Ο Δαρδανελλίων Νικήτας Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων

Ο Δαρδανελλίων Νικήτας Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων

Ένας Ελληνοαμερικανός διαδέχεται τον Κύπριο, με καταγωγή από το κατεχόμενο Μαραθόβουνο, Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριο.
Η  Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κήρυξε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, « εν χηρεία την Ι.Αρχιεπισκοπή λόγω της ιδιαιτέρως επιβαρυμένης καταστάσεως της υγείας του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου».
«Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκφράσει την ευαρέσκειά της στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Θυατείρων και Μ.Βρετανίας Γρηγόριο για την πολυετή διακονία και προσφορά του στον πιστό λαό της σημαντικής αυτής εκκλησιαστικής Επαρχίας της Μητρός Εκκλησίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Σ. Αγγελίδη με τον τέως Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο

Στην συνέχεια η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε παμψηφεί ως διάδοχο του κ. Γρηγορίου τον Μητροπολίτη Δαρδανελλίων, Νικήτα. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε το 1955 στην Tampa, Florida, των ΗΠΑ. Σπούδασε στις ΗΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία στην Αγία Πετρούπολη. Μετά την είσοδο του στον ιερό κλήρο διακόνησε την Εκκλησία στις ΗΠΑ και διακρίθηκε στην ποιμαντική και στήριξη των νέων. Επίσης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Loyola of Chicago επιλεγόμενα μαθήματα περί Ορθοδοξίας.
Το 1996 εκλέχτηκε πρώτος ποιμενάρχης της νεοϊδρυθείσας Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, την οποία και οργάνωσε. Το 2007 ονομάστηκε Μητροπολίτης Δαρδανελλίων και ανέλαβε την διεύθυνση του Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας» στο Berkeley των Η.Π.Α.

Share this post