Ν. Χριστοδουλίδης: Αποκλκιμάκωση της κρίσης μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ

Ν. Χριστοδουλίδης: Αποκλκιμάκωση της κρίσης μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε, απόψε, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης. Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκλήθηκε λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως εξελίσσεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.  

Κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταδίκασε για άλλη μια φορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τον ισραηλινό λαό.  

Γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κ. Λετυμπιώτη, αναφέρει: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές, αλλά και να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης.  Καθοριστικό στοιχείο, πρόσθεσε, αποτελεί η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, αλλά και ως κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με κράτη της περιοχής, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων της, προς αποκλιμάκωση της κρίσης και διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή. 

Ο ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να διαδραματίσει, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να είναι πολύ ενεργότερος και πιο ουσιαστικός, θέση άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη και σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια σε σχέση με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Γειτονίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο που η χώρα μας διαδραματίζει σε αυτή την κρίση, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι έχουμε μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε πολυάριθμα αιτήματα από τρίτες χώρες,  συμβάλλοντας στην εκκένωση πολιτών από 26 χώρες. Παράλληλα, μετέφερε την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας εγγύτητα, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Η στενή και διαρκής συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, κυρίως με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, στην κοινή προσπάθεια για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.  Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συνεχείς επικοινωνίες που είχε με ηγέτες των χωρών της περιοχής, κατά τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις ως προς τις ενέργειες που μπορούν από κοινού να αναληφθούν. 

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ηγέτες της περιοχής και μετέφερε μηνύματα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του Βασιλιά της Ιορδανίας και του Προέδρου της Αιγύπτου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.  Ειδικότερα σε σχέση με τη σημερινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως χώρα κρίσιμης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η πρόσφατη ανάφλεξη αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας της Νότιας Γειτονίας για την ειρήνη και την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ και της συνεπαγόμενης ανάγκης για πιο τακτική και μεθοδική ενασχόληση με την περιοχή”.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης (ΓΤΠ)

Share this post