Η κυβέρνηση της Γερμανίας απαγορεύει την Θ. Ευχαριστία για τους πιστούς

Η κυβέρνηση της Γερμανίας απαγορεύει την Θ. Ευχαριστία για τους πιστούς

Ανάλογη απόφαση λήφθηκε και στην Αυστρία

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ.

Στην απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας,  με την μορφή που αυτή χορηγείται στους Ορθοδόξους Χριστιανούς, προχώρησαν οι γερμανικές αρχές, θεωρώντας ότι ευνοεί την διασπορά του κορονοϊού και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Καθώς από μεθαύριο Κυριακή στους ορθόδοξους χριστιανικούς θα μπορεί να τελείται και πάλι η Θεία Λειτουργία, ο μητροπολίτης Γερμανίας, κ. Αυγουστίνος, σε εγκύκλιό του προς τους ιερείς, τους ενημέρωσε «με βαθύ πόνο ψυχής», ότι δεν θα μεταλαμβάνουν τους πιστούς. «Εν όψει του ανοίγματος των ιερών ναών στην γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν νομοθετικά διατάγματα τα οποία εκτός των υπολοίπων μέτρων ασφαλείας που αυτονοήτως ήδη υιοθετήσαμε φτάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Άγιο Ποτήριο με την χρήση Αγίας Λαβίδας», ανέφερε ο κ. Αυγουστίνος,  διευκρινίζοντας πως «μέχρι την παύση της ισχύος των νομοθετικών διαταγμάτων, ενώ μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε δεν θα μπορούμε να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνο οι λειτουργοί ιερείς».   


Όλα ξεκίνησαν, όταν παραμονές της χαλάρωσης των μέτρων από την γερμανική κυβέρνηση, σε εφημερίδα του ομόσπονδου κρατιδίου Reinpflas εμφανίστηκε φωτογραφία ορθόδοξου ιερέα να μεταλαμβάνει πιστό στην Ελλάδα, με λεζάντα «Έλληνας παπάς, βουτάει ψωμί στο κρασί και το δίνει σε χριστιανό που το καταπίνει…». Η αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης ήταν άμεση και με επιστολή της προς τον ελληνορθόδοξο ιερέα διαμήνυσε πως μια τέτοια πράξη δεν θα ήταν αποδεκτή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ως όφειλε ο ιερωμένος, ενημέρωσε τον μητροπολίτη Γερμανίας που είχε ήδη και από την κυβέρνηση της Βάδης Βυρτεμβέργης, ανάλογο διάβημα, ενώ στη συνέχεια ένα μετά το άλλο τα ομόσπονδα κράτη με νομοθετικά διατάγματα απαγόρευσαν την μετάληψη με την μέθοδο της Αγίας Λαβίδας.
Κατόπιν αυτού και προφανώς σε συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Αυγουστίνος εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία, αφού σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Εκκλησία του Χριστού αναγνώριζε ανέκαθεν την υψηλή ευθύνη του κράτους να διαχειριστεί τα του οίκου του» διακηρύσσεται η απαρέγκλιτη προσήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο «μυστήριο των μυστηρίων», αυτό της Θείας Κοινωνίας. Περισσότερες από ογδόντα μεγάλες ενορίες και ακόμα περισσότερες μικρότερες, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, με τους δικούς τους ναούς οι περισσότερες, λειτουργούν για τις λατρευτικές ανάγκες των τετρακοσίων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας, αποτελώντας ταυτόχρονα και χώρους συνάθροισης και κοινωνικής αναφοράς τους, ειδικά μετά την παρακμή των ελληνικών κοινοτήτων υπό το βάρος, κυρίως, του φαύλου κομματισμού. Οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά και η κεντρική, έλαβαν με αφορμή την πανδημία αυστηρά μέτρα σε ό,τι είχε να κάνει με τις λατρευτικές διαδικασίες όλων των θρησκευτικών δογμάτων, μην αφήνοντας επιλογή αμφισβήτησης των αποφάσεών τους. Μετά την 1η Μαΐου στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων οι εκκλησίες λειτούργησαν μόνο με εσπερινούς και παρακλήσεις και συμμετοχή πιστών, χωρίς όμως τέλεση Θείας Λειτουργίας. Από την ερχόμενη Κυριακή Θεία Λειτουργία θα επιτρέπεται, όχι όμως και η Θεί Ευχαριστία, με την μέθοδο της Αγίας Λαβίδας για τους ορθοδόξους.

*ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ¨ Αθηνών

****************************************************

«Όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας, δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.

Μιλώντας την εφηερίδα “Πρώτο Θέμα” της Αθήνας εξήγησε  ότι, εφόσον αυτό αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, αυτό θα πρέπει να ισχύσει παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί. «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών», λέει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος.
Τέλος καλεί τους πιστούς της επαρχίας του να κάνουν υπομονή μέχρι να περάσει και αυτή η δοκιμασία. «Απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία».

