Οζερσάι: «Ανεξέλεγκτη η πώληση γης σε ξένους»

Οζερσάι: «Ανεξέλεγκτη η πώληση γης σε ξένους»

Ουκρανός βουλευτής και υφυπουργός φέρονται να έχουν αγοράσει κατοικίες στις κατεχόμενες περιοχές

Η Bugün Kıbrıs  δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Οζερσάι (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:bugunkibris.com), ο οποίος είπε ότι η «ΤΔΒΚ» αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο λόγω της πώλησης ακίνητης περιουσίας μέσω εταιρειών και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί αμέσως ο αριθμός των εκτάσεων γης που πωλήθηκαν σε ξένους.

«Επειδή υπό κανονικές συνθήκες εταιρεία που ανήκει σε αλλοδαπούς δεν μπορεί να αγοράσει απεριόριστη γη, περνούν το 51% των μετοχών της εταιρείας στο όνομα πολιτών της ΤΔΒΚ και στο όνομα αυτής της εταιρείας, η οποία δεν μοιάζει με ξένη εταιρεία μπορούν να αγοράσουν απεριόριστες εκτάσεις γης. Στη συνέχεια, μετά από λίγο καιρό, όταν το 51% των μετοχών μεταβιβάζεται σε Ισραηλινούς, Γερμανούς, Φινλανδούς, Ρώσους, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας στο παρασκήνιο μέσω μεταβίβασης μετοχών ή άλλων μεθόδων, αυτά τα στρέμματα γης, τα οποία αποτελούν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, γίνονται ιδιοκτησία μιας ξένης εταιρείας. Με άλλα λόγια, οι υφιστάμενοι περιορισμοί καταστρατηγούνται και μπορούν να αγοραστούν πολλά στρέμματα γης από ξένες εταιρείες», ανέφερε ο Οζερσάι μιλώντας σε ΜΜΕ από την Τουρκία.

O Οζερσάι υποστήριξε ότι πρέπει η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος να απαντήσει στα εξής: «Στα πόσα στρέμματα έχει φτάσει συνολικά το μέγεθος αυτών των εκτάσεων; Υπάρχει συγκέντρωση σε στρατηγικές περιοχές και κυρίως συγκέντρωση αλλοδαπών ορισμένων εθνικοτήτων»;

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρόλο που γίνεται «έρευνα ασφαλείας» κατά την αγορά γης από αλλοδαπούς δεν γίνεται για τους ιδιοκτήτες εταιρειών που έχουν αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις γης, με αποτέλεσμα οι «αρχές» να μην γνωρίζουν καν τα στοιχεία για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, να μην παρακολουθούν, να μην λαμβάνουν μέτρα και να μην μοιράζονται τα στοιχεία με το κοινό.

Παρατηρείται πολιτική που εδράζεται στο συμφέρον και τη δωροδοκία

Λέγοντας ότι καθώς εμπλέκονται τεράστια χρηματικά ποσά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όσοι έχουν κακές προθέσεις σε αυτά τα ζητήματα μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν σάπιες σχέσεις όπως δωροδοκία,  ο Οζερσάι δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη ισχυρισμοί για δωροδοκίες προκειμένου να επιταχυνθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες ή να ξεπεραστούν εμπόδια σε πολλά θέματα κερδοσκοπίας, αγοραπωλησιών, μεταβιβάσεων γης. Για το σκοπό αυτό πρότεινε να ρυθμιστούν επειγόντως οι «κανόνες» για τις ξένες/τοπικές εταιρείες αλλά κυρίως να κρατηθούν μακριά από την «κυβέρνηση» διεφθαρμένοι πολιτικοί.

