Η γνώση/άγνοια των Νεοελλήνων για την Επανάσταση του 1821

Η γνώση/άγνοια των Νεοελλήνων για την Επανάσταση του 1821

Πανελλαδική έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) «Μάρκος Δραγούμης»

 Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) «Μάρκος Δραγούμης» παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες  και ανέλυσε τα πορίσματα μιας πανελλαδικής δημοσκόπησης, που ανέλαβε για λογαριασμό του  η εταιρεία Marc. Είναι η  δεύτερη – η πρώτη έγινε το 2019- από τις τρεις δημοσκοπήσεις,  που έχει προγραμματίσει το ΚΕΦΙΜ, επ’ ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με σκοπό να αποτυπωθεί κατά το δυνατόν πιστότερα η γνώση/άγνοια των Νεοελλήνων για το εθνικό τους εναρκτήριο λάκτισμα.

Η δημοσκόπηση αυτή – η δεύτερη από συνολικά τρεις που διεξάγονται σε ετήσια βάση – ανήκει στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΦίΜ «Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση», που υλοποιείται με την υποστήριξη του John Templeton Foundation και έχει ως σκοπό να αναδείξει τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης, εμπλουτίζοντας με ιστορικά τεκμήρια τον δημόσιο και τον επιστημονικό διάλογο στην Ελλάδα . Στο πλαίσιο του ευρύτερου αυτού προγράμματος από το ΚΕΦίΜ έχει ήδη οργανωθεί ένα σεμινάριο 18 ωρών, έχουν δημοσιευθεί πάνω από 20 άρθρα στην κυριακάτικη “Καθημερινή” των Α θηνών , έχουν διεξαχθεί 6 διαδικτυακές εκπομπές (podcast) και θα ακολουθήσουν άλλες 20 περίπου με τη συμμετοχή κορυφαίων ιστορικών. Ακόμη, προετοιμάζεται η έκδοση τεσσάρων βιβλίων σε συνεργασία με την εφημερίδα “Τα Νέα” των Αθηνών και έχει προγραμματιστεί η οργάνωση μιας σειράς σεμιναρίων και εργαστηρίων καθώς και ενός συνεδρίου.

 

Η συγκεκριμένη  έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία MARC τον Δεκέμβριο του 2020 με τη μέθοδο της πολυσταδιακής τυχαίας δειγματοληψίας με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.206 νοικοκυριά από 17 ερευνητές της MARC. Η τρίτη και τελευταία έρευνα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2021.

Στο  κείμενο,  που ακολουθεί,  συζητούνται  τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοσκόπησης, συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα της πρώτης. Όπως σημειώνεται από το ΚΕΦίΜ δεν εξετάζονται  τα ιστοριογραφικά ζητήματα, καθώς αυτό έγινε  στην εκτεταμένη ανάλυση που συνόδευσε την πρώτη δημοσκόπηση και είναι διαθέσιμη εδώ. Η ανάλυση της δεύτερης δημοσκόπησης προσπαθεί κυρίως να ανιχνεύσει  τις διαφορές,  που είναι μικρές,  αλλά ορατές. Η εμφανέστερη από αυτές είναι ότι, πλησιάζοντας  την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φάνηκε να ενδιαφέρονται περισσότερο για το μεγάλο αυτό γεγονός. Υπάρχει και μια δεύτερη όμως διαφορά, που για το ΚΕΦίΜ είναι σημαντική: Πρόκειται για την αξιοσημείωτη αύξηση του ποσοστού των απαντησάντων,  που διακρίνουν τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της Επανάστασης, καθώς και τον σημαντικό ρόλο των προσώπων που συμβολίζουν τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάστασή της.

*Δείτε αναλυτικά τις έρευνες κατά χρονολογική σειρά και την ανάλυση τους

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΦΙΜ – 1821/ Δεκέμβριος 2019 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ανάλυση έρευνας ΔΕΚ 19 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Η δεύτερη δημοσκόπηση του ΚΕΦίΜ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ανάλυση δεύτερης Δημοσκόπησης ΚΕΦίΜ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post