Σήμερα η Ολγκίν στην Λευκωσία και ο Μητροτάκης στην Άγκυρα

Σήμερα η Ολγκίν στην Λευκωσία και ο Μητροτάκης στην Άγκυρα

Με την ελπίδα να προκύψουν θετικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντάται το πρωί με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Το μεσημέρι, η κυρία Ολγκίν θα έχει επαφές και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, και αύριο αναμένεται να αναχωρήσει από το νησί.

ΦΩΤΟ:@UN_CYPRUS

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την υψηλόβαθμη διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συζητήσει και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί οποιαδήποτε ευκαιρία υπάρχει, για επανέναρξη των συνομιλίων, αφού όπως είπε, «δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή».

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για το Κυπριακό.

Εξέφρασε την ελπίδα, από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν να προκύψει κάτι θετικό, ειδικά όσον αφορά την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Mε στόχο να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα την ‘Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο ηγέτες αναμένεται να κάνουν επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στους τομείς συνεργασίας, που έχουν συμφωνηθεί, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας και ανταποδίδοντας την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα – τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας – αλλά και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, ενώ αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τους δύο ηγέτες να βρεθούν, επίσης και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν άλλωστε, ότι ήδη πραγματοποιήθηκε ο νέος κύκλος συναντήσεων στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους (πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα) και τις οποίες είχαν συμφωνήσει Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή τους. Σημειώνεται, δε, ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή αμφοτέρων (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο). Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα ελέω της εμπέδωσης θετικού κλίματος, αλλά και στη καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και στη συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν. Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα».

Τέλος, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

 

Share this post