Μουσικές εκδηλώσεις προς τιμή Ρίτσου και Βρεττάκου

Μουσικές εκδηλώσεις προς τιμή Ρίτσου και Βρεττάκου

Μια «μουσική παράσταση…υπό το Σεληνόφως» έγινε χθες, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, στο Βυζαντινό Κάστρο Γερακίου στη Λακωνία. 
Την εκδήλωση διοργάνωσαν  η Κοινωφελής Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», η Κοινότητα Γερακίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα «Κάστρεια 2023». 
Κεντρικό θέμα της παράστασης είναι ο Λάκωνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος και οι γυναικείες μορφές στα έργα του, όπως η γυναίκα στην Σονάτα του Σεληνόφωτος, η μάνα στον Επιτάφιο και η Ελένη.
Αποσπάσματα από τα ποιήματα διάβασε  και δραματοποίησε  η ηθοποιός Μαρία Τζανουκάκη. 
Η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά ερμήνευσε  τα τραγούδια και έπαιξαν  οι μουσικοί: 
Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα), Γιώργος Αντ. Παυλάκος (πιάνο και επιμέλεια της παράστασης), Νίκος Ανεμοδουριώτης (μπουζούκι), Παναγιώτης Ανδριόπουλος (απαγγελίες και τραγούδι). 
Στην ηχοληψία ο Θεόδωρος Χρηστάκος. 
Η είσοδος για το κοινό ήταν  ελεύθερη.
«Βρεττάκεια 2023»
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Βρεττάκεια 2023», με μία ξεχωριστή εκδήλωση λόγου και μουσικής, ο Δήμος Ευρώτα, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», το Ν.Π.Δ.Δ. «Νικηφόρος Βρεττάκος» και η Κοινότητα Κροκεών τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Κροκεάτη ποιητή. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών, και ξεκίνησε με την εγγονή του Νικηφόρου Βρεττάκου, ηθοποιό Σοφία Μανωλάκου, η οποία απήγγειλε τρία ποιήματα του παππού της, με τη συνοδεία του Γιώργου Παυλάκου στο πιάνο και του Γιώργου Παναγιωτόπουλου στο βιολί. 
Στη συνέχεια η Δάφνη Πανουργιά τραγούδησε το περίφημο “Μεγαλυνάρι”, σε μουσική Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. 
Ακολούθησε η παρουσίαση του σημαντικού βιβλίου της Δρος Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, «Ζωγραφική και Ποίηση – Αδέλφια τα ‘βγαλε ίδια πηγή» (εκδόσεις Στεφανίδη). Η συγγραφέας αναφέρθηκε, με την προβολή σχετικών διαφανειών, στη στενή σχέση ποίησης και ζωγραφικής στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου. 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκε μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου από τον Κροκεάτη πιανίστα και συνθέτη Γεώργιο Αντ. Παυλάκο, ο οποίος επέλεξε σχετικό υλικό από το βιβλίο της Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη. 
Τραγούδησε η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά. 
Στο βιολί ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και στο πιάνο ο συνθέτης Γεώργιος Παυλάκος. 
Ποιήματα διάβασαν η ηθοποιός Μαρία Τζανουκάκη και ο μουσικός-εκπαιδευτικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών: Ο συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης, η επί σειρά ετών δασκάλα πιάνου στο Ωδείο Αθηνών Μάρω Μαύτα – Κολοβού, ο Κροκεάτης μαέστρος Χρήστος Κολοβός, ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης, η πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση, η παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών της ΕΡΤ Ρενάτα Δικαιοπούλου, η Διευθύντρια του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Αμαλία Μαυροειδή, ο γνωστός ηχολήπτης Μιχάλης Αλεξάκης κ.α.

Πηγή: Ιδιωτική Οδός

Share this post