Καταλήγοντας, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με θυσία πολλών ζωών και υπάρχει μια πικρή εμπειρία στη Μέση Ανατολή, ιδίως στην Παλαιστίνη, όσον αφορά το εδαφικό ζήτημα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή την οδυνηρή εμπειρία δίπλα μας και να είμαστε προσεκτικοί. Στην ιστορία της Κύπρου, η πώληση τουρκικών περιουσιών σε ξένους (ειδικά σε Ελληνοκύπριους για μια περίοδο) προϋπέθετε την έγκριση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας της εποχής, και δεν ήταν δυνατόν να πουλήσει κανείς ελεύθερα περιουσία σε όποιον ήθελε, υπήρχαν λόγοι γι’ αυτό. Τώρα, δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τη γη του τόπου να καταλαμβάνεται από ξένους με τόσο γρήγορο, απρογραμμάτιστο και ανεξέλεγκτο τρόπο για να πλουτίσει κάποιος γρήγορα. Από αυτή την άποψη, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δεδομένα, σχεδιασμό και έναν μηχανισμό που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για να γίνονται στρατηγικές αξιολογήσεις και να εξετάζονται αυτά τα ζητήματα από ένα ενιαίο κέντρο».

 

Η τουρκοκυπρική εφημερίδα Kıbrıs , σε  άρθρο του διευθυντή της , Οζέρ Κανλί,  γράφει ότι ένας καλεσμένος σε εκπομπή της Kıbrıs TV ανέφερε ότι ένας Ουκρανός βουλευτής και ένας Ουκρανός υφυπουργός έχουν αγοράσει κατοικίες στις κατεχόμενες περιοχές, όπου μεταβαίνουν και περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο Κανλί υποστηρίζει ότι η «Η ΤΔΒΚ υπάρχει… Η ΤΔΒΚ είναι ζωντανή…» και προσθέτει και τα εξής:

«Η ΤΔΒΚ μια μέρα θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο… Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τρίτες χώρες που έχουν υιοθετήσει τη νόμιμη ύπαρξη του κράτους της ΤΔΒΚ έχουν αποφοιτήσει από τα πανεπιστήμιά μας και έχουν φτάσει σε πολύ σημαντικές θέσεις στις χώρες τους. […] Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι από άλλες χώρες έρχονται να εργαστούν και να εγκατασταθούν στη χώρα μας.

Υπάρχουν πολλοί Πακιστανοί, Τουρκμένοι, Ουζμπέκοι, Κιργίσιοι ανάμεσά μας τώρα. Ακόμη και άνθρωποι από την Κίνα και την Κορέα ζουν μαζί μας.

Κάποιοι από αυτούς υπηρετούν αυτή τη χώρα ως ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό, εργάτες στις κατασκευές, κάποιοι ως εργάτες καθαρισμού και συντήρησης.

Έχει γίνει ένα σοβαρό φαινόμενο ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων από ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, από τη Γερμανία, από την Ουκρανία και από τη Ρωσία έχουν αγοράσει σπίτια στην ΤΔΒΚ και έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό υπάρχει ακόμη και γλωσσικό πρόβλημα στα σχολεία μας.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν εκείνοι που έχουν καταλάβει πολύ σημαντικές θέσεις και ακόμη και εκείνοι που εξακολουθούν να υπηρετούν.

Ένας καλεσμένος που μίλησε στην τηλεόραση της KIBRIS τις προάλλες είπε ότι ένας Ουκρανός βουλευτής και ένας αναπληρωτής υπουργός αγόρασαν σπίτι στην ΤΔΒΚ, ήρθαν στην ΤΔΒΚ και ζουν στα σπίτια τους εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και βέβαια, υπάρχουν πολλοί Βρετανοί που ζουν στην ΤΔΒΚ για μεγάλο χρονικό διάστημα…

Για μεγάλο χρονικό διάστημα έλεγαν ότι οι φοιτητές , που αποφοίτησαν από τη χώρα μας και οι άνθρωποι τρίτων χωρών που ζουν στη χώρα μας θα είναι μια μέρα οι φυσικοί μας πρεσβευτές στον κόσμο, αλλά κάποιοι κύκλοι δεν το πίστευαν και δεν τους ενδιέφερε. Τώρα όμως έχουν έρθει αυτές οι μέρες […]».

Πηγή: ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ -ΓΤΠ

Share this post