Λεμεσού Αθανάσιος: Πρέπει να είμαστε πιστοί στον Ονούφριο

Λεμεσού Αθανάσιος: Πρέπει να είμαστε πιστοί στον Ονούφριο

“Αυτό που συνδέεται με τον Τόμο, δεν συνδέεται με τον Θεό”, ισχυρίστηκε σε φιλορωσικό κανάλι

Βγήκε σε φιλορωσικά κανάλια και έδινε συνεντεύξεις κατά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κατ’ ουσίαν κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της Εκκλησίας της Κύπρου και του Προκαθημένου της Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, την ώρα που ο Επίσημος Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ήταν χθες  στο Κίεβο και συλλειτουργούσε με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο!
Η συμπεριφορά αυτή του Μητροπολίτη Αθανάσιου έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και “αρχιερατικής συνείδησης”… Είναι ευθεία αμφισβήτηση της κανονικότητας και της ενότητας της Εκκλησίας Κύπρου, της Συνόδου της, του Προκαθημένου της. Είναι συμπεριφορά οιονεί σχισματικού επισκόπου, ο οποίος κάνει ανταρσία κατά της Εκκλησίας του. Και υπάρχουν κανόνες που προβλέπουν κυρώσεις για όλα αυτά.
Εάν ο Λεμεσού Αθανάσιος, φρονεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Η Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Ελλάδος έχουν πέσει σε αίρεση ή σχίσμα και κοινωνούν με μη κανονικούς επισκόπους, τότε ο ίδιος δεν έχει καμία θέση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας Κύπρου. Οφείλει πάραυτα να παραιτηθεί, άλλως η Εκκλησία Κύπρου οφείλει να τον εγκαλέσει και, εφόσον παραμένει στις θέσεις του, να τον αποπέμψει.
Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους τους ολιγίστους και ελαχίστους Ιεράρχες των Τοπικών Εκκλησιών εκείνων που έχουν αναγνωρίσει το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, αλλά οι ίδιοι λειτουργούν ως αντάρτες και σχισματικοί πολέμιοι των Εκκλησιών τους, συνεργαζόμενοι με την ανίερη Μοσχοβία στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα μοναδικά, προαιώνια, κανονικά και απαράγραπτα προνόμιά του.
Καθαρές κουβέντες.
ΠΗΓΗ: Ρωμαλέω Φρονήματι…
*****************************************
Του Φεντόρ Κολέσνικ

Ο Μητροπολίτης της Εκκλησίας Κύπρου , Λεμεσού Αθανάσιος, δήλωσε  ότι “ανησυχεί για την παραμονή του ουκρανικού λαού στην UOC (Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας, η οποία έχει κανονικό της Προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας , Επιφάνιο).

“Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε πιστοί στην αγιώταη  Εκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον  Μητροπολίτη Ονούφριο” , δήλωσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος   στην εκπομπή  «Πρώτη Ανεξαρτησία».

“Η ανησυχία μας για το λαό είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτός  θα παραμείνει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία”, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος. – Πιστεύουμε ότι η UOC “είναι μόνο στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Ονούφριου. Και δεν πρέπει να εξετάσουμε τυχόν θλίψεις και ανησυχίες, πρέπει να δούμε μάρτυρες, μαρτυρίες που μιλούν για την πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή η μαρτυρία μας βοηθά να ξεπεράσουμε όλους τους πειρασμούς που προκύπτουν στην Εκκλησία. Και πρέπει να κάνουμε υπομονή. Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην Εκκλησία μας”, είπε.

Ο Λεμεσού Αθανάσιος προέτρεψε «να πιστέψουμε ότι τα ζοφερά σύννεφα θα περάσουν και ο Χριστός θα εξυψώσει την Εκκλησία μας και θα νικήσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα στην Ουκρανία».

Επίσης, ισχυρίστηκε  πως “ό,τι σχετίζεται με τον Τόμο και την  αυτοκεφαλία στην Ουκρανία δεν συνδέεται με τον Θεό και τελικά θα περάσει”.

Σχολιάζοντας την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, η Μητροπολίτης  Αθανάσιος σημείωσε ότι η δημιουργία της ΟCU και οι σχετικές διώξεις της UOC δεν φέρνουν χαρά. “ Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν εκκλησιαστικοί κανόνες και οι μη κανονικοί  επίσκοποι δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως κανονικοί.  Η κανονικότητα του Μητροπολίτης Ονούφριου  είναι αναμφισβήτητη. Αυτόν, τον οποίο αναγνωρίζαμε μέχρι τώρα, αναγνωρίζουμε και τώρα”, δήλωσε. 

Καταλήγοντας , ο Μητροπολίτης Λεμσού εξέφρασε την άποψη ότι “υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες από την πλευρά- δεν την κατονόμασε- μιας άλλης Εκκλησίας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Θεός θα κυβερνήσει τα πάντα, ότι οι κανόνες είναι εξ αρχής και μια μέρα όλα θα πάνε καλά” . 

 

Share this post