Ο Χαμπής Τσαγγάρης βραβεύτηκε από την Europa Nostra

Ο Χαμπής Τσαγγάρης βραβεύτηκε από την Europa Nostra

Στην κατηγορία “Πρωταθλητές κληρονομιάς” ο Κύπριος χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης απέσπασε  το φετινό «Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Awards/Europa Nostra Awards)».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν  τους νικητές των European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Φέτος, 30 εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς από 21 χώρες τιμήθηκαν με την κορυφαία διάκριση της Ευρώπης στους τομείς  1) Conservation & Adaptive Reuse 2) Research 3) Education, Training & Skills 4) Citizens’ Engagement & Awareness-raising and 5) Heritage Champions.

Οι νικητές θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε ειδική τελετή, που θα γίνει  στις 28 Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema της  Venice.

Για τον χαράκτη Χαμπή η Europa Nostra γράφει στην ιστοσελίδα της: 

“Το 1995 ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης ίδρυσε τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή στην κυπριακή ύπαιθρο. Από την ίδρυσή του, έχει παραδώσει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής προς τιμή του δάσκαλου του, του καταξιωμένου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσου. Αυτές οι τάξεις χρησιμεύουν ως πύλη για άτομα κάθε ηλικίας και μορφωτικού υπόβαθρου για να βυθιστούν στον ζωντανό κόσμο του κυπριακού λαϊκού πολιτισμού, τους σαγηνευτικούς μύθους και τις αγαπημένες παραδόσεις του. Επιπλέον, ο Χαμπής Τσαγγάρης έχει δημιουργήσει και εικονογραφημένες εκδόσεις κυπριακών παραμυθιών. Έχει μελετήσει, καταγράψει και εικονογραφήσει τους κυπριακούς θρύλους και παραδόσεις για τα καλικάνγια σε μια σειρά βιβλίων. 

Μέσα από την τέχνη της χαρακτικής, ο Χαμπής Τσαγγάρης και η κοινότητα των χαρακτοποιών που έχει δημιουργήσει έχουν διαφυλάξει αποτελεσματικά αυτό το ανεκτίμητο κομμάτι της άυλης κληρονομιάς της Κύπρου.

Η επίδραση των διδασκαλιών του Χαμπή Τσαγγάρη εκτείνεται πολύ πέρα από την τάξη. Αμέτρητοι δάσκαλοι και παιδαγωγοί έχουν μάθει από αυτόν και, με τη σειρά τους, μετέδωσαν αυτή τη γνώση στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Το 2008, επέκτεινε περαιτέρω την εμβέλεια αυτής της κληρονομιάς ιδρύοντας το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής στην ύπαιθρο. Το 2019 εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία. Αυτά τα ορόσημα αντιπροσωπεύουν την αδιάκοπη επιδίωξη του Χαμπή να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών του και να τους μυήσει σε διαφορετικούς πολιτισμούς μέσω του εκφραστικού μέσου της χαρακτικής, ενισχύοντας έτσι τον διαπολιτισμικό διάλογο και την πολιτιστική πολυμορφία.

Στη ρίζα των δραστηριοτήτων του βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, η κληρονομιά και η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Για το σκοπό αυτό, ο Χαμπής Τσαγγάρης ταξίδεψε σε όλη την Κύπρο, επισκεπτόμενος πολλά χωριά, σε κάθε περιοχή, για να δώσει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής και να μοιραστεί παράλληλα λαϊκές παραδόσεις. Με αυτόν τον τρόπο, καταδεικνύει ότι η τέχνη είναι μια αξιοσημείωτη πηγή για την ανάδειξη και τη διατήρηση της κοινής κουλτούρας της Ευρώπης.

Ο Χάμπης Τσαγγάρης είναι αξιοσημείωτος για τα επιτεύγματά του στην ενίσχυση των συνδέσεων και της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο μέσω της δουλειάς του με την κληρονομιά. Με μια παθιασμένη και περιεκτική προσέγγιση, έχει αφιερωθεί στη μετάδοση γνώσης τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενσωματώνοντας την παραδοσιακή κυπριακή αφήγηση στις προσπάθειές του. Έχει φτάσει σε έναν εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων μαθητών. Οι καινοτόμες ιδέες του και η δέσμευσή του στην τέχνη ως μέσο για την παράδοση ουσιαστικών μηνυμάτων αποτελούν έμπνευση για άλλους ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε η κριτική επιτροπή των βραβείων και κατέληξε: «Τα διεθνή ταξίδια και η ενασχόληση του Τσαγγάρη με απομακρυσμένα χωριά αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή του στην ενίσχυση των διαπολιτισμικών σχέσεων στην Κύπρο και μακρύτερα. Μέσα από το έργο του, αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης και της εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση διαφορετικών πτυχών του συλλογικού μας παρελθόντος και στην εξασφάλιση της συνέχειας με το συλλογικό μας παρελθόν»”.  

ΦΩΤΟ:  Ιστότοπος των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς https://bit.ly/3p1420C.

 

Share this post