Ο Μητσοτάκης καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές για να αρχίσουν οι επαφές

Ο Μητσοτάκης καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές για να αρχίσουν οι επαφές

Σαφές  μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Τούρκο Πρόεδρο λίγο μετά τα επικοινωνιακά παιχνίδια του ΝΑΤΟ για συμφωνία έναρξης τεχνικού διαλόγου. 

Σε σημερινές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,  θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή του, “που παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. «Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο». 

«Η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του Γ.Γ ΝΑΤΟ σχετικά με συμφωνία για έναρξη διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας, ισχυρίστηκε: «Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο”.

Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί»,  δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της   τουρκικής  εφημερίδας Sabah.

 

Share this post