 

Μητρόπολη  Αυστρίας

Ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν και στην Αυστρία, όπως προκύπτει από την πιο κάτω εγκύκλιο του οικείου ποιμενάρχη , Αρσενίου:
«Δοξάζομε και ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό γιατί μας αξιώνει μετά από τη δοκιμασία του κατ΄οίκον περιορισμού υπό την απειλή της λοιμώδους νόσου, να έχωμε και πάλι τη δυνατότητα, έστω υπό περιορισμούς, να προσερχώμεθα στους Ιερούς μας Ναούς για να τελέσωμε τις Ιερές Ακολουθίες και μάλιστα τη Θεία Λειτουργία. Δεν είναι μόνο η πατρογονική μας παράδοση που μας κάνει να νοιώθωμε την ανάγκη, αφού ετοιμασθούμε κατάλληλα με την Ιερά Εξομολόγηση, να λειτουργηθούμε και να «μεταλάβωμε».
Κοινωνούμε το Άγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού για να ενωθούμε μαζί Του. Πιστεύομε στην Αγάπη Του, γιατί είναι ο Υιός του Θεού που ήλθε στον κόσμο, έπαθε ως άνθρωπος και ανέστη ως Θεός για να μας σώσει.
Έχομε λοιπόν τη βαθειά πίστη ότι η Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού είναι πηγή της Ζωής και της Υγείας ψυχής και σώματος και αποκλείεται να γίνει ποτέ αιτία η οδός μεταδόσεως ασθενείας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό, μετά από απομόνωση πολλών εβδομάδων, να δοθεί στους πιστούς και πάλι η δυνατότητα να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία για να μπορέσουν να κοινωνήσουν το Άγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Χριστού, χορηγού της Ζωής και της Αθανασίας.

Δεν κλείνομε βέβαια τα αυτιά μας και τα μάτια μας στην έλλειψη πίστεως, δηλαδή εμπιστοσύνης στο Χριστό που διαπιστώνομε ότι υπάρχει γύρω μας. Εκείνος όμως έρχεται εντός μας και θα έρχεται έως της συντελείας αυτού του κόσμου, με τα Ιερά Μυστήρια της Αγίας Του Εκκλησίας, να χαρίζει, σε όποιον την επιζητεί, την αφθαρσία της Βασιλείας Του. Όσοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αρχηγό της Ζωής, στον Νικητή του θανάτου ακολουθούν το παράδειγμά Του και δεν «παροξύνονται», αλλά αγαπούν και βρίσκουν τρόπους να ευεργετούν τον «πλησίον».
Για το σκοπό αυτό χρειάσθηκε να εξασφαλισθεί η Θεία Μετάληψη στους πιστούς με τρόπο που διατηρεί ακεραία την ορθή Πίστη, διαφυλάσσει την ιερότητα του Μυστηρίου, ακολουθεί την εκκλησιαστική μας Παράδοση και παράλληλα απαντά με φιλανθρωπία στις έξωθεν προσδοκίες. Αποφασίσθηκε λοιπόν να ακολουθηθεί η από αιώνες δοκιμασμένη και ισχύουσα πρακτική μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας, σύμφωνα με τη λειτουργική και κανονική παράδοση της πρώτης χιλιετίας της Εκκλησίας μας και το τυπικό της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, την οποία άλλωστε τελούμε ορισμένες φορές κατ΄έτος στην τοπική μας Εκκλησία. Αυτή η από αιώνων λειτουργική πρακτική θα εφαρμοσθεί προσωρινά, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, στους Ιερούς Ναούς μας. Τις λεπτομέρειες της κατά τα ανωτέρω Θείας Μεταλήψεως θα διευκρινίζουν οι Ιερείς μας κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Ελπίζομε και προσευχόμαστε προς τον Κύριο να λάβει σύντομα τέλος η επιδημία του κορωνοϊού ώστε, επιστρέφοντας σε συνθήκες κανονικότητας, να τελούμε όλοι μαζί, κατά τον συνήθη τρόπο, τις Ιερές Ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, προτρέπομε τους πιστούς, να σεβασθούν και να εφαρμόσουν τα υποδεικνυόμενα μέτρα, συνεχίζοντας και την κατ’οίκον προσευχή για όλους τους συνανθρώπους μας. Την καθιερωμένη ώρα κοινής προσευχής (20:00 μ.μ.), καλούμεθα όλοι να αλληλοστηριχθούμε, ζητώντας την θεραπεία των ασθενών, τη στήριξη των αδυνάτων και το έλεος του Θεού, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων.
Εν Βιέννη τη 11η Μαΐου 2020»

Share this post