Μία μέρα μετά την εκλογή του ενθρονίστηκε ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας, Πορφύριος (Βίντεο)

Μία μέρα μετά την εκλογή του ενθρονίστηκε ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας, Πορφύριος (Βίντεο)

“Το Κόσοβο αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τους Σέρβους με το ιστορικό πνευματικό τους λίκνο, με την ουσία της ταυτότητα τους”- Ο Πατριάρχης Πορφύριος διαβεβαίωσε ότι δεν θα καθοδηγείται από μικροπολιτικά συμφέροντα και μεροληψία.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Βελιγράδι,  πραγματοποιήθηκε σήμερα , μία μέρα μετά την εκλογή του,  ενθρόνιση του νέου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας, Πορφυρίου.  Στον νέο Πατριάρχη Σερβίας, ο οποίος μνημονεύεται έκτος στην σειρά των εκκλησιαστικών διπτύχων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έστειλε επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ , ο οποίος εκφράζει  θερμές ευχές για  δύναμη και ενίσχυση από τον Κύριο στην επικείμενη πορεία της πατριαρχικής διακονίας του. Συγχαρητήριες επιστολές έστειλαν και οι Προκαθήμενοι των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.  

Στον ενθρονιστήριο λόγο του  ο κ. Πορφύριος, ο οποίος είναι ο 46ος Προκαθήμενος της Εκκλησίας Σερβίας, τόνισε: «Πρωταρχικός μου στόχος είναι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να μπορεί να ζει ελεύθερα παντού και κάθε χριστιανός να ζει με  πλήρη ελευθερία». Επίσης, διαβεβαίωσε   ότι «ως Προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησία δεν θα καθοδηγείται από μικροπολιτικά συμφέροντα και μεροληψία». Εξάλλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κόσοβο,  τονίζοντας ότι αποτελεί «τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τους Σέρβους με το ιστορικό πνευματικό τους λίκνο, με την ουσία της ταυτότητα τους».

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Σερβίας  θα γίνει ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη στη Μονή Πεκίου, στο Κοσσυφοπέδιο, την πρώτη έδρα του Πατριαρχείου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας αναφέρει ότι της τελετής της ενθρονίσεως προηγήθηκε  πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης , Πορφύριος. Μεταξύ άλλων συλλειτούργησαν  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  και Μητροπολίτης των Σκοπίων, Ιωάννης.

Στην ενθρόνιση παρέστησαν  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vucic,  το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Milorad Dodik,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα κυρία Ζeljka Cvijanov, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σερβίας, Srpska κ. Radovan Viskovic, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας και Υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών κυρία  Maja Gojkovic, ο  πρίγκιπας  Φιλίπ και πριγκίπισσα Danica Karadjordjevic, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Maja Popovic, ο  Υπουργός Εσωτερικών κ. Aleksandar Vulin, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς, ο  Υπουργός Υγείας Δρ Zlatibor Loncar, ο Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων,  Darija Kisic Tepavcevic,  ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών,  Bratislav Gasic, εκπρόσωποι του Σερβικού Στρατού, ο Διευθυντής του Γραφείο Συνεργασίας με Εκκλησίες και Θρησκευτικές Κοινότητες,  Δρ. Βλαντιμίρ Ρογκάνοβιτς, εκπρόσωποι του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο, Κροατία και Βόρεια Μακεδονία, ο Αποστολικός Νούντσος,  Λουσιανό Σουριανί, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Βελιγραδίου,  Στάνισλαβ Χούσεβαρ, ο Μουφτή της Σερβίας, Jusufspahic, εκπρόσωποι Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Σερβία, εκπρόσωποι της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών,   εκπαιδευτικών , πολιτιστικών ιδρυμάτων και  εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.

Οι φωτογραφίες είναι του Πατριαρχείου Σερβίας

Ο νέος Πατριάρχης Πορφύριος με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ χαρακτηριστικό της σημερινής τελετής ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη ήταν  το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ήταν κατάμεστος από πιστούς, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκες. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος Πατριάρχης Ειρηναίος, όπως και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος,  απεβίωσαν από επιπλοκές του ιού.

                                                                                                ΦΩΤΟ: Πρακτορείο Ειδήσεων Tanjug

Share this post