Μέσα σε οκτώ μήνες οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν σκοτώσει πάνω από 38

Μέσα σε οκτώ μήνες οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν σκοτώσει πάνω από 38

Το παρακάτω  ενημερωτικό δελτίο της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζει μια επισκόπηση των κρίσιμων προκλήσεων, που αντιμετωπίζει το παλαιστινιακό εκπαιδευτικό σύστημα και την κλιμακούμενη απειλή που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση λόγω της παρατεταμένης ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και των πολιτικών πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις. Υπογραμμίζει τον αντίκτυπο στα παιδιά, τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Παλαιστίνης.

Από το 1967, οι καταπιεστικές και εχθρικές πολιτικές και πρακτικές της ισραηλινής κατοχής επιμένουν. Σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές και οι τρομοκράτες έποικοι στοχοποιούν συστηματικά το εκπαιδευτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των παιδιών. Αυτές οι παραβιάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών, δακρυγόνων, ακόμη και τη σκόπιμη στόχευση μαθητών. Η κλίμακα των συστηματικών παραβιάσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και τις παράνομες εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές εποίκων φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα περιστατικών και βαρβαρότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 2023, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν σκοτώσει πάνω από 38 παιδιά με πραγματικές σφαίρες και τουλάχιστον 1.000 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
  • Το 2023, δηλαδή σε διάστημα 8 μηνών(!), ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ έχει συλλάβει 882 παιδιά, 43 από αυτά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Μαρτίου (ενός μόνο μήνα!). Από αυτά τα 882 παιδιά τα 160 συνεχίζουν να κρατούνται παράνομα από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ 21 βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση.
  • Μέχρι στιγμής, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, έχουν αναφερθεί πάνω από 423 περιστατικά παρέμβασης από τις δυνάμεις κατοχής στην εκπαίδευση, επηρεάζοντας περίπου 50.000 παιδιά, κατά μέσο όρο 2 περιστατικά ημερησίως. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 στη Δυτική Όχθη, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν 115 παραβιάσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Συμπεριλαμβάνουν τη ρίψη δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης ή/και ελαστικών σφαιρών, εκφοβιστικές παρουσίες στρατιωτών και εποίκων σε σχολεία, κρατήσεις και περιορισμούς κίνησης που εμποδίζουν τους μαθητές να φτάσουν στις τάξεις τους. Σχεδόν 5.000 μαθητές έχουν πληγεί.
  • Σύμφωνα με τη UNICEF, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κατέστρεψαν τρία σχολεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Δημοτικού Σχολείου Ein Samiya, το οποίο κατεδαφίστηκε στις 17 Αυγούστου 2023, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Τον περασμένο χρόνο, δύο σχολεία κατεδαφίστηκαν επίσης. Μεταξύ 2010 και 2022, η ισραηλινή κατοχή πραγματοποίησε 36 κατεδαφίσεις με στόχο 20 σχολεία και 9 νηπιαγωγεία. Ορισμένα από αυτά τα σχολεία επηρεάστηκαν περισσότερες από μία φορές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν σχολεία που κατεδαφίστηκαν στην πολιορκημένη Γάζα.
  • Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κατοχική δύναμη έχει πραγματοποιήσει 36 κατεδαφίσεις σχολείων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το 2010. Αυτήν τη στιγμή, περίπου 58 σχολεία αντιμετωπίζουν κατεδάφιση από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, οι οποίες, εάν πραγματοποιηθούν, θα αφήσουν 6.550 Παλαιστίνιους μαθητές χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Υπό το πρίσμα της σοβαρότητας και της σημασίας αυτού του θέματος, το Κράτος της Παλαιστίνης προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση για να διαφυλάξει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για το Παλαιστινιακό Εκπαιδευτικό Σύστημα και να καταδικάσει τις παράνομες πολιτικές του Ισραήλ.

Το Κράτος της Παλαιστίνης καλεί περαιτέρω τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή κατάσταση και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των παλαιστίνιων παιδιών και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, ιδίως όσο πλησιάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας της Εκπαίδευσης.

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Παιδιά Παλιαστινίων , που δολοφονήθηκαν από την αρχή του 2023 μέχρι πρόσφατα

Share this post