Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού

Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού

Η σημερινή μέρα , 6 Αυγούστου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού αποτελεί Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Την ημέρα αυτή είναι η ανάμνηση  των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ’ 1-13, Μάρκου θ’ 2-12, Λουκά θ’ 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός  να γίνεται στις 6 Αυγούστου

( Στην φωτογραφία πάνω το περίφημο ψηφιδωτό της Μεταμορφώσεως στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά, με  ιστορία 15 αιώνων. Καλύπτει μία έκταση 46 τετραγωνικών μέτρων και έχει κατασκευαστεί από περίπου 500.000 ψηφίδες. Η συντήρηση του  ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε  το 2017) 

*Διαβάστε ένα κείμενο του μακαριστού Αρχ. Σιλουανού Σιμωνοπετρίτη

 

 

 

 

 

Φορητή εικόνα διά χειρός Στογιάνου

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post