Ο Αρχηγός Αστυνομίας καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις για τις Φυλακές

Ο Αρχηγός Αστυνομίας καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις για τις Φυλακές

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Σε ανακοίνωση , που εκδόθηκε χθες (9/8/2021), από το Αρχηγείο Αστυνομίας αναφέρεται:

«Σε σχέση με τα γεγονότα που αφορούν την ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών, ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει ενημερώσει σχετικά την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό, στην παρουσία της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, ώστε να τεθούν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις Φυλακές, στην πραγματική τους διάσταση και να εξευρεθεί τρόπος επίλυσης επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν στη μεταξύ τους συνεργασία».

Η ανακοίνωση δεν είναι καθόλου διαφωτιστική , γιατί δεν αναφέρει που στηρίχτηκε η ενημέρωση του Αρχηγού προς την Υπουργό και πότε θα γίνει η συνάντηση του Αρχηγού με την Υπουργό,  στην παρουσία της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών.

Το σημαντικότερο η ανακοίνωση δείχνει μια προκατάληψη , όταν αναφέρει ότι η συνάντηση ζητήθηκε , «ώστε να τεθούν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις Φυλακές, στην πραγματική τους διάσταση και να εξευρεθεί τρόπος επίλυσης επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν στη μεταξύ τους συνεργασία».

Με την ανακοίνωση αμφισβητείται ευθέως η ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών , ενώ αποκρύπτεται  από τους πολίτες τι δημιουργεί πρόβλημα στην συνεργασία Αστυνομίας και Τμήματος Φυλακών.

Αν ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει διαφορετική άποψη για το μοντέλο σωφρονισμού, που εφαρμόζεται  στη σωφρονιστική  υπηρεσία και βασίζεται στην ανθρωπιστική προσέγγιση και έχει επαινεθεί από διεθνείς οργανισμούς, οφείλει να έχει την τόλμη να το πει και , κυρίως , να το τεκμηριώσει δημοσίως.

Επίσης, εκτός από την ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών υπήρξε και ανακοίνωση του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η  κατάσταση, που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα του τόπου, είναι «οικτρή και χαοτική». Ο ίδιος Σύνδεσμος, μεταξύ άλλων,  λέει:  «Δεν μπορεί να οργανώνονται εγκληματικές ενέργειες εντός των φυλακών και να σφυρίζουμε αδιάφορα». 

Επειδή δεν είδαμε αντίδραση του Αρχηγού της Αστυνομίας στην πιο πάνω ανακοίνωση, το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι υιοθέτησε το περιεχόμενο της και με βάση αυτό κατά τα φαινόμενα ενημέρωσε την υπουργό Δικαιοσύνης.

Επίσης, προκύπτει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας και οι συνεργάτες του ποσώς έλαβαν υπόψη την ανακοίνωση του Συνδέσμου  Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Στήριξης Αποφυλακισθέντων, ο οποίος για την αστυνομική επιχείρηση στα κελιά των κρατουμένων κατάγγειλε  ότι «έχει διαπιστώσει πως ομάδες Αστυνομικών, στους οποίους υπήρχαν μέλη σωμάτων ασφαλείας, φορώντας κουκούλες κρατώντας ρόπαλα και σπρέι, επιχείρησαν να εισέλθουν για διεξαγωγή ερευνών σε όλα τα κελιά των υποδίκων κρατουμένων».

Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι  «οι Αστυνομικοί, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους στην διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, εμμένοντας στην ανωνυμία τους και έτσι ορθώς τέθηκε σοβαρός φραγμός στην στρατιωτική αυτή εισβολή».

Μετά την καταγγελία αυτή , γιατί ο Αρχηγός της Αστυνομίας ολιγώρησε και δεν έδωσε οδηγίες να διεξαχθεί έρευνα;

Σε όλα αυτά καλούμε τον Αρχηγό της Αστυνομίας να απαντήσει σήμερα και να μην υπεκφύγει, επικαλούμενος την επικείμενη σύσκεψη με την υπουργό Δικαιοσύνης.

ΥΓ: Την ανακοίνωση με τις καταγγελίες Συνδέσμου  Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Στήριξης Αποφυλακισθέντων θα πρέπει να είδε και ο Γενικός Εισαγγελέας. Είναι άξιο  απορίας , γιατί αδρανεί, αφού ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν διέταξε έρευνα. Δυστυχώς, αυτά συμβάινουν στο κατά τα άλλα κράτος δικαίου , που θέλουν οι αρμόδιοι να λένε ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Share this post