Κιέβου Επιφάνιος: Τα κακά σχέδια πίσω από την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”

Κιέβου Επιφάνιος: Τα κακά σχέδια πίσω από την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”

“Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει και συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εκκλησιαστική επιρροή της ως εργαλείο διάδοσης αναληθειών, ως τρόπο πνευματικού εξαναγκασμού”

Παρά τους βομβαρδισμούς  από την Ορθόδοξη Ρωσία , οι Ουκρανοί προσήλθαν σήμερα στις εκκλησίες. Οι  Ορθόδοξοι , που είναι η πλειοψηφία, εόρτασαν την  Κυριακή των Βαΐων.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος προέστη αρχιερατικού συλλείτουργου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο.

Στο κήρυγμα του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας αναφέρθηκε πρώτα στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα:

“Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Βασιλιάς, οπότε όταν εισέρχεται στον σεβαστή και τους επίσημους χαιρετισμούς του. Ωστόσο, όταν επιλέγει ένα γάιδαρο για την πομπή, τονίζει ότι δεν πηγαίνει να πάρει τη δύναμη της γης, να ανέλθει στο θρόνο, να κυβερνήσει τους ανθρώπους, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά να υπηρετήσει, να δείξει ταπεινότητα, να έρθει στο σταυρό και να δώσει τη ζωή του για το λαό.

Ας δώσουμε την προσοχή μας στις μαρτυρίες που έχουμε από το Ευαγγέλιο της εισόδου του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ – εκτός από εκείνους που καλωσόρισαν πανηγυρικά τον Μεσσία, υπήρχαν και εκείνοι που παραπονέθηκαν για τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, που Τον φοβόντουσαν και είχαν ελπίδες να Τον εμποδίσουν. Ο Σωτήρας γνωρίζει τις σκέψεις και τις διαθέσεις τόσο των υποστηρικτών όσο και των αντιπάλων, αλλά δεν επιδιώκει να κερδίσει δόξα από έναν ή να πείσει τους άλλους.

Με την είσοδό του, καταθέτει ότι μαρτυρά την αλήθεια, καταθέτει την εκπλήρωση του σχεδίου του Θεού, που ανακοινώθηκε μέσω των προφητών. Ο Σωτήρας μαρτυρά την εκπλήρωση του θελήματος  του Επουράνιου Πατέρα, την προθυμία να πιει ένα φλιτζάνι πόνο και να πλυθεί με το ίδιο του το αίμα, θυσιάζοντας τον Εαυτό Του για την αμαρτία της ανθρωπότητας.

Και εξαιτίας αυτής της μαρτυρίας, ο Κύριος μας αποκαλύπτει και πάλι τη δύναμη της αλήθειας: δεν χρειάζεται ούτε μια ένθερμη απόδειξη σε εκείνους που διαφωνούν με αυτήν, ούτε πολλές αποδείξεις που θα έπειθαν εκείνους που έχουν αμφιβολίες, ούτε την παρουσία πολλών οπαδών να παραμείνουν αληθινοί.

 

Η αλήθεια απαιτεί μαρτυρία. Καθώς το φως που λάμπει από την πηγή του, η ενσαρκωμένη θεία Αλήθεια ανατίθεται στον κόσμο αποκαλύπτεται ενώπιον της ανθρωπότητας. Το φως δεν εξαρτάται από το αν κάποιος θέλει να το δει. Το Φως της Αλήθειας, ο ενσαρκωμένος Υιός του Θεού, αντιπροσωπεύει την αλήθεια ανεξάρτητα από το πόσοι είναι πρόθυμοι να Τον ακούσουν και να Τον ακολουθήσουν”.

