Μετά από μήνες «ζυμώσεων» Τουρκία και Αίγυπτος διορίζουν πρεσβευτές

Μετά από μήνες «ζυμώσεων» Τουρκία και Αίγυπτος διορίζουν πρεσβευτές

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

 

Τον διορισμό πρεσβευτών με απώτερο σκοπό να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, διορίζουν  η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Σε κοινή δήλωση, την οποία κοινοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η Τουρκία όρισε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρέσβη στο Κάιρο και η Αίγυπτος τον Αμρ Ελχαμαμί ως απεσταλμένο της στην Άγκυρα.

«Αυτό το βήμα στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αντανακλά την αμοιβαία βούληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

Οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας διακόπηκαν το 2013, όταν ο τότε στρατιωτικός διοικητής και νυν Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τότε ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τον οποία στήριζε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει δικτάτορα τον Σίσι και είχε πει ότι δεν θα συνομιλούσε μαζί του, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου η στάση του άλλαξε και κατά τα τελευταία έτη προσπαθεί να βρει τρόπο προσέγγισης.

Το 2020 οι δύο χώρες μπήκαν σε μια διαδικασία εξομάλυνσης και τελικά ο Ερντογάν έκανε μία θερμή χειραψία με τον Σίσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ στα τέλη του 2022 (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ.).

Οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο πολλές φορές το 2023, έχουν στείλει μεταξύ τους φιλικά μηνύματα και διαπραγματεύονται ανοιχτά την αποκατάσταση πλήρους διπλωματικών σχέσεων. Οι δύο χώρες προσπαθούν να ξεπεράσουν τα μεταξύ τους ‘αγκάθια’, όπως οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, η σύγκρουση στη Λιβύη, ο πόλεμο στη Συρία και η στήριξη της μουσουλμανικής αδελφότητας στην περιφέρεια γύρω από την Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί, επίσης, να εξομαλύνει τις σχέσεις του με ηγέτες άλλων περιφερειακών παραγόντων όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Συρία.

Παράλληλα, διατηρώντας καλές σχέσεις με το Κατάρ, ο κ. Ερντογάν μπορεί να επωφεληθεί από το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν συμφωνίες με το Κατάρ τον Ιανουάριο του 2021, με τις οποίες άρουν τον αποκλεισμό τους και εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά από περισσότερα από τρία χρόνια.

Share this post