Λίγοι Προκαθήμενοι προσήλθαν στο Αμμάν

Λίγοι Προκαθήμενοι προσήλθαν στο Αμμάν

*ΣΗΜΕΡΑ Η «ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΜΝΕΥΣΤΗΚΕ Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΚΕΣΕ Ο ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ.

*Η αγωνία Θεοφίλου για τα ακίνητα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Δύο μόνο  Προκαθήμενοι  των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών ( Σερβίας Ειρηναίος και Τσεχίας Ραστισλάβος ) μετέβησαν στο Αμμάν της Ιορδανίας για την σημερινή  «αδελφική συνάντηση» , με αφορμή το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Ουκρανίας, που κάλεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Η πρόσκληση έγινε, μετά από συνάντηση του τον περασμένο Νοέμβριο στην Μόσχα με τον Πατριάρχη Κύριλλο και τον πρόεδρο Πούτιν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιεροσολύμων , εξυπηρετώντας την Μόσχα, θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της για την επιστροφή στο Πατριαρχείο ακινήτων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, πράγμα που “θα τον κάνει αρεστό” στο αραβόφωνο ποίμνιο του. “Για τον κ. Θεόφιλο αυτό είναι θέμα επιβίωσης, όλα τ α άλλα είναι δευτερεύοντα”, μας ανέφερε πηγή που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στα Ιεροσόλυμα. 

Στη σημερινή συνάντηση θα είναι παρών και ο Μόσχας Κύριλλος, ενώ δύο Προκαθήμενοι (Ρουμανίας και Πολωνίας) την υποβάθμισαν στέλνοντας εκπροσώπους τους. Στην υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας ήταν και ο σύμβουλος του Βασιλιά της Ιορδανίας πρίγκιπας Γκάζι.

Photo: Igor Palkin

Η πιο ηχηρή απουσία είναι αυτή του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ο οποίος υποστήριζε τις θέσεις της Μόσχας στο Ουκρανικό, αλλά και δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει το Κρεμλίνο, το οποίο στην διαμάχη στην χώρα του υποστηρίζει τον Άσαντ.
Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας, αν και αντιλαμβάνεται την ανάγκη για «εξεύρεση λύσεων για τη σοβαρή κρίση, στην οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα , δεν συμμετέχει στη συνάντηση , με βάση των στοιχείων που κατέχει και της προσοχής της να αποφευχθεί καθετί που αυξάνει το χάσμα μεταξύ των αδελφών και τις αποκλίσεις τους. Είναι επίσης βέβαιο ότι το Πατριαρχείο δεν παραβλέπει την προθυμία του να επιταχύνει την εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων για τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή της κοινωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Αντιόχειας και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, καθώς η Εκκλησία της Αντιόχειας έδειξε την ετοιμότητά της να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνει αυτές τις λύσεις».
Εκτιμάται ότι ο Αντιοχείας Ιωάννης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για λόγους αξιοπρέπειας , γιατί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος δεν υλοποίησε την συμφωνία τους του περασμένου Απριλίου, στην Λευκωσία, για επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς αναφορικά με την μοναδική ενορία στο αμιγώς μουσουλμανικό Κατάρ. Η συμφωνία είχε γίνει στην παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, ύστερα από πολύχρονη μεσολάβηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

 

Αντιοχείας (α) και Ιεροσολύμων (δ) στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Στην πρόσκληση του Ιεροσολύμων απάντησαν θετικά μόνο οι 7 από τις 15 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, αφού δεν προσκλήθηκε η Εκκλησία Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα από την σημερινή συνάντηση  απουσιάζουν τα τρία πρεσβυγενή (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας), τα Πατριαρχεία Γεωργίας και Βουλγαρίας και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδος και Αλβανίας.
Στο Αμμάν, όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται με την συνάντηση, έφθασε πολυπληθής ομάδα υποστήριξης από το Πατριαρχείο Μόσχας για να παράσχει επιστημονική και τεχνική βοήθεια.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει δημοσιοποιήσει το παραμικρό σχετικά με τα διαδικαστικά της συνάντησης. Ωστόσο , σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει σε ένα από τα κεντρικότερα ξενοδοχεία της Ιορδανικής πρωτεύουσας, το Fairmont Amman. Επίσης , οι συμμετέχοντες θα γίνουν δεκτοί από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post