Και νέα αποχώρηση ουκρανικής ενορίας από την Μόσχα και προσχώρηση στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας

Και νέα αποχώρηση ουκρανικής ενορίας από την Μόσχα και προσχώρηση στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας

Ακόμη μια ενορία, που μέχρι τώρα υπαγόταν στη δικαιοδοσία της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας»,  μετά την απαράδεκτη φιλορωσική συμπεριφορά  ιερέα του    Μητροπολίτη Ονουφρίου, αποχώρησε και εντάχθκε στην Κανονική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Με ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, η Ορθόδοξη Εκκλησία  Ουκρανίας γνωστοποιεί με χαρά στους Ορθοδόξους της Ουκρανίας την προσχώρηση μιας ακόμη ενορίας στους κόλπους της, η οποία μάλιστα έγινε υπό συνθήκες που σηματοδοτούν την ουσία του εκκλησιαστικού προβλήματος , που επί δεκαετίες ταλανίζει την πολύπαθη αυτή χώρα ως συνέπεια της ιμπεριαλιστικής και εχθρικής πολιτικής της Μόσχας. 

Η συγκεκριμένη ενορία του Αγίου Σεργίου στο χωριό Χαλίνιφκα της επαρχίας Βολύν αποφάσισε την αποχώρηση από τη δικαιοδοσία της υπό τον Ονούφριο Ρωσικής Εκκλησιαστικής Παρουσίας και την προσχώρησή της στην υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας , Επιφάνιο, Ορθόδοξη Εκκλησία  Ουκρανίας, μετά από μια προκλητική ενέργεια του ιερέα τους, που κατέδειξε στους πιστούς ότι ο ρόλος της λεγόμενης «Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας» στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά πνευματικός και αθώος είναι… Ότι δηλαδή, όπως καταγγέλλουν με πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων όλοι οι πατριώτες της Ουκρανίας εδώ και δεκαετίες, η εκκλησιαστική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία επιδιώκει την αλλοίωση του εθνικού φρονήματος των Ουκρανών και την καλλιέργεια του εδάφους για την κατάλυση της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Κρεμλίνου.

Πρόσφατα μάλιστα, ο νέος Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (SZR) Βαλέριος Κοντρατιούκ, που διορίστηκε στην κρίσιμη αυτή θέση από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 5 Ιουνίου 2020, προέβη σε πολύ συγκεκριμένες αναφορές για το ζήτημα αυτό,  τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας, με επιρροή στη θρησκευτική σφαίρα, χρησιμοποιούν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τόσο ως «σκληρή» (υποκίνηση ταραχών που μπορούν εύκολα να κλιμακωθούν σε εμφανείς συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ή με προβοκάτορες) όσο και ως «ήπια» δύναμη πυρός (επηρεάζοντας τις συνειδήσεις των πιστών). Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιδράσει στη διαδικασία σχηματισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, χειραγωγώντας τα συναισθήματα των Ουκρανών πιστών και προσπαθώντας να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτούς…

 Το ρωσικό πολιτικό καθεστώς, χρησιμοποιώντας την πολυδιαστασιμότητα υβριδικών μορφών και μεθόδων, προσπαθεί να επιτύχει πλεονεκτήματα σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο καθώς και στη σφαίρα της πληροφόρησης και της κυβερνοασφάλειας, και υποδαυλίζει κοινωνικές συγκρούσεις με βάση τη γλώσσα και τη θρησκεία…Το Κρεμλίνο δεν φείδεται πόρων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρωπίνων…»

Τι έγινε όμως στο χωριό Χαλίνιφκα, που ξεσήκωσε τους Ουκρανούς πιστούς και τους εξώθησε να εγκαταλείψουν τον Ονούφριο και το εκκλησιαστικό του μόρφωμα και να ενταχθούν στην Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Μητροπολίτη Επιφανίου; Ο ιερέας τους, που δεν μπόρεσε να τηρήσει ούτε τα προσχήματα, έσπευσε ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Ρώσου Προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν, να αναρτήσει τις εγκάρδιες δουλικές ευχές του στην επίσημη σελίδα της Ρωσικής Προεδρίας στο Facebook! Την ώρα που οι Ουκρανοί υφίστανται την επιθετικότητα της Μόσχας, η οποία από το 2014 έχει παράνομα καταλάβει και προσαρτήσει την Κριμαία και υποδαυλίζει, χρηματοδοτεί και ενισχύει με κάθε μέσο τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία (Ντομπάς), απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας τους, είδαν τον ιερέα τους να εύχεται μακροημέρευση και επιτυχίες στον Νο 1 Εχθρό της Ουκρανίας και του Λαού της, τον Πούτιν! Και αυτό, που καθυστερούσαν επί μακρό διάστημα, το έπραξαν με αγανάκτηση, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει με αποδείξεις ότι ο ρόλος της εκκλησιαστικής παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία παραμένει αμετανόητα προδοτικός και ζημιογόνος για τα εθνικά τους συμφέροντα.

 

Παρατίθεται η σχετική σύντομη ανακοίνωση από τη σελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας  Ουκρανίας στο Facebook:

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

 Η μεγάλη και φιλική οικογένεια της Εκκλησίας μας με ειλικρίνεια καλωσορίζει την ενορία του χωριού Χαλίνιφκα στο Βολύν. Πρόσφατα, η Θρησκευτική Κοινότητα του Αγίου Σεργίου αποφάσισε να ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

 Οι κάτοικοι του χωριού λέγουν ότι εδώ και καιρό σκέφτονταν αυτή τη μετάβαση, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ευχές του ιερέα τους στο Facebook πρός τον πρόεδρο της κατοχικής χώρας (σ.μ. ενν. τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας), κατά την ημέρα της εορτής του. Η Κοινότητα τότε απηύθυνε έγγραφο αίτημα προς τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Ματθαίο προκειμένου να την δεχθεί στην Επισκοπή Βολοντίμιρ-Βολύν της Ορθόδοξης Εκκλησίας  Ουκρανίας. Τώρα πλέον έχουν ένα νέο εφημέριο, που άρχισε ξανά τις λατρευτικές και προσευχητικές συνάξεις της ενορίας και μάλιστα στην Ουκρανική γλώσσα.

 Απομένει η Κοινότητα να ανακτήσει το Ναό της, ο οποίος ανεγέρθηκε με τις κοινές προσπάθειες όλων των μελών της. Τους ευχόμαστε ο Κύριος να τους βοηθά και να τους εμπνέει στον αγώνα τους για την δικαιοσύνη. Ευχαριστούμε τον Θεό και προσευχόμαστε για τους αδελφούς και τις αδελφές μας που επιβεβαίωσαν την επιλογή τους να ανήκουν στη μόνη Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, οι πόρτες της οποίας είναι πάντοτε ανοικτές για τον καθένα!»

ΠΗΓΗ: Ρωμαλέω Φρονήματι

Share this post