Κατανυκτική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Κατανυκτική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα , 15 Αυγούστου 2023,  στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον  Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την Θεία Λειτουργία μετέδωσε απευθείας ο τηλεοπτικός σταθμός  MEGATV.

Mε τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήννης & Καλαμαριάς Ιουστίνος και Σμύρνης Βαρθολομαίος

Η κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού και των απανταχού ορθοδόξων βρήκε ξανά τη φωνή της μέσα από την κατανυκτική Θεία Λειτουργία. 

Φέτος ήτανη  10η φορά ( η πρώτη το 2010)  που ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήγε  στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα κατά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η σημασία που έχει για το Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία γενικότερα η συνέχιση της τέλεσης Θ. Λειτουργίας αυτού του χώρου λατρείας είναι μεγάλη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βαθιά συγκινημένος στο τέλος της ομιλίας του τόνισε πως είναι πολύ διαφορετικό να γίνεται η Λειτουργία στην καρδιά του ποντιακού ελληνισμού και ευχαρίστησε το MEGA, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του για μετάδοση της Θ. Λειτουργίας.

Πηγή-ΦΩΤΟ :MEGATV.com

Την προηγουμένη, 14 Αυγούστου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Παναγίας στην Τραπεζούντα, που ευγενικά παραχωρήθηκε στους Ορθόδοξους για τον σκοπό αυτό. Τον Εσπερινό τέλεσαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου , Αρχιμ. Γεώργιος, και ο  Αρχιμ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου Καισάριος. 

Ο Αρχιμ. Γεώργιος προ της Αγίας Τραπέζης.

 

Tο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων aa.com.tr/en/  μετέδωσε ότι ο Πατριάρχης προεξήρχε “σε λειτουργία για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο αρχαίο μοναστήρι Σουμελά στη βόρεια Τουρκία. Χριστιανοί Ορθόδοξοι πιστοί συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι στην επαρχία της Μαύρης Θάλασσας της Τραπεζούντας για να τιμήσουν τη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η βαθιά ιστορική σημασία του μοναστηριού, σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φυσικό του σκηνικό, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ευλάβειας και πνευματικότητας για όλους τους παρευρισκόμενους.

ΦΩΤΟ: aa.com.tr

Η Μονή Σουμελά, η οποία περιλαμβάνεται στον προσωρινό κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, άνοιξε ξανά για θρησκευτική λατρεία  στις 15 Αυγούστου 2010, με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μετά από δεκαετίες παύσης. Το παγκοσμίου φήμης μοναστήρι, ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας, έκλεισε για τους επισκέπτες τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω του κινδύνου πτώσης βράχων.

ΦΩΤΟ: cumhuriyet.com.tr

Η αποκατάσταση του μοναστηριακού συγκροτήματος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε μετά από εξωραϊσμό, γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και ενίσχυση των πετρωμάτων. Το αρχαίο κτίριο άνοιξε ξανά την 1η Ιουλίου 2021 και έκλεισε προσωρινά την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους λόγω του κινδύνου πτώσης βράχου. Άνοιξε ξανά τον Μάιο του περασμένου έτους”.

Share this post