Ιρίνα Πονομαριόβα: «Πολλοί από εκείνους, που άλλοτε είχαν θετικά αισθήματα για τους Ρώσους, έχουν πλέον αλλάξει γνώμη».

Ιρίνα Πονομαριόβα: «Πολλοί από εκείνους, που άλλοτε είχαν θετικά αισθήματα για τους Ρώσους, έχουν πλέον αλλάξει γνώμη».

«Κάποτε θα γραφτεί η ιστορία της πολιορκημένης Μαριούπολης. Αναπόφευκτα, όμως, αμέτρητες προσωπικές ιστορίες χάθηκαν για πάντα κάτω από τα συντρίμμια και τα αποκαΐδια. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα μάθουμε όλα όσα βίωσαν οι κάτοικοι αυτής της πόλης, που ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από Έλληνες της Κριμαίας. Και που καταστράφηκε ολοσχερώς στις αρχές του 21ου, από έναν στρατό που, ακόμη και σήμερα, η ρωσική προπαγανδιστική μηχανή επιμένει να παρουσιάζει σαν ελευθερωτή. Γι’ αυτό κάθε μαρτυρία είναι πολύτιμη», τονίζει η  καθηγήτρια Ιστορίας Ιρίνα Πονομαριόβα, συγγραφέας μονογραφίας για την ιστορία των Ελλήνων στης Αζοφικής.

Η Πονομαριόβα μίλησε στο Ιnsidestory.gr για τις 46 μέρες, που πέρασε σε ένα υπόγειο της πολιορκημένης Μαριούπολης, για τη ρωσική προπαγάνδα και τη μακρά διαδρομή της έως την Κρήτη..

Ακόμη και σήμερα, η Πονομαριόβα παρακολουθεί όσο πιο στενά μπορεί τις εξελίξεις στη Μαριούπολη. Και βλέπει ανθρώπους που γνωρίζει, να βγαίνουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναπαράγουν τη ρωσική προπαγάνδα. «Υπάρχει τεράστια προπαγάνδα, αλλά ταυτόχρονα μιλάω με πολύ κόσμο στο τηλέφωνο, όταν αυτό είναι εφικτό», λέει  και σημειώνει  ότι «πολλοί από εκείνους, που άλλοτε είχαν θετικά αισθήματα για τους Ρώσους, έχουν πλέον αλλάξει γνώμη».

Επίσης, τονίζει: « Τα παιδιά μου είναι Ελληνόπουλα και θέλω να γνωρίζω την ιστορία τους».

46 ημέρες στην πολιορκημένη Μαριούπολη | inside story

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Μαριούπολη , “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών από AP Photo/Alexei Alexandrov

Διαβάστε και το εβδομαδιαίο δελτίο του Transatlantic Dialogue Center.

TDC_Weekly_briefing_Russian_war_in_Ukraine_28.08-3.09.23_ENG

Map-of-Shelling-28.08-3.08-2023

Share this post