Ο Αλλάχ φώτισε τον Ερντογάν. Θα γίνει η Θεία Λειτουργία στην Σουμελά

Ο Αλλάχ φώτισε τον Ερντογάν. Θα γίνει η Θεία Λειτουργία στην Σουμελά

Ο Αλλάχ φαίνεται ότι συνέβαλε , ώστε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν , να παρέμβει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις Τουρκικές Αρχές ,οι οποίες τελικά χθες ανακάλεσαν προηγούμενη απόφαση τους (20.7. 2023) και στις 15 Αυγούστου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στο καύχημα του Πόντου , την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πάρει τον ανηφορικό δρόμο προς την Μονή και θα τελέσει , όπως τα προηγούμενα χρόνια , την Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, μετά από 88 χρόνια,  έγινε, στις 15 Αυγουστου 2010.

«ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ Παναγία τρανέσσα». Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του μοναστηριού, ενώ είπε ότι οι ιδρυτές του, οι καλόγεροι που το διακόνησαν, αλλά και οι πολλοί σουλτάνοι που, σύμφωνα με την έκφρασή του, «ανανέωσαν τα προνόμια των χριστιανών προκατόχων των», θα αγάλλονται με τις εξελίξεις. Καθησυχάζοντας τους Τούρκους που συμμερίζονταν τις επιφυλάξεις ορισμένων ακραίων στοιχείων, είπε ότι οι χριστιανοί είναι «άγγελοι ειρήνης και φιλίας». «Η Παναγία μάς ενώνει όλους και  τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, και τους Ρωμιούς, τους Τούρκους, τους Ρώσους, τους Γεωργιανούς, τους Ρουμάνους», σημείωσε.

Γι΄ αυτό, τόνισε, «το προσκύνημά μας ας είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δυο λαούς».

Σήμερα το απόγευμα  η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακοίνωσε: 

“Μετά χαρᾶς ἀνακοινοῦται ὅτι κατόπιν νεωτέρας ἀποφάσεως τῶν τουρκικῶν ἀρχῶν παρεσχέθη ἄδεια τελέσεως Πατριαρχικῆς Θείας Λειτουργίας κατά τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ”.

Στην πρώτη Θεία Λειτουργία με τον  Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Παναγία Σουμελά (15.8.2010) . Η φωτογραφία είναι του αείμνηστου φίλου Νικόλαου Μαγγίνα.

Το περασμένο έτος όπως και το 2021 ο εορτασμός είχε τελεστεί κανονικά στην αναστηλωμένη Μονή, η οποία είχε παραμείνει κλειστή από το 2015, λόγω εργασιών στερέωσης και αναστήλωσης.

 

 

 

Share this post