Η Τώνια Μοροπούλου δεν συμφωνεί με τα περί κατάρρευσης της Αγιά Σοφιάς

Η Τώνια Μοροπούλου δεν συμφωνεί με τα περί κατάρρευσης της Αγιά Σοφιάς

“Σίγουρα η αγωνία του ιστορικού και ακαδημαϊκού Ορταϊλί είναι ειλικρινής και την εκτιμώ, σίγουρα ευαισθητοποιεί όλους μας για το μνημείο και το μέλλον του”

 Η φθορά που προκαλείται από τις επισκέψεις των τουριστών( στην Αγιά Σοφιά), αλλά και της χρήσης που κάνουν οι Τούρκοι, δεν αποτελεί δικαιολογία για να σταματήσει ο κόσμος να την επισκέπτεται σαν μνημείο, από την άλλη όμως, εγώ τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζω από την δουλειά που έχω κάνει στην Αγιά Σοφιά, αυτό που χρειάζεται δεν είναι να πούμε πως το μνημείο «καταρρέει», αντιθέτως άντεξε τον μεγάλο σεισμό του ’99 και το απέδειξε. Το πρόβλημα είναι άλλο, αυτά τα μνημεία χρειάζονται συνεχώς στενή παρακολούθηση και συντήρηση, monitoring και control. Σε όλα τα μνημεία του κόσμου πρέπει να υπάρχει αυτή η παρακολούθηση των φορτίων και των επιπτώσεων τους. Το ίδιο ισχύει και για τις σεισμικές δονήσεις και τις μετατοπίσεις που δημιουργούν, συνεπώς πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση. Άλλο αυτό όμως και άλλο να λέμε πως ένα μνημείο καταρρέει. Η Αγιά Σοφιά δεν καταρρέει σίγουρα”.

Τα πιο πάνω δήλωσε σε συνέντευξη στο cnn.gr η κυρία Τώνια Μοροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια  του Ε.Μ.Π. και ειδικός πάνω στα θέματα συντήρησης της Αγιά Σοφιάς.

«Η Αγία Σοφία δεν καταρρέει σίγουρα»: Η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου στο CNN Greece – CNN.gr

Share this post