Κακοκαιρία Daniel: Απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός

Κακοκαιρία Daniel: Απειλεί τη Λάρισα ο Πηνειός

Της Εύης Σιμοπούλου*

Η Λάρισα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς η στάθμη του Πηνειού ποταμού τη νύχτα ανέβηκε στα 10 μέτρα. Δόθηκε ολονύχτια μάχη προκειμένου το νερό να μην φτάσει μέσα στην πόλη, ωστόσο σε προάστια παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, που μίλησε στον ΣΚΑΙ, η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα δυόμιση με τρία μετρά, ενώ το κέντρο της Λάρισα δεν έχει πληγεί.  Ανέφερε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πεδιάδα καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων. Ανέφερε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πεδιάδα καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων. 

Δέκα οι νεκροί από τη Θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής,  η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε από οικία, στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας. Έως τώρα, οι νεκροί ανέρχονται σε δέκα, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον τέσσερις.

Βόλος: Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα στη Μαγνησία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν, όσο είναι δυνατόν, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Βόλος και συνολικά η Μαγνησία, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία.

Το μέγιστο πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένει η υδροδότηση της περιοχής. Η προσπάθεια αντιμετώπισής του είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Από χθες και κατά διαστήματα, έγινε παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου, για περίπου δύο ώρες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο και η ίδια προσπάθεια θα επαναληφθεί και σήμερα σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ, με συγκεκριμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στην ύπαιθρο, με τη διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών.

Από την πλευρά του Δήμου Βόλου δεκάδες συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και η απομάκρυνση κατεστραμμένων από τη θεομηνία αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τα νερά.

Δέσμευση Μητσοτάκη για γρήγορη αποκατάσταση

Η αυτοψία του Πρωθυπουργού και οι συσκέψεις που έγιναν με τοπικούς φορείς της Καρδίτσας, το κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λάρισα και στο Βόλο, είχε επιχειρησιακά αποτελέσματα, αφού αποφασίστηκε ένας μίνι οδικός χάρτης για τους απεγκλωβισμούς και τα επιπλέον μέσα που χρειάζονται, τα άμεσα έργα που πρέπει να γίνουν για το οδικό δίκτυο, τη στέγαση όσων δεν έχουν σπίτι σε ξενοδοχεία, τη διατροφή τους, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία στην Καρδίτσα, αφού πολλά από αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτά, σε πρώτο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα, αρχίζουν οι καταγραφές των ζημιών, όπου αυτό είναι δυνατό, η ενεργοποίηση του προγράμματος αρωγής για γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, ενώ θα εφαρμοστεί το μοντέλο Ιανός και σε αυτήν την περίπτωση, πιθανώς με απευθείας αναθέσεις έργων για υποδομές.

Παράλληλα, ήδη ζητήθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όχι βέβαια χωρίς κόστος, αλλά με πιο ευνοϊκούς όρους. “Η οικονομία είναι ισχυρή” είπε ο Κ. Μητσοτάκης, θα κινητοποιηθούν κεφάλαια, εθνικά και μη, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν γρήγορα. “Αρκεί όλοι μαζί ενωμένοι να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση” κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ στα πόδια, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα.

“Το ταμείο θα γίνει μετά” λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ακούγοντας και οι ίδιοι τις μαρτυρίες για καθυστερημένη ειδοποίηση από το 112 για τα χωρία της Καρδίτσας και την καθυστερημένη επέμβαση του στρατού.

“Ο στρατός ήταν έτοιμος από την Τετάρτη το βράδυ” είπε ο Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να παρέμβουν χωρίς εντολή από την Πολιτική Προστασία και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο.

Πηγή: capital.gr

Share this post