Μήνυμα Βαρθολομαίου προς Zelenskyy: “Σας υποστηρίζουμε σθεναρά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”.

Μήνυμα Βαρθολομαίου προς Zelenskyy: “Σας υποστηρίζουμε σθεναρά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”.

Στο Κίεβο ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ συναντήθηκε και με τον Κιέβου Επιφάνιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος  σημείωσε ότι η επίσκεψη του Μητροπολίτη ήταν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τη διάρκεια του πλήρους πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Εκτιμώ πολύ τον διάλογο που συνεχίσαμε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Τουρκία. Ήταν πολύ σημαντικός”, τόνισε ο Volodymyr Zelenskyy. Ο Πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί την Ουκρανία.

 Ο  Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ μετέφερε στον πρόεδρο Zelenskyy  τους θερμούς χαιρετισμούς του Παναγιωτάτου. “Σας υποστηρίζουμε σθεναρά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μπορείτε να είστε σίγουροι για την υποστήριξή μας και ό,τι μπορούμε θα κάνουμε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, είπε. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας δόθηκε προσοχή στην πνευματική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στη συζήτηση της Ουκρανικής Φόρμουλας Ειρήνης και στο θέμα της επιστροφής των παιδιών που απελάθηκαν παράνομα από τη χώρα μας.


Πηγή- Φωτογραφίες: Προεδρία Ουκρανίας

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο

Προηγουμένως ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ , ο οποίος έφθασε στην Ουκρανία κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Επιφανίου και του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy, συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας  Ουκρανίας στην κατοικία του, στη Μονή Χρυσών Τρούλων του Αγίου Μιχαήλ.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ μετέφερε θερμούς χαιρετισμούς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προσωπικά στον Μητροπολίτη Επιφάνιο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία  Ουκρανίας στο σύνολό της.

«Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας Βαρθολομαίου, ήρθα στο Κίεβο για να καταθέσω μαρτυρία για την ακλόνητη υποστήριξη της Μητέρας Εκκλησίας προς τον ηρωικό λαό της Ουκρανίας που αντιτίθεται στην άδικη και σκληρή ρωσική επιθετικότητα. Κατά την επίσκεψη του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από ένα μήνα, συζητήθηκε η ανθρωπιστική διάσταση της εφαρμογής της ειρηνευτικής φόρμουλας που πρότεινε η Ουκρανία, καθώς και άλλες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Συμφωνήθηκε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας, ήρθα και εγώ να φέρω εις πέρας αυτή τη σημαντική αποστολή», δήλωσε ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως πραγματοποιήθηκε θερμή και γόνιμη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου.

Στον Τοίχο Μνήμης της Χρυσής Μονής του Αγίου Μιχαήλ, αφιερωμένο στους στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών  των  υπερασπιστών της Ουκρανίας και των αμάχων, που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου.

 Μαζί με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ επισκέφθηκε τη Λαύρα του Κιέβου-Pechersk, όπου ο Ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Αβραάμ  μίλησε στον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος  για τον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την τρέχουσα κατάσταση ζωής της Μονής, η οποία, όπως είπε,  σταδιακά θα απελευθερωθεί από το ζυγό του «ρωσικού κόσμου».

Πηγή: Υπηρεσία Τύπου  Μητρόπολης Κιέβου
Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU)

Share this post