Κιτίου: Αποχωρώ από αγάπη στο ποίμνιο μου

Κιτίου: Αποχωρώ από αγάπη στο ποίμνιο μου

Την απόφασή του να θέσει στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την παραίτησή του, μετά από αρχιερατεία 46 χρόνων, ανακοίνωσε χθες σε κεκλεισμένων των θυρών σύναξη των ιερέων της Μητροπόλεως ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος. Επίσης, στη σύναξη ήταν παρόντα τα μέλη της Θρονικής Επιτροπής και οι λαϊκοί, που εργάζονται στα γραφεία της Μητρόπολης. Η σύναξη έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού, η οποία, με κατεύθυνση από τη Λευκωσία, βρίσκεται στην είσοδο της Λάρνακας.

Κατά την άφιξή του ο κ. Χρυσόστομος μάς είπε με ευγένεια ότι επειδή η σύναξη είναι κλειστή δεν θα ήθελε φωτογραφία του ιδίου με τους ιερείς, πριν από την έναρξή της. «Θα συζητήσουμε διάφορα θέματα και μετά θα παραθέσω γεύμα στους ιερείς, οι οποίοι διακονούν με αφοσίωση τη Μητρόπολη», μας ανέφερε λακωνικά .

  ΦΩΤΟ: Α..ΒΙΚΕΤΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Χρυσόστομος στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε ότι επειδή είναι 81 ετών και οι δυνάμεις του δεν είναι ανεξάντλητες, θέλει να δώσει τη θέση του σε έναν νεότερο για να συνεχίσει το έργο του. Τόνισε ότι πήρε την απόφαση αυτή «από αγάπη στο ποίμνιό του». Δεν ανέφερε ποιος θα ήθελε να τον διαδεχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες  αντιφώνησε ένας κληρικός, ο οποίος τον ευχαρίστησε και τόνισε «θα είσαστε πάντα ανάμεσά μας». Η ατμόσφαιρα ήταν σεμνή, χωρίς μελοδραματισμούς. Ο Μητροπολίτης Κιτίου ήθελε να αποφύγει τις συγκινήσεις.

Σήμερα  το πρωί, στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο Κιτίου Χρυσόστομος θα υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του, επικαλούμενος βασικά το άρθρο 14, παράγραφος 2, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου, στην οποία αναφέρεται ότι Αρχιερεύς δύναται «να παραιτηθεί οικειοθελώς από τον Θρόνο του». Η επιστολή παραιτήσεως συντάχθηκε εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος κάνει μιαν αδρομερή αναφορά στην πολυετή διακονία του στην Εκκλησία και τονίζει ότι επέστη ο χρόνος να τον διαδεχθεί νεότερο στέλεχος της Εκκλησίας. Στην επιστολή του ο Κιτίου Χρυσόστομος δεν θέτει προϋπόθεση για την παραίτηση να παραμείνει ως σχολάζων Μητροπολίτης μέλος της Ιεράς Συνόδου, διότι αυτό δεν προνοείται από τον Καταστατικό Χάρτη.

Επίσης, δεν αναφέρεται στο όνομα του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου, τον οποίο, όπως είναι γνωστό, θεωρεί ως τον καταλληλότερο να αναλάβει την πηδαλιουχία της Μητροπόλεως. Η αναφορά στον κ. Νεκτάριο δεν υπάρχει στην επιστολή για λόγους εκκλησιαστικής τάξης, ανέφερε έγκυρη πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι, εφόσον γίνει αποδεκτή η παραίτηση, ο κ. Χρυσόστομος θα φέρει τον τίτλο «Μητροπολίτης πρώην Κιτίου».

Αριστείδης Βικέτος

 

 

Share this post