Μοναχισμός Ρωσίας και Κύπρου

Μοναχισμός Ρωσίας και Κύπρου

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΚΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ

 

Του Α. Βικέτου

 

Σε μια λεπτή φάση των διορθόδοξων σχέσεων , λόγω του εκκλησιαστικού ζητήματος της Ουκρανίας, η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας οργανώνει , σήμερα και αύριο στην Λευκωσία , σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Μοναχισμού του Πατριαρχείου Μόσχας συνέδριο, με θέμα: «Μοναχισμός Ρωσίας και Κύπρου : Κοινοί πνευματικοί προβληματισμοί».
Για το συνέδριο ήλθαν στην Κύπρο από την Ρωσία Ιεράρχες , Ηγούμενοι, Ηγουμένισσες και θεολόγοι.

 

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε θα κηρύξει ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας και Ηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, Νικηφόρος.

Από την Κύπρο θα μιλήσουν , μεταξύ άλλων , οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Αθανάσιος, και Ταμασού Ησαίας.
Εκτιμάται ότι ιθύνων νους για την οργάνωση του συνεδρίου είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού, αδελφός της Μονής Κύκκου, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Μόσχα και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο , ιδιαίτερα δε με τον Μητροπολίτη, Βολοκολάμσκ , Ιλαρίωνα, αλλά και Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες , όπως οι Βιαστισλάβ Ζαρενκόφ και Βιατσισλάβ Αντάμοβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκταση του Επισκοπείου Ταμασού αναγέρθηκε μεγάλος ναός ρωσικής τεχνοτροπίας , επ’ ονόματι του Αγίου Ανδρέου και πάντων των Ρώσων Αγίων.
Των εγκαινίων, είχαν προηγηθεί , στις 28 Μαρτίου 2017, τα θυρανοίξια, στα οποία συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, ο Αρχιεπίσκοπος Πετερχώβ, Αμβρόσιος, και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας.

Οι Μητροπολίτες Ιλαρίων (α) και Ησαίας (δ)

Σύμφωνα με την Μητρόπολη Ταμασού ο ναός είναι δωρεά του Βιαστισλάβ Ζαρενκόφ. Στην τελετή των εγκαινίων και στην πρώτη Θεία Λειτουργία , την 1η Μαίου 2017, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ταμασού και συλλειτούργησαν Ιεράρχες από την Ρωσία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ευεργέτης της Μητροπόλεως Ταμασού είναι και ο Βιατσισλάβ Αντάμοβιτς
Πέρσι μια βδομάδα από τα εγκαίνια του ναού στο χώρο της Μητρόπολης Ταμασού παρουσίασε ειδικό πρόγραμμα η Φιλαρμονική του Ρωσικού Στρατού. Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της Ημέρας Νίκης του Ρωσικού Στρατού κατά των Ναζί 1941-1945.  Σημειώνεται ότι η Φιλαρμονική του Ρωσικού Στρατού παρασημοφόρησε τον Μητροπολίτη Ησαία με το ύψιστο παράσημο της.

Ο ΜΟΣΧΑΣ
Στο μεταξύ, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, αποκάλυψε λεπτομέρειες από την συνάντηση της 31ης Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο . Όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA ο κ. Κύριλλος , μιλώντας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξων Μέσων Ενημέρωσης «Πίστη και Λέξη», ανέφερε ότι είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ουδέτερη περιοχή , αλλά του είπαν ότι έπρεπε να πάει στην Κωνσταντινούπολη. «Συνειδητοποίησα ότι αυτή είναι η επιθυμία του, για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο. Κάποιος μου είπε: ¨Μακαριώτατε μην πηγαίνετε, είναι ταπεινωτικό¨. Και σκέφτηκα – ¨όχι, δεν είναι ταπεινωτικό, δεν δίνω σημασία σε αυτά τα ¨παιχνίδια¨. Είμαι έτοιμος να πάω οπουδήποτε με τα πόδια για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, στα οποία, δυστυχώς, έχουμε έρθει σήμερα», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Την Κυριακή θα τελεστεί στον Ι. Ν. της του Θεού Σοφίας αρχιερατικό συλλείτουργο για τα 12 χρόνια από την αποπεράτωση του ναού. Για το σκοπό αυτό έρχεται στην Λευκωσία ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως , Αμφιλόχιος. Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη , σύμφωνα με πληροφορίες μας , θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο την Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, κατά την οποία συμπληρώνονται 12 χρόνια από της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Share this post