Tον δρόμο Πύλας-Άρσους θα κατασκευάσει η τουρκική εταιρεία Proyap, υποστηρίζει Τ/κ αρθρογράφος

Tον δρόμο Πύλας-Άρσους θα κατασκευάσει η τουρκική εταιρεία Proyap, υποστηρίζει Τ/κ αρθρογράφος

Ο αρθρογράφος της Yeni Düzen (23.08.23) γράφει ότι από πληροφορίες που συνέλεξε, έμαθε ότι τον δρόμο Πύλας-Άρσους θα κατασκευάσει η τουρκική εταιρεία Proyap και όχι κάποιος «αρμόδιος εργολάβος στην Κύπρο».

Ο Μουτλούγιακαλι σημειώνει ότι ρώτησε την «ένωση εργολάβων» για το θέμα και του απάντησαν ότι δεν είναι ντόπιος εργολάβος που θα κατασκευάσει τον δρόμο και ότι «κατά πάσα πιθανότητα η προσφορά προκηρύχθηκε στην Άγκυρα» και «νομιμοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Η προσφορά από την Άγκυρα. Και η εταιρεία. Και ο προϋπολογισμός. Οι μπουλντόζες’ μπορεί να είναι απ’ εδώ», αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε και τον «πρόεδρο» της λεγόμενης κεντρικής επιτροπής προσφορών, Χαλίς Ουρεσίν, τον οποίο ρώτησε αν προκηρύχθηκε προσφορά για τον δρόμο Πύλας-Άρσους.

Ο Χαλίς του είπε ότι προκηρύχθηκε όμως ακυρώθηκε γιατί δεν πήραν ικανοποιητική τιμή και ότι το «τμήμα αυτοκινητοδρόμων» μεταβίβασε το έργο στο Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας, αλλά δήλωσε άγνοια για το ποιος πήρε τελικά την προσφορά.

 

Ερωτηθείς κάτω από ποιες συνθήκες προκηρύσσεται στο εξωτερικό μια προσφορά, ο Χαλίς ανέφερε ότι αυτό γίνεται με «πρωτόκολλα» που υπογράφονται ανάμεσα στις «δύο χώρες». 

«Κατά πάσα πιθανότητα έτσι έγινε, όμως θέλω ειλικρινά να πω ότι δεν είμαι ενήμερος. Δεν γνωρίζω και ποιος κάνει τις εργασίες αυτή την στιγμή», πρόσθεσε.  

Κάτω από τον τίτλο «Αθωώθηκε η Τουρκία, Ο λογαριασμός βγήκε στους Τουρκοκύπριους», η Avrupa (23.08.23) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι στην δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν αποδόθηκε απολύτως καμία ευθύνη στην Τουρκία για την βία και την επίθεση κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην Πύλα.

Σημειώνοντας ότι καταδικάστηκε μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά , με την δήλωση,  η εφημερίδα ασχολείται και στις εσωτερικές σελίδες με το θέμα αναφέροντας:

«Πάλι προστάτευσαν την Τουρκία τα Ηνωμένα Έθνη. Κατηγορήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι λόγω της επίθεσης του τουρκικού στρατού κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Την περασμένη βδομάδα, η Ρωσία είχε εμποδίσει την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, ρύθμισε καλά και την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε και μέσα σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται έστω και μια λέξη Τουρκία, Άγκυρα, υποτελής διοίκηση, κατοχή. Δηλαδή, πήγαν πιο πίσω ακόμα και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που χρησιμοποίησε για το βόρειο τμήμα της Κύπρου τον ορισμό ‘subordinate local administration’, δηλαδή χώρο που όλη η εξουσία βρίσκεται στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!» 

Halkın Sesi (23.08.23) αναφέρεται στην δήλωση  του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις δηλώσεις της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα κάτω από τον τίτλο «Τεταμένο κλίμα» και γράφει ότι την ανησυχία των κατοίκων της Πύλας εξέφρασε ο κοινοτάρχης του χωριού Σίμος Μιτίδης, ενώ ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης, Βεϊσέλ Γιουντέν δήλωσε ότι βιώνουν συνεχώς ταλαιπωρία.

Ποιος διέταξε την επίθεση κατά ανδρών του ΟΗΕ στην Πύλα;

Κάτω από τον τίτλο «Ποιος έδωσε την εντολή», η Yeni Düzen (23.08.23) γράφει ότι ως πλήγμα κατά της «πιο ήπιας και διαλλακτικής νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» ερμηνεύτηκε η επίθεση κατά του προσωπικού και των οχημάτων του ΟΗΕ στην περιοχή της Πύλας κατά την διάρκεια της κατασκευής δρόμου στην νεκρή ζώνη την περασμένη Παρασκευή.

