παλαιότερους πατέρες για να γίνονται καλύτεροι στον δρόμο που ακολουθούν, «φως και υπόδειγμα» για τους προσκυνητές του Αγίου Όρους.

Στο λιμάνι της Δάφνης, ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο για την Ουρανούπολη, τα μάτια του Οικουμενικού Πατριάρχη πλημμύρισαν δάκρυα από την συγκίνηση.

Ρεπορτάζ -Φωτογραφίες: Α. Βικέτος

Share this post