ΠΑΣΥΝΟ: Ανέτοιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια για το δεύτερο κύμα COVID-19, ενώ

ΠΑΣΥΝΟ: Ανέτοιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια για το δεύτερο κύμα COVID-19, ενώ

Αρνητικός στο τεστ ο Αναστασιάδης- Σαράντα τρία σήμερα τα νέα κρούσματα

“Σε κατάσταση υποστελέχωσης βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια και δεν είναι έτοιμα για το δεύτερο κύμα πανδημίας”, καταγγέλλει η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ). Οι νοσηλευτές καλούν  τον ΟΚΥπΥ, το Υπουργείο Υγείας και τη Βουλή “να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να δώσουν τάχιστα και άμεσα λύσεις, βοηθώντας και στηρίζοντας έμπρακτα τους λειτουργούς της υγείας σε αυτή τη νέα μάχη με τον αόρατο εχθρό”.

Σε ανακοίνωσή της, η συντεχνία καταγγέλλει τον ΟΚΥπΥ για «αθέτηση συμφωνηθέντων» και επισημαίνει ότι στις 23 Ιουνίου 2020 αποφασίστηκε η άμεση πρόσληψη 160 νοσηλευτών, σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια άλλων 100 νοσηλευτών μέχρι τον Φεβρουάριο 2021. Μάλιστα, αναφέρει, τέθηκε ως προϋπόθεση ότι θα εξοικονομούνταν άλλοι 48 νοσηλευτές από άλλες υπηρεσίες, ωστόσο, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν είδαν καμιά εξοικονόμηση.  

Όπως αναφέρει «διανύουμε την τρίτη εβδομάδα Οκτωβρίου, το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών, και δεν έγινε καμιά νέα πρόσληψη», για να προσθέσει ότι «τα νοσοκομεία μας παραμένουν υποστελεχωμένα και ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει πάρει την καλοκαιρινή του άδεια για ξεκούραση».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, το οποίο επωμίζεται  το μεγαλύτερο βάρος της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Ακόμη, μόλις σήμερα, πληροφορηθήκαμε ότι παρατηρείται υπερπληρότητα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, μια κατάσταση που διαιωνίζεται εδώ και καιρό, χωρίς τον ασφαλή αριθμό στελέχωσης», αναφέρει.

Η ΠΑΣΥΝΟ εξηγεί στη συνέχεια πως «ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε ο ΟΚΥπΥ, και για τη δημιουργία του συγκατατεθήκαμε, ήταν οι προσδοκίες ότι θα λειτουργούσε ένας αυτόνομος οργανισμός που θα βοηθούσε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες του δημοσίου, οι οποίες δυσχεραίνουν το σύστημα δημόσιας υγείας», σημειώνοντας ότι εκείνο που διαπιστώνει είναι ότι «δημιουργήθηκε άλλος ένας υδροκέφαλος οργανισμός με διαδικασίες που δυσχεραίνουν το όλο σύστημα».

Η Συντεχνία αναφέρει ακόμη πως τον  τελευταίο καιρό διαπιστώνει ότι εντείνεται η διαμάχη μεταξύ της κεντρικής διοικητικής δομής του ΟΚΥπΥ και των εκτελεστικών διευθυντών του οργανισμού, με άμεσο αντίκτυπο  στη λειτουργία, την επικοινωνία, τον συντονισμό και τη διαχείριση του οργανισμού, συμπληρώνοντας ότι προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, βλέποντας το όλο εγχείρημα, που ήταν δική τους δημιουργία, να μην προχωρεί και να αποδίδει αποτελεσματικά».

Σε 43 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού στην Κύπρο, που ανακοινώθηκαν σλημερα.   Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως μετά από ενημέρωση, που έλαβε σήμερα, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2.558 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 43 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.687. 

Με κορωνοϊό διαγνώστηκε μέλος της Προεδρικής Φρουράς. Τα πρωτόκολλα έχουν ενεργοποιηθεί ενώ τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών του θετικού κρούσματος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε  στο ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο με αρνητική ένδειξη.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια παραμένει ψηλός, με 19 ασθενείς στο νοσοκομείο αναφοράς, εκ των οποίων ένας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, δύο σε θάλαμο COVID στην Λευκωσία και 2 σε πιο σοβαρή κατάσταση, που παραμένουν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Λευκωσία.

Σε σχέση με τον σημερινό αριθμό κρουσμάτων, το αρμόδιο Υπουργείο επισημαίνει ότι τα χαμηλά νούμερα οφείλονται στο γεγονός πως τα πλείστα εργαστήρια δεν έκαναν δειγματοληψίες την Κυριακή.

Επίσης, αναφέρει πως δεν υπήρξαν αποτελέσματα από τα διάφορα προγράμματα (ΚΟΠ, γηροκομεία, κτλ), διότι δεν ολοκληρώθηκε η εργαστηριακή διάγνωση των δειγμάτων.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 2.558 δειγμάτων, τα 1.577 αφορούσαν επιβάτες που έφθασαν με διάφορες πτήσεις στα αεροδρόμια της Κύπρου και από αυτά προέκυψαν 4 κρούσματα.

Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα 39 κρούσματα είναι αποτέλεσμα 981 εργαστηριακών εξετάσεων, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τις ειδικές ομάδες και από τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων και αφορούν άτομα από την κοινότητα.

Δηλαδή, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 1 στα 25 άτομα από την κοινότητα, που υποβλήθηκαν σε εξέταση, καταδείχθηκαν θετικά στον ιό.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

– Από 292 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 18 κρούσματα.
– Από 271 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.
– Από 1,577 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
– Από 206 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
– Από 212 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Share this post