Υποστηρίζοντας ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για τον δρόμο έχουν σταματήσει έστω και αν αυτό δεν δηλώνεται «επισήμως», η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις των καθηγητών Αχμέτ Σοζέν και Γιουτζέλ Βουράλ, καθώς και των πρώην ” υπουργών” εξωτερικών Κουτλάι Ερκ και Σερντάρ Ντεκτάς για τα γεγονότα και για το ποιος έδωσε την εντολή της επίθεσης κατά του προσωπικού και των οχημάτων του ΟΗΕ.

Σοζέν

Ο καθηγητής Σοζέν χαρακτήρισε σημαντικό το ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση κατά του προσωπικού και των οχημάτων του ΟΗΕ και διερωτήθηκε κατά πόσον γνώριζε γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

«Δεν είναι λογικό να επιχειρεί μια τέτοια πρόκληση ο Έρντογαν την ώρα που ακολουθεί μια ειρηνική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Σοζέν σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια εικασία που κάνει και πρόσθεσε: «Όμως όταν κοιτάξουμε πολλά βήματα που έκανε η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, θεωρώ από την άλλη ότι θα μπορούσε να είναι πιθανόν».  

Ερκ

Στις δικές του δηλώσεις, ο Κουτλάι Ερκ υποστήριξε ότι την εντολή για την επίθεση την έδωσε ο στρατός «που είναι το βασικό στοιχείο του βαθέως κράτους».

Ο Ερκ εξέφρασε την άποψη ότι ο Έρντογαν θέλει να αλλάξει γραμμή στο Κυπριακό και ότι η επίθεση κατά του προσωπικού του ΟΗΕ στην Πύλα είναι μια τακτική του «βαθέως κράτους» που ενοχλείται από αυτή την αλλαγή πορείας, για να έρθει σε σύγκρουση ο Έρντογαν με τον ΟΗΕ πριν την Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. 

«Έχω μια πληροφορία που χρειάζεται επιβεβαίωση πάνω σε αυτό το θέμα», είπε ο Ερκ.

 

Ντενκτάς

Εξάλλου, ο Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαταγή για την επίθεση κατά των ανδρών του ΟΗΕ «μπορεί να έχει προέρθει από την Κύπρο και όχι την Τουρκία».

«Η Τουρκία άρχισε να λέει κάποια πράγματα μόλις χθες πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι φανερό ότι και εκείνοι κοίταξαν να δουν τι γίνεται. Φαίνεται σαν να είναι πιθανόν να πηγάζει από εδώ η εντολή», υποστήριξε ο Ντενκτάς εκφράζοντας την άποψη ότι έπρεπε να είχαν πάρει με το μέρος τους την εγγυήτρια Βρετανία για να εκπληρώσει αυτό το ανθρωπιστικό της καθήκον, κατά την έκφρασή του.

Βουράλ

Ο καθηγητής Βουράλ χαρακτήρισε την επίθεση κατά των ανδρών του ΟΗΕ ως πλήγμα στην νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι: «Καθώς ο Ταγίπ Έρντογαν κατευθύνεται προς εξομάλυνση των σχέσεων του με τις χώρες με τις οποίες αντιμετωπίζει πρόβλημα, έχει ουσιαστικά τον χαρακτήρα πλήγματος στην τουρκική εξωτερική πολιτική αυτή η προσπάθεια στην Πύλα».

Επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα στην Πύλα ήταν μια ενέργεια άρνησης του στάτους κβο στην περιοχή, ο Βουράλ σημείωσε ότι η νεκρή ζώνη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία πρέπει να δώσουν άδεια για οποιανδήποτε ενέργεια στην περιοχή.

«[…] Εκείνοι που έκαναν μια τέτοια ενέργεια από τη μια αντιτίθεται στον ρόλο του ΟΗΕ και από την άλλη απορρίπτουν το υφιστάμενο στάτους κβο της νεκρής ζώνης. Όμως αυτό δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη», είπε επισημαίνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά με την στήριξη της Τουρκίας υποστήριξε στο πρόσφατο παρελθόν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δουλειά πλέον στην Κύπρο και ότι η ειρήνη επήλθε το 1974.  

Πηγή: ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ-ΓΤΠ/  ΦΩΤΟ: Εφημερίδα Yeniduzen

Share this post