Ο Παλαιστίνιος πρέσβυς έθιξε στην ΥΔΔΤ το θέμα της συνάντησης της με τον Ben-Gvir

Ο Παλαιστίνιος πρέσβυς έθιξε στην ΥΔΔΤ το θέμα της συνάντησης της με τον Ben-Gvir

Haaretz: Η πρώτη συνάντηση  εν μέσω έντονης κριτικής  από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και  τις ΗΠΑ για τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως , Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου,  είχε σήμερα Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023, συνάντηση με τον πρέσβυ της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Abdallah Hatem Attari. Ο πρέσβυς έθεσε στην υπουργό και το θέμα της π συνάντησης της (8.8.2023)  με τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ben-Gvir. Ο ageliaforos.com σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος υπουργός έχει καταγγελθεί κατ’επανάληψη για την πολιτική του όχι μόνο από Παλαιστινίους, αλλά και από Ισραηλινούς ακτιβιστές. Η εφημερίδα του Ισραήλ Haaretz  έγραψε ότι ο Ben-Gvir είχε ” την πρώτη του συνάντηση με οποιονδήποτε ανώτερο ξένο αξιωματούχο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του”. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:  Israeli Ministry of National Security)

Ανακοίνωση του ΥΔΔΤ αναφέρει:”Σε ό,τι αφορά στο θέμα της συνάντησης της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, θέμα το οποίο και έθιξε ο κ. Attari, η κα Κουκκίδη-Προκοπίου αναφέρθηκε στην περιστασιακή φύση της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε ως τυπική ανταπόκριση σε σχετική πρωτοβουλία του εν λόγω Ισραηλινού Υπουργού, ως αρμοδίου για επίβλεψη των πτητικών μέσων της χώρας του. Επισημάνθηκε δε ότι η συνάντηση εστιάσθηκε στην απόδοση ευχαριστιών για τη σημαντική υποστηρικτική βοήθεια που απέστειλε η φίλη χώρα. Η κα Κουκκίδη-Προκοπίου διαβεβαίωσε ότι, ως γνωστό, η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα που άπτονται πολιτικών ευαισθησιών ουδέποτε παρεξέκλινε, ούτε αποκλίνει, από την προκαθορισμένη προσέγγιση της ΕΕ”.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: “Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά στους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς της Κύπρου και της Παλαιστίνης και επιβεβαιώθηκε η αταλάντευτη δέσμευση των δύο πλευρών για ενίσχυση απτών συνεργασιών, ως απόρροια και της πρόσφατης ιστορικής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Παλαιστίνη.

Η κ. Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και ο κ. Abdallah Hatem Attari

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εξετάσθηκε η προοπτική συνεργασιών μεταξύ των Σωμάτων  της  Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, με κοινές εκπαιδεύσεις και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Κουκκίδη-Προκοπίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόθεση της Παλαιστίνης, την οποία γνωστοποίησε επισήμως στις αρχές της Δημοκρατίας ο κ. Attari και η οποία αφορούσε στην άμεση αποστολή ομάδας πυροσβεστών προς υποβοήθηση στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην επαρχία Λεμεσού. Η Υπουργός τόνισε ότι το γεγονός αναμφίβολα καταδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών και πως είναι ιδιαίτερα εκτιμητέο”.

Η εφημερίδα Haaretz  έγραψε ότι ο Ben-Gvir έμεινε  στην πόλη της Πάφου με την οικογένειά του, όπου έκανε διακοπές μιας εβδομάδας. Μαζί του είχε  τον αρχηγό του προσωπικού του Hanamel Dorfman. Κατά την άφιξή του στην πόλη, βρέθηκε μπροστά σε διαδήλωση από Ισραηλινούς ακτιβιστές, που είναι αντίθετοι  για τη δικαστική μεταρρύθμιση  της κυβέρνησης και διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του, όταν έφτασε στο  σπίτι του Chabad.

Η συνάντηση του Ben-Gvir, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας , έγινε ” εν μέσω έντονης κριτικής που δέχθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του. Μέχρι σήμερα ήταν επιφυλακτικοί για να αποφύγουν επίσημες συναντήσεις με τον ακροδεξιό υπουργό”.

Το Ισραήλ, προστίθεται, έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βοήθειας για να βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει μια σειρά από πυρκαγιές που ξέσπασαν γύρω από την πρωτεύουσα Λευκωσία, μετά από αίτημα της τοπικής κυβέρνησης. Κύπριος αξιωματούχος είπε στη Haaretz ότι η συνάντηση δεν αφορά  την πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ, αλλά αποκλειστικά με την ισραηλινή αντιπροσωπεία για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συνάντηση οργανώθηκε,  επειδή ο Ben-Gvir  βρισκόταν ήδη στη χώρα για διακοπές.

ΦΩΤΟ: haaretz.com

Επίσης, η Haaretz σημείωνε στο ρεπορτάζ: “Από τότε που έγινε υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, ο «φανταχτερός πολιτικός» έχει πυροδοτήσει πολυάριθμες διαμάχες – από την επίσκεψη στο σημείο ανάφλεξης Temple Mount/Al-Aqsa, μέχρι την υπεράσπιση της βίας των Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Τον περασμένο Μάιο, η πρεσβεία της ΕΕ στο Ισραήλ ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να εμποδίσει τον Ben-Gvir να είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τελετή της Ημέρας της Ευρώπης, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να ακυρωθούν οι ομιλίες στην εκδήλωση, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω την επιμονή της ισραηλινής κυβέρνησης να στείλει τον πρόεδρο του Otzma Yehudit.

Σε αντίθεση με τον Ben-Gvir, οι προηγούμενοι υπουργοί δημόσιας ασφάλειας είχαν τακτικά συναντήσεις με ομολόγους τους σε χώρες της ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με άλλους επίσημους εκπροσώπους. Για παράδειγμα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Omer Bar-Lev συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της ΕΕ παράλληλα με μια συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ”.

 

 

 

 

Share this post