Παραιτείται , μετά από αρχιερατεία 46 χρόνων, ο Κιτίου

Παραιτείται , μετά από αρχιερατεία 46 χρόνων, ο Κιτίου

Η Συνοδική Θεία Λειτουργία την Τρίτη 11 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, με την ευκαιρία της Θρονικής εορτής του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, αναμένεται να είναι η τελευταία , στην οποία θα συλλειτουργήσει ως μέλος για 46 χρόνια της Ιεράς Συνόδου για 46 χρόνια ο Μητροπολίτης Κιτίου, Χρυσόστομος , Υπέρτιμος και Έξαρχος Λάρνακος και Λευκάρων.
Λίγες μέρες μετά , στις 19 Ιουνίου, στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο κ. Χρυσόστομος φέρεται , σύμφωνα με πληροφορίες , ότι θα υποβάλει «οικεία βουλήσει» την παραίτησή του από τον του θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου, την οποία ποιμαίνει από τον Οκτώβριο του 1973.

Χθες , όταν του ζητήσαμε από τον Μητροπολίτη Κιτίου να σχολιάσει τις πληροφορίες, μας είπε διπλωματικά ότι , αν έχει να πει κάτι , θα το πει εκεί που πρέπει. Από την απάντηση του είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει για το θέμα , πριν από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία είναι η ανώτατη εκκλησιαστική Αρχή της Εκκλησίας Κύπρου.
Ο 81χρονος Μητροπολίτης Κιτίου, μιλώντας πέρσι στην εορτή του Αγίου Λαζάρου, άφησε σαφώς να νοηθεί ότι θα ήθελε να τον διαδεχθεί ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης , Νεκτάριος, ο οποίος είναι από την Λάρνακα (γεννήθηκε το 1969) και ξεκίνησε την εκκλησιαστική του ζωή από την Μονή του Αγίου Γεωργίου Κοντού της Λάρνακας . Στην συνέχεια με τον αρχιμ. Συμεών , ηγούμενο της Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου και τον νυν Μόρφου Νεόφυτο αναστήλωσαν εκ βάθρων την Μονή και εγκαταστάθηκαν σε αυτή. Ο κ. Νεκτάριος χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Κιτίου και Επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.

  Ο Κιτίου Χρυσόστομος και στα αριστερά του ο Αρσινόης Νεκτάριος

Εφόσον τελικά παραιτηθεί ο Μητροπολίτης Κιτίου , τοποτηρητής αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος και οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε 40 μέρες. Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από δύο αρχιμανδρίτες.
Η εκλογή του Μητροπολίτη Κιτίου θα είναι η δεύτερη, μετά από εκείνη του Κυρηνείας Χρυσόστομου , με το νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου, ο οποίος προβλέπει: Α) Την κατάρτιση του τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον κλήρο και τον λαό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και Β) Μεταξύ των τριών πρώτων σε ψήφους η Ιερά Σύνοδος , με μυστική ψηφοφορία, θα έχει τον τελικό λόγο. Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός, που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία από τα 16 μέλη της Συνόδου. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με υποψηφίους τους δύο πρώτους . Αν υπάρξει και νέα ισοψηφία θα γίνει κλήρωση για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας  ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και  ο Πάφου Γεώργιος και  θα στηρίξουν τον Αρσινόης Νεκτάριο, ο οποίος εκτιμάται ότι θα λάβει στην ψηφοφορία της Συνόδου εννέα ψήφους και θα εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post