Στη συνέχεια ο κ. Επιφάνιος αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα:

“Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Ο χρόνος μας, όταν ζούμε εν μέσω πόνου και κινδύνου που έφεραν στην ουκρανική γη εχθροί από το βορρά, είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία να αισθανθούμε τη σημασία της αλήθειας. Εξάλλου, ο πόλεμος που μας έχει επιβάλει η Ρωσία και ολόκληρος ο κόσμος δεν ξεκίνησε με τη χρήση όπλων, όχι με πυραύλους και βόμβες – ξεκίνησε με εξαπάτηση, με αναλήθειες, με ψέματα. Για χρόνια, για δεκαετίες, αυτή η αυταπάτη ακουγόταν, τα ψέματα διαδόθηκαν για το παρελθόν και το παρόν. Κάποιοι πολλαπλασίασαν και διέδωσαν αυτή την αυταπάτη, άλλοι είτε συμφώνησαν με αυτήν είτε έκαναν στην άκρη, πιστεύοντας ότι δεν τους αφορούσε.

Ξέρετε, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ότι η Εκκλησία μας, ως Τοπική Εκκλησία του Ουκρανικού λαού, για χρόνια και δεκαετίες κατέθετε την αλήθεια για τα κακά σχέδια πίσω από την ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου». Από το δικό μας παρελθόν και από την εμπειρία του παρόντος, γνωρίζαμε καλά ότι πίσω από την κάλυψη όμορφων λέξεων, μεγάλων υπηρεσιών, πρωτοβουλιών υψηλού προφίλ, η Μόσχα κρύβει κακά σχέδια για την αποκατάσταση της τυραννίας μιας σάπιας  αυτοκρατορίας, που κατέρρευσε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά την αντίθεση όλων των πλευρών, αγωνιστήκαμε σθεναρά και ασυμβίβαστα για την εκκλησιαστική ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Επειδή έχουμε δει και γνωρίζουμε καλά πώς η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει και συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εκκλησιαστική επιρροή της ως εργαλείο διάδοσης αναληθειών, ως τρόπο πνευματικού εξαναγκασμού.

Η ίδια έκανε την Εκκλησία του λαού της υπηρέτρια, η οποία, από το στόμα του ηγέτη, ευλογεί απατηλά τα ψέματα, την υποδούλωση, τη δολοφονία και κάθε άλλο κακό που προκαλείται από τον πόλεμο. Αλλά η σατανική αυτοκρατορία δεν σταμάτησε εκεί, γιατί με την αυταπάτη της, σαν ιστός, έχει εμπλακεί για δεκαετίες με όλους στους οποίους μπορεί να φτάσει. Πολιτικοί, ακόμη και ολόκληρα κράτη, θρησκευτικές προσωπικότητες, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες – παντού μπορούμε να δούμε εκείνους, που έπεσαν στον ιστό των αναληθειών της Μόσχας.

Πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό; Ο Κύριος μας λέει ένα παράδειγμα: πρέπει να πολεμήσουμε μέσα από τη μαρτυρία της αλήθειας. Το κακό είναι να αποκαλείς το κακό, όχι εναλλακτική άποψη. Ο πόλεμος είναι πόλεμος, όχι σύγκρουση. Οι βιαστές, οι πλιατσικολόγοι και οι δολοφόνοι είναι εγκληματίες, και αυτό που κάνουν είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού, για την οποία θα πρέπει να υπάρχει ευθύνη χωρίς καθεστώς παραγραφής.

Ο Χριστός ήρθε να μαρτυρήσει την αλήθεια, όχι να ανεχτεί την αλήθεια με αναλήθειες. Μας διέταξε να αγαπάμε τους εχθρούς μας, αλλά δεν έδωσε την εντολή να αγαπήσουμε το κακό που κάνουν, ή να κλείσουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε μακριά, από την αδράνειά του δίνοντας στο κακό την ευκαιρία να εξαπλωθεί…Θα πολεμήσουμε θαρραλέα τους πειρασμούς – και ακριβώς όπως ο Χριστός κατέκτησε το κακό και το θάνατο, έτσι θα νικήσουμε με τη βοήθειά Του. Αμήν”.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος προσευχήθηκε για τον στρατό , που υπερασπίζεται την χώρα, για τις αρχές και το λαό και για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων.

Επίσης, ανέπεμψε δέηση για την  απελευθέρωση της Ουκρανίας .

ΠΗΓΗ: Υπηρεσία Τύπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU)

Share this post