Κυνέρνηση: Η «ΤΔΒΚ»επιχειρεί να παραβιάσει το status quoστάτους στον δρόμο Πύλας -Άρσους

Κυνέρνηση: Η «ΤΔΒΚ»επιχειρεί να παραβιάσει το status quoστάτους στον δρόμο Πύλας -Άρσους

Η UNFICYP κάμει λόγο για “μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα”.

Απόπειρα παραβίασης του status quo (στάτους κβο)  χαρακτηρίζει η Λευκωσία το σχέδιο των Τουρκοκυπρίων να επεκτείνουν τον δρόμο Πύλας – Άρσους μέσα στη νεκρή ζώνη. «Η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του τουρκικού σχεδιασμού», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε γραπτή του δήλωση. «Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου, που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος», αναφέρει και πρσθέτει  «Πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο».

Ο κ. Λετυμπιώτης σημειώνει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη ΟΗΕ στην Κύπρο), καθώς και την ελληνική Κυβέρνηση. «Είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα ευρωτουρκικά», προσθέτει. Η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, οι τουρκοκυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην επέκταση/βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλα.  «Το οδικό έργο μήκους 11,6 χιλιομέτρων προετοιμάστηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. Το έργο επέκτασης/ βελβτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους κατοίκους της Πύλας εύκολη πρόσβαση, που δεν θα εξαρτάται από τις Βρετανικές Βάσεις καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής”. Αναφέρει ότι οι Ε/κ κάτοικοι της Πὐλας έχουν πρόσβαση στα εδάφη της «ε/κ διοίκησης», «χωρίς να περνούν από κανένα σύνορο/τελωνείο» και οι αξιωματούχοι των Βάσεων δεν εφαρμόζουν κανένα περιορισμό σε αυτούς.

Παρά την εποικοδομητική στάση της τ/κ πλευράς σχετικά με τον δρόμο Πύλας – Άρσους, που έχει μια ιστορία 25 και πλέον ετών, και όλες τις εκκλήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουν γίνει βήματα για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των «πολιτών μας», υποστηρίζεται. Δεν υπήρξε ανταπόκριση στην καλή τους θέληση, προστίθεται. «Για το λόγο αυτό, η τ/κ πλευρά, που είναι ο ισότιμος εταίρος του νησιού, αποφάσισε να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την ολοκλήρωση του δρόμου Πύλας – Άρσους».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι κατά την κατασκευή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας – Αγίας Νάπας το 1996, η ε/κ πλευρά, παρά το ότι η τ/κ πλευρά δεν είχε δώσει την συγκατάθεσή της, πέρασε το τμήμα του δρόμου στην περιοχή της Πύλας μέσα από εκτάσεις με τουρκικούς τίτλους, απαλλοτριώνοντας συστηματικά τις τ/κ εκτάσεις ενώ ένα τμήμα αυτού του δρόμου διέρχεται επίσης από τη νεκρή ζώνη.

Επιπλέον, προσθέτει, ο δρόμος Πύλας – Βορόκλινης που έγινε το 2004 περνά επίσης μέσα από νεκρή ζώνη.

Το «υπεξ» υποστηρίζει ότι η πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου στην Πύλα, το ανοικτό κινηματοθέατρο στην νότια πλευρά του οδοφράγματος της Δερύνειας, “είναι επίσης παραβιάσεις της νεκρής ζώνης”.

Προσθέτει ότι οι διαβουλεύσεις της τ/κ πλευράς με την UNFICYP, «η οποία παρέμεινε σιωπηλή στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από τους Ε/κ», έχουν παραμείνει άκαρπες όσον αφορά το θέμα του δρόμου Πύλας – Άρσους. «Αναμένουμε από την UNFICYP, που διατηρεί την παρουσία και τις δραστηριότητές της στο νησί με την καλή θέληση της τ/κ πλευράς, να υιοθετήσει εποικοδομητική και συνεργάσιμη στάση».

Σημειώνει ότι το συνολικό μήκος του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι 11,6 χλμ, αναφέροντας ότι το πρώτο τμήμα των 7,5 χλμ βρίσκεται εντός των ορίων του Άρσους και το υπόλοιπο 4,1 χλμ εντός των ορίων της Πύλας. Ο δρόμος θα αποτελείται από 2 λωρίδες, αναφέρεται επίσης.

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο UNFICYP σε ανακοίνωσή της, προειδοποιεί την Τουρκοκυπριακή πλευρά για μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Στην  ανακοίνωσή της, η UNFICYP αναφέρει ότι ανησυχεί για σχέδια για μη εξουσιοδοτημένα έργα μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα και τονίζει τη σημασία για σεβασμό στην εντολή της αποστολής.

Σημειώνει ότι η Δύναμη εργάζεται και με τις δύο πλευρές και επισημαίνει ότι σημειώθηκε πρόοδος για προώθηση μιας αμοιβαίας αποδεκτής πορείας προς τα μπρος στην περιοχή. Ταυτόχρονα η UNFICYPκαλεί την Τ/κ πλευρά να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες πριν την έναρξη κατασκευαστικών έργων στην Πύλα.

Τέλος τονίζει ότι η παρεμπόδιση εντάσεων και η διατήρηση του στάτους κβο στην περιοχή της νεκρής ζώνης είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της UNFICYP.

ΦΩΤΟ : Εφημερίδα : Πολίτης

Share this post