Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει την συναίνεση Αθηνών και Λευκωσίας σε διχοτομική ¨λύση¨ του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει την συναίνεση Αθηνών και Λευκωσίας σε διχοτομική ¨λύση¨ του Κυπριακού.

“Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού,  αλλά και του προέδρου της Δημοκρατίας  ήταν σαφείς και ξεκάθαρες, ιδιαίτερα ως προς την απόρριψη όποιας προσπάθειας απόκλισης από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης”, τόνισε, σε αποκλειστική δήλωση στην ιστοσελίδα ageliaforos.com  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ. Λετυπμπιὠτης παρέπεμψε στις  αυτούσιες  δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα, ευρισκόμενος στην Λευκωσία , τόνισε: «Όπως είπες αγαπητέ μου Νίκο, Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα, θα συνεχίσουμε σε απόλυτο συντονισμό και θέλω να το τονίσω αυτό, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε επίπεδο ΟΗΕ είτε σε επίπεδο των όποιων όποιων διμερών και πολυμερών επαφών μας, να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αποφάσεις και το διεθνές δίκαιο είναι ο οδηγός μας, ήταν, είναι και θα παραμείνουνο οδηγός μας. Θα επιμείνω ότι στον 21ο αιώνα δεν γίνεται ανεκτή αυτή η ιστορική πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του. Για αυτό και αυτομάτως νομίζω το έχουμε πει πολλές φορές τίθεται εκτός ατζέντας συζήτησης κάθε διχοτομική σκέψη περί δύο κρατών.»

Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η ιστοσελίδα μας ζήτησε σχόλιο για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος  Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο « φρόντισε να κομίσει στη Λευκωσία τους υπό αμερικανικό-ΝΑΤΟϊκή εποπτεία γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, του Κυπριακού και του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων».

Στο δημοσίευμα (σημερινό , 3.8.2023, άρθρο του καθηγητή Κώστα Γουλιάμου στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”)  διατυπώνεται ο ισχυρισμός  πως “δεν διατυπώθηκε επίσημη διαφωνία από την Αθήνα επί της πρότασης του ΝΑΤΟ, όπου στα επιχειρησιακά του σχέδια η Κύπρος από χώρα μετατρέπεται σε χώρο, με αναφορά σε συντεταγμένες και όχι σε κρατική οντότητα”.

Επίσης, η ιστοσελίδα μας ζήτησε το   σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ισχυρισμό ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λευκωσία «σηματοδοτεί την εκκίνηση του αμερικανικό-ΝΑΤΟϊκού ¨οδικού χάρτη¨ και οδηγεί με τη συναίνεση Αθηνών και Λευκωσίας σε διχοτομική ¨λύση¨ το Κυπριακό».

Α. Βικέτος

